Cătălin Chiței: Te lepezi de Covid? / Vestitorii

O suferință a omului obligat la izolare socială este cea a interdicției. După 16 martie, fiecare dintre noi am suferit în confortul propriilor locuințe. „Fructul oprit” se referă la interdicțiaobținerii unei plăceri.Poate cea mai complicată dintre situațiile în care omul modern se putea afla. Totodată, dorința se intensifică tocmai datorită interdicției. Atâta timp cât fructul este oprit, dorința rămâne vie.

Probabil fiecare dintre noi am avut/avem propriile argumentații pe care le-am purtat singuri sau cu alții pro sau contra invizibilului dușman. ”Auzi… tu crezi în Covid?” a fost și este prima frază amultora dintre conversațiile purtate aceste luni.Ne-am obișnuitîn confort și libertate. Am fost liberi să îi ascultăm pe promotorii anti vaccinării, am fost liberi să nu ne ducem la vot, am fost liberi să circulăm după bunul plac.Nu putem concepe lumea de azi fără noțiunile de responsabilitate, libertate și drepturi individuale, ce decurg direct din cea de liber arbitru.

Credințele profunde sunt însă interesant alimentate. Într-o oază de suspiciune generalizată se picură zilnic informații menite să ne facă să ne lepădăm. Și dacă nu sunt informații, apar contraexemple factuale. Norma impune condiții clare pentru întâlniri în spații închise… apare contraexemplul de la aniversarea premierului. Norma spune maxim 20 de participanți… vedem imagini de la tăieri de moț cu sute de participanți. Contribuie cu succes și sportivi sau artiști aflați în căutare de imagine. Mentalul colectiv reține astfel erotismul furatului căciuliichiar de la cei care impun și cer respectarea interdicțiilor. Uite așa se prind oamenii în hora mare a scepticismului.Pe care o dansează până la infectare.

A te lepăda de Covid e chiar mai ușor decît pare. Nici măcar nu ești nevoit să o faci declarativ în fața medicului. E de ajuns să îți dai jos masca și să nu îțipăstrezi mâinile curate.

Cătălin Chiței

Lasă un răspuns