Cătălin Chiței: Un drum luat la pilă / Vestitorii

Ok. Au terminat de reformat activitatea spitalului din Piatra Neamț. Dă-i și luptă și pilește! Reforma s-a isprăvit la fel cum a început, adică brusc. Nici în momentul acesta la Piatra Neamț nu avem spital funcțional. Operațiunea de pilire a descoperit că sub rugină era tot rugină. Și cu asta basta.

Interesul s-a mutat ceva mai la munte și, cu deosebită precizie meșteșugărească, mai marii zilei, avocați și ingineri, jurnaliști și fermieri, au început să pilească din DN 15. Oare e bună achiziția, oare era necesar acord de mediu, oare sunt situațiile de lucrări conforme, oare normele de deviz au fost respectate, oare a fost respectat contractul, oare a fost bugetată lucrarea? Pilitorii din formația 1 spun că totul e bine, că piesa este pregătită pentru vopsire, lipsesc doar banii de vopsea. Pilitorii din formația 2 spun că nu, că este multă rugină rămasă, că de fapt nu era nici măcar atât de multă, și că nu pot vopsi nimic. Pilitorii din formația 1 au aruncat sculele și au plecat. Pilitorii din formația 2 se roagă de primii să nu mai facă mofturi și să înțeleagă că munca te face liber. Deși în cazul acesta sunt destule dubii asupra corectitudinii zicalei.

Cu sârguință, cu avânt muncitoresc, mediul politic nemțean pilește un contract al statului român, al Ministerului Transporturilor. La câte minți șlefuiesc contractul, va fi cea mai fină piesă de modernizare de infrastructură. Din norma anunțată deja.

Cert este că toți meșteșugarii umblă cu pila-n tureatcă. Formația de muncă este minunat constituită, iar planul de lucru, care până acum părea bine pus la punct, începe să fie dezastruos.

La școlile militare se predau diferite exemple de bătălii, care, în genialitatea actorilor, au dus fie la mari victorii, fie la mari înfrângeri. Despre pierderile umane se discută abia la statistica finală.

În aceeași cheie, lucrările de reparații ale DN 15 au potențialul să devină obiect de studiu atât la școala vieții în victorii, cât și la înfrângerea cutremurătoare a normelor legale existente. Victimele colaterale… nemțenii de pe Valea Muntelui, turismul și economia județului. Acestea le trecem la statistică.

P.S. Ultimele rânduri sunt adresate funcționarilor din Direcția de drumuri și poduri Iași. Oameni buni, puterea de a face bine este în mâinile voastre. Indiferent de ce vor unii sau alții, doar de voi depinde finalizarea acestei lucrări. Pe acte nu semnează nici avocații, nici inginerii, nici jurnaliștii, nici fermierii, ci voi, oamenii de care o jumătate de județ are nevoie pentru a fi scos din izolarea fizică în care activitatea de pilire l-a adus. Pilitorii se schimbă. Dar de deciziile pe care le luați voi zilele acestea depinde ca DN 15 să fie circulabil… și nu în ani de zile.

Cătălin Chiței

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns