Cazul „Azbest în faţa Şcolii Zăneşti” / Garda de Mediu i-a răspuns Prefectului „la mişto” după ce a mimat un control! Pe unde se plimbă acum azbocimentul?

După ce Prefectura s-au autosesiza’t din Vestea despre stivele de plăci de azbest depozitate pe terenul public din faţa Şcolii Zăneşti şi Daniela Soroceanu a cerut instituţiilor abilitate să facă cercetări, la instituţia care reprezintă Guvernul în teritoriu au ajuns şi răspunsurile.

Garda de Mediu, ISJ şi Primăria Zăneşti au trimis adrese la Prefectura Neamţ (puse la dispoziţia Vestea de către Prefectul Daniela Soroceanu) care dovedesc din plin dictonul că „Morţii se acoperă cu pământ iar viii, cu hârtii”.

Fiecare din cele 3 răspunsuri menţioneate (le publicăm mai jos) vizează, într-un fel sau altul, un fel de dramaturgie a absurdului dar, cu siguranţă, cel furnizat de Garda de Mediu duce spre logica întrebare de ce ar mai fi nevoie de această instituţie dacă investigaţia ei s-a redus la a duce la Prefectură un răspuns al Primăriei Zăneşti pe care îl trimisese oricum chiar administraţia locală? Altfel spus, onor inspectorii Gărzii de Mediu Neamţ (condusă de comisarul şef Iftime Petraru) au făcut o aşa-zisă anchetă care, în fapt, poate fi echivalat cu serviciul prestat de o firmă de curierat care, pentru transportul unei hârtii cere un preţ de 15-20 de lei.

Cititi:

Să le luăm, totuşi, pe rând:

1.Răspunsul ISJ comunică – la 2 zile după solicitarea Prefecturii, la 4 zile după apariţia articolului în Vestea – că azbestul a suportat un proces de hocus-pocus! Că nu mai sunt plăci de azbociment pe data de 28 august (articolul a apărut pe 24. aug, sâmbătă, iar documentele fac referire la data de 26 august, luni, ca moment al solicitării primite de la Prefectură).
Dacă citeau în continuare presa locală şi fără ordin de la Prefect, cei de la ISJ aflau – ca şi cei de la Mediu – că stivele de plăci considerate „deşeuri periculoase” fuseser[ luate de luni dimineaţa (26 august), probabil cu câteva ore înainte ca la instituţiile descentralizate să ajungă solitarea Prefecturii.
Mai mult ca sigur că ancheta celor de la ISJ s-a rezumat strict la o discuţie cu directoarea Şcolii, educatoarea Isabela Jinaru, numită în funcţie în urmă cu câţiva ani, cu binecuvântarea primarului Ioan Filip. Ori cum ar fi fost acum ca aceeaşi directoare să arate cu degetul chiar spre primar şi responsabilităţile acestuia, fotografiile publicate şi răs-publicate arătând „azbestul-cancer pulmonar” pe domeniul public?

2.Răspunsul Primăriei Zăneşti este înregistrat la Prefectură marţi, 27 august şi este semnat chiar de primarul Ioan Filip, un politician-afacerist cunoscut pentru antecedentele sale legate de învârteli (şi) cu (alte) deşeuri. Cu o candoare demnă de o cauză mai bună, primarul Filip spune că nu ştie cine a depozitat – de săptămâni bune! (vom reveni asupra acestui aspect, dacă e cazul) – bomba de sănătate publică chiar lângă şcoală. Nu-l doare gura (pixul/tastele) nici să anunţe disponibilitatea de a colobora cu alte instituţii şi anunţă – câtă eficienţă! – şi o primă măsură: înştiinţarea populaţiei despre „pericolele la care se expun (sic!, că populaţia „e” mai multe) prin manipularea acestui tip de material”. Cu aceeaşi grijă sublimă faţă de sănătătatea alegătorilor săi, primarul de Zăneşti spune că-i va informa pe oameni şi despre cuantumul amenzilor… Pe bune?

Dar dacă răspunsul şmecheresc al lui Filip nu surprinde pe nimeni, cel dat de Garda de Mediu, sub semnătura (reţineţi titulatura) „Dr. Jr. Petrariu Iftime” depăşeşte în închipuire chiar şi referirile recente la celebra Poliţie de la Caracal. Şi nu e vorba în aprecierea precedentă de trecutul de poliţist/miliţian al „doctorului Petrariu” ci de competenţa reală a unui şef de instituţie (nici nu contează dacpă adresa instituţiei către Prefectură e semnată chiar de Petrariu sau cu „pentru” de vreun adjunct) care poate gira prin funcţia sa un asemenea control, un asemenea răspuns. Pentru că…

3.Adresa Gărzii de Mediu apare ca înregistrată la Prefectură în ziua de miercuri, 28 august. Adică la o zi după ce tot la Prefectură ajunsese răspunsul Primăriei Zăneşti. Ce spune Garda de Mediu în adresa sa? Că „Primăria Zăneşti a zis…”. A controlat Garda de Mediu altceva în afară de ce i s-a spus de la Primăria Zăneşti? Nu! Absolut nimic!
A făcut, totuşi, măreaţa instituţie condusă de Dr. Petrariu ceva: a observat că pe amplasamentul respectiv nu mai erau plăcile de azbociment. „Nu s-a constatat existenţa unui depozit de azbociment, acestea (sic!, probabil „plăcile”, ca să fie mai multe) fiind ridicate de pe amplasament”, spune documentul cu numele Doctorului de la Garda de Mediu pe el…
Cum spuneam şi la pct. 1, colile de azbest fuseseră ridicate încă din dimineaţa zilei de luni, înainte ca şefii de instituţii să fie trimişi în controale de Prefect. Convenabil, nu? Iar informaţia cu „hocus-pocus azbest” fusese rapid publicat[ de presă.
Dacă pentru ISJ, problema s-a simplificat – nu mai e beleaua nici în curtea şcolii, nici lângă curte – pentru Garda de Mediu (cea condusă de un doctor) de abia acum se agravează treaba. Primăria Zăneşti, prin răspunsul preluat şi de Gardă, confirmă indirect existenţa bombei cu deşeuri periculoase, când spune că nu ştie cine a ridicat plăcile şi unde le-a dus. Chiar dacă nu mai sunt în faţa şcolii, plăcile de azbest există şi continua lor manipulare şi (mai ales) îngroparea sau distrugerea lor prin mărunţire accentuează pericolul pentru sănătatea oamenilor.
Ori, din adresa de mai sus a Gărzii de Mediu (cea condusă de DR. Petrariu) rezultă că instituţia respectivă nu a făcut NIMIC în plus (faţă de discuţia cu primarul) pentru a afla unde Dumnezeu au ajuns deşeurile periculoase. Că ele sunt periculoase confirmă, în cele două adrese, şi primarul Filip dar şi Doctorul Petrariu, că doar vorbesc despre informarea populaţiei cu privire la „pericole”, despre „amenzile” aferente…

15 lei – atât ar fi costat un curier de la o firmă de profil să ducă „duplicatul” punctului de vedere al Primăriei Zăneşti la Prefectură. Garda de Mediu, cu inspectorii săi competeneţi şi apolitici (după cum spuneau când se plângeau că au lefurile mai mici decât alţi bugetari) şi cu şeful  blindat în experienţă în administraţie (fost viceprimar de Tîrgu Neamţ) dar şi în diplome şi doctorate obţinute la a doua tinereţe îl costă pe cetăţean mult mai mult.

Dincolo de astfel de calcule (costul unei instituţii, în balanţă cu eficienţa reală – vom reveni şi cu alte articole despre nenorociri comise în Neamţ sub ochii îngăduitori ai acestei instituţii), răspunsul Gărzii de Mediu este o ofensă la adresa opiniei publice şi o sfidare la adresa Prefectului. Adică Prefectul – reprezentantul Guvernului în teritoriu – îţi cere să faci un control, să vezi ce e cu nişte deşeuri periculoase care ba sunt depozitate aiurea, ba se plimbă bezmetice prin judeţ şi tu instituţie cu salariaţi pe funcţii de „comisari” te mulţumeşti să spui că ai întrebat un primar (care, teoretic, poate avea şi el o implicare sau o vină) care a dat din umeri şi, gata, pui batista pe ţambal?
Şi ne mai mirăm când auzim de defrişări ilegale, de poluări chimice ale unor ape, de balastiere ilegale şi de alte nenorociri şi atentate la adresa mediului?…

Evident, indolenţa maximă a instituţiei condusă de fostul PDL-ist Petrariu pe cazul „azbest”, petrecut într-o comună cu primar PSD-ist ar putea fi tradusă de unii cârcotaşi ca fiind şi în cheie politică, cunoscută fiind agilitatea cu care, la un moment dat, Petrariu a sărit din barca PDL (care lua apă) în vaporul PSD (pe val). Nu vrem să credem că PSD a cerut sau sugerat o „albire” a cazului şi nici nu avem dovezi care să susţină o astfel de ipoteză.

În schimb cert este că şi actualul primar PSD de la Zăneşti a fost – ca şi Doctorul Petrariu – membru PDL şi că amândoi sunt mai puţin ataşaţi de principii şi programe de partid decât de alte valori. Şi nu ar fi nici prima datî – spun unele surse foarte bine informate – când îşi fac nişte servicii de la distanţă.

Rezumând cazul cu „azbestul de la Zăneşti”:
-partea bună e că stivele nu mai sunt lângă poarta şcolii;
-partea gravă e că acele deşeuri toxice umblă acum hai-hui şi principalul responsabil, adică şeful Gărzii de Mediu Neamţ habar nu are pe unde sunt acestea. El s-a mulţumit doar să întrebe la Primărie. Adică exact cum a făcut pe „cazul Caracal” comisarul Alexe care lua relaţii de la interlopul Rădoi care, ca să nu-i spună chiar nimic, l-a trimis să-i deranjeze cu percheziţiile pe subordonaţii rivalului interlop Oacă.

Un miliţian limitat!
Ne referim la Alexe. Petrariu de la Neamţ este Doctor, v-aţi prins, nu?

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

One thought on “Cazul „Azbest în faţa Şcolii Zăneşti” / Garda de Mediu i-a răspuns Prefectului „la mişto” după ce a mimat un control! Pe unde se plimbă acum azbocimentul?

  1. Dr.Jr. Petrariu este , de fapt, un fost militian, un impostor promovat de gasca lui Pinalti la Garda de Mediu!Este si incompetent, si spagar , dar nimeni nu are curaj sa-l dea naibii afara!!!

Lasă un răspuns