Catalonia de la Roman! plumbul zilei…

“De ce scrii tu despre Romanul nostru? Vezi-ţi de Piatra Neamţul tău!” – a fost replica primită (şi multiplicată apoi) când în Vestea au apărut câteva articole care au deranjat anume ape sau sensibilităţi în al doilea municipiu nemţean.

Întâi m-am amuzat şi nu în principal de articularea forţată a substantivului propriu ci mai ales pe separaţia forţată, a la Zid Chinezesc. Şi apoi, obsesiv, aceeaşi replica mi-a tot fost aruncată, cam de aceeaşi postaci, fix la articole deranjante. M-am întrebat, fireşte, dacă replica respectivă e un şablon pentru toată presa judeţeană nealiniată (că, la Roman, cu 1-2 excepţii, să fim serioşi, ta-ta-ta, trompetele Primăriei…) sau dacă acelaşi mesaj va fi şi de întâmpinare când va debarca vreun nedorit de prin presa centrală.

Da ştiu, Romanul a fost judeţ (de fapt, forma de organizare se numea altfel). Ştiu şi de partidul / mişcarea / petiţia Liga Judeţelor Abuziv Desfiinţate (un fel de PNL Cartof…). Şi mai ştiu că patriotismul local face bine la voturi şi la ficat doar dacă e înghiţit sau disipat într-o doză rezonabilă, altfel orice exces fiind nu doar dăunător sănătăţii (individului şi comunităţii) ci şi dătător de icter rasist cu accente de fascism.

Da, toate mişcările extremiste au fluturat un steag frumos colorat pe care au fost plantate apoi jumătăţi de adevăr, frânturi de fraze. O minciună repetată de n ori e deja legendă şi cine doar o pune la îndoială devine duşman de clasă. Ca să dau un exemplu: la un moment dat, postacii ăştia care se înveleau cu „Romanul nostru” repetau un mesaj pe care-l auzisem la unul mai lustruit, care dădea tonul. „Romanul dă 60 la sută din PIB-ul judeţului”, spun ei şi acum. Atenţie, nu zona Roman ci Romanul însuşi şi singur, aşa spun ei. Bun! Am cerut un document, o statistică oficială! Mi-au aruncat – suprem argument! – că aşa ar fi zis un şef de la Camera de Comerţ şi, dacă nu cred, să verific! Deci manipulare ca la carte: noi aruncăm o afirmaţie, nu avem nicio probă, invocăm o declaraţie nefilmată, necitată de nimeni şi dacă nu crezi ia fă-ţi tu de treabă…

Culmea e că nici nu ar fi imposibil să fie aşa din moment ce Piatra Neamţ şi zona adiacentă au luat-o de multişor la vale dpdv economic, Bicazul nu mai are fabrică de ciment (aia funcţională e la Taşca), Platforma Săvineşti e din capitolul moaşte, iar la Tîrgu Neamţ încă se mai spun poveşti despre fostul Volvatir. Deci, minciună sau adevăr, povestea cu Romanul, el însuşi!, care duduie economic nu e probată, cu o amărâtă de cifră acolo, ci aruncată conform axiomei „Crede şi nu cerceta”…

În fine, personal nu aş avea o problemă dacă Romanul (cu ceva zonă adiacentă) ar deveni judeţ. Şi ar apărea încă vreo 20-30 de astfel de judeţele prin ţară, pe acelaşi model. Model care a fost patentat odată cu apariţia unor noi comune, mici dar autonome, aşa de autonome că sunt primele care se plâng de prin august-septembrie că nu mai au bani nici de salarii iar iluminatul public l-au oprit de prin iunie-iulie. Nu ştiu de ce guvernanţii – PSD, PDL, PNL – etc nu au aprobat înfiinţarea „judeţelor la ofertă”. Probabil, ăia mai alfabetizaţi din partide, au pus pixul pe hârtie şi au calculat ce ar mai însemna 30 de prefecturi, 30 de DSP-uri, 30 de ISJ-uri, 30 de CAS-uri, 30 de ITM-uri, 30 de ANAF-uri, şi alte 30 ori 30 de instituţii descentralizate în care ai câte 3-5 directori, fiecare cu secretara şi şoferul lui, başca între 20 şi 50 de funcţionari. În 30 de instituţii ori 30 de judeţe noi, precum Romanul multvisat.

Sau poate o fi fost alt motiv şi onor politicienii nu ni l-au spus nouă prostimii. Ups, uitasem, încă 30 de Tribunale, încă 30 de secţii SRI, încă 30 de IPJ-uri, încă 30 de ISU, IJJ (Jandarmi, adică), încă 30 de „doi şi-un sfert” (sau cum s-o mai fi chemând acum), încă 30 de DGA-uri etc, ca să nu omitem şi braţul statului şi al legii.

Bun, revin şi zic, nu am nicio treabă, eu personal, dacă se înfiinţează judeţul Roman. S-or găsi şi profesori de istorie şi jurişti care să pledeze istoric şi legal despre dreptul la autodeterminare, tradiţii istorice şi culturale etc (Sunt din ăştia care, pentru doi arginţi, scriu şi acum că tac-su e duşmanul poporului)…

Bun! Şi aşa, cu două judeţe pe acelaşi teritoriu, ca să luăm cazul Neamţului, s-ar mai hrăni nişte guri. Cum de unde? Din Romanul ăla care duduie economic şi din restul Neamţului leşinat, cum zic unii. Doi prefecţi, doi doctori şefi de Poliţie Judeţeană, doi ITM-işti şefi, doi, doi, doi… deşi per total, viitorul judeţ Neamţ şi viitorul judeţ Roman ar produce tot cam la fel, economic, nu?

Dar ce te faci dacă din viitoarele judeţe, 40 plus 30, adică 70, se mai găsesc nişte istorici şi politicieni care, cu autodeterminarea în gură, mai răscolesc nişte adevăruri istorice numai bune pentru orgoliile unor mici dar noi viitoare judeţe. De exemplu, unul la Tîrgu Neamţ (o, da, Cetatea, o adevărată capitală) şi unul la Valea Ursului, sau Tămăşeni (nici nu contează unde)? Şi tot aşa, apoi unul la Bicaz sau la Roznov (în amintirea fostului deputat şi prefect, unde mai pui că în zonă este Protopopiat, deci este formă de organizare, apropo de argumente…)?

Pe logica Romanului, “Catalonie de Neamţ”, găina asta cu ouă de judeţ ar naşte mulţi pui vii care, pe fond, şi-ar avea propriile argumente. Vom avea pe acelaşi teritoriu 10-15 prefecţi şi toată armata de deconcentrate înmulţită cu 10-15, toţi harnicii ăştia (se poate citi, fără a generaliza, şi „tăietori de frunze la câini”) urmând a fi ţinuţi în spate de aceeaşi economie duduitoare sau şchioapă existentă şi azi.

Da, e frumos şi acum să spui că trebuie investit în administraţie. Şi în Educaţie, chiar nobil! Şi în Sănătatea, chiar recomandat! Şi în Ordine Publică, chiar necesar (în Romanul ăla unde se trăieşte bine au fost vreo 50 de spargeri şi tâlhării doar într-o lună, nu?)! Şi în Cultură şi în Sport! Şi în Cercetare, şi în studiul înmulţirii fluturilor verzi şi în lună şi în stele! Dar, vorba maestrului Ion Creangă, cineva trebuie să mai tragă şi ciubotele, şi asta este Economia! Bună-rea, îmbrăcată ca o prinţesă sau dezvelită de Fisc, cântată de Poeţi sau violată de taxe, ea, Economia bagă, real, bani în buzunarul fiecăruia.

Aşa că onor politicienilor „catalani” din Neamţ şi suporterilor lor eu le doresc succes. Da, probabil că într-o astfel de primă faza ipotetică, va fi mai bine pentru unii care vor dobândi slujbe noi la stat, că tot pare acum că leafa de bugetar e cea mai sigură şi dulce. Şi, în ritmul din scenariul de mai sus, România va avea 70 la sută bugetari, apoi 80 la sută bugetari şi povestea cu statul gras care stă cu fundul pe mârţoaga de Economie cu fizic somalez nu va mai fi doar o poveste.

Aşa că, băieţi, nu mai staţi nicio clipă. Hai cu referendumul pentru Catalonia-Roman, Ţara Bascilor-Tîrgu Neamţ, Castilia-Valea Ursului, Valencia-Roznov, Galicia-Poiana Teiului şi, aşa pentru sufleţelul meu, Andaluzia-Zăneşti.
Politicienii vă vorbesc degeaba despre autostrăzi, vă recită fenta cu locuri de muncă bine-plătite, drumul Piatra Neamţ – Bacău e tot o uliţă şi, în 2017, românaşii noştri tremură patriotic din toate izmenele când li se cântă ode despre viitoare judeţe, viitoare comune, tot mai multe şi mai mici. Se vor chinui apoi nepoţii şi stră-nepoţii noştri să le reunească, ca pe vremea ginţilor şi apoi a voievodatelor dar ce mai contează viitoare secole de frământări când azi, tot românul are şansa să ajungă prefect pe uliţa lui?

D.VINCA

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Catalonia de la Roman! plumbul zilei…

  1. Da ,a fost o data zona cea mai industrializata a Neamtului,acum primaria se imprumuta ca sa termine proiectele incepute si nefinalizate(gen tr.IV Pietonalul Stefan cel Mare)

  2. Nu stiu daca Romanul da 60% din PIB-ul nemtean, dar are , intr-adevar, primii doi angajatori privati (TRW -1000 angajati si Arcelor Mittal – 900 ) .7 din primele 20 de companii din Neamt ca si cifra de afaceri sunt din Roman sau din vecinatate si nu se poate nega faptul ca Romanul este un pol de dezvoltare mult mai dinamic decat Piatra Neamt. Pe de o parte este avantajul amplasarii la drumul european E 85, iar pe de alta parte, administratia din Roman a fost ceva mai deschisa catre investitorii privati in timp ce Pinalti si urmasii lui nu s-au gandit decat la propriul buzunar!

Lasă un răspuns