Cătălin Chiței: #rezist administrativ / Vestitorii

Nimic nu va mai fi la fel. Am tot auzit acest sofism de la începutul pandemiei. E adevărat că lumea se schimbă. Dar nu de acum, ci permanent. Cum, în ce fel? De fiecare dată putem doar să anticipăm și să ne pregătim. Dar reușim să ne pregătim? În cazul nostru, efortul colectiv, pregătirea și anticiparea nu sunt dintre punctele forte. Mai degrabă, într-o matrice SWOT (metodă folosită în mediul de afaceri pentru controlul planificării și a riscului), acestea ar fi bifate la capitolul slăbiciuni.

Si totuși lumea nouă se conturează de ceva timp. De mai bine de un deceniu discutăm, nu foarte aplicat însă, despre digitalizarea administrației. Și asta deoarece suntem captivii unui sistem căruia îi place să ne însărcineze cu căratul de hârtii. Copie a unor copii, documente solicitate de instituții de la alte instituții, legalizarea adeverințelor și faimosul dosar cu șină. În condițiile în care cea mai mare parte a informațiilor sunt disponibile în baze de date: ANAF, OCPI, AJPIS, AJOFM, SPCLEP, SPCRÎV, Primării și multe altele. Doar că ele trebuie interconectate, protejate și accesate.

Cum ar fi să puteți plăti taxele locale prin intermediul unui robot? Genul de mașină pentru operațiunile cu bani lichizi există în bănci de ani de zile și care elimină interacțiunea de la ghișeu. De ceva timp avem la dispoziție legislația necesară plății acelorași taxe prin POS, cu cardul. În câte cazuri ați reușit să vă plătiți taxele cu cardul?

Din 2011 există instrumentul ghișeul.ro, respectivposibilitatea  de plată a taxelor și impozitelorde acasă. La nivel național doar 13% din primării au făcut efortul de a se înregistra în sistem. În Neamț avem doar cinci, respectiv 6%.

Deoarece presiunea publică a crescut destul de mult în ultimii ani, politica românească a inventat comisii pentru tăiat hârtii. Până la jumătatea anilor 2000 se spunea că dacă vrei să închizi un subiect, atunci creezi o comisie. Nu îmi dau seama dacă impactul muncii acestor comisii s-a transformat în evoluție.

Din 2007 suntem membri ai UE și am avut la dispoziție două exerciții bugetare pentru a reuși, măcar în parte, dezvoltarea capacității administrative. Chiar dacă proiecte s-au implementat, chiar dacă bani s-au cheltuit, de la distanță, pare că efortul depus nu a avut consistență, iar rezultatele sunt timide. Discutăm și acum despre digitalizarea administrației și ne pregătim pentru o lume nouă.

Și totuși unde este problema cu digitalizarea? Cum un calculator nu merge dacă nu apeși butonul, în sistem avem parte de o mișcare tip #rezist administrativ. Conducerea nu vrea pentru că nu îi înțelege rostul sau dacă înțelege nu îi pasă. Și dacă nu a spus șeful, atunci nici iarba nu crește, darămite modernizarea procedurilor și a instrumentelor de lucru. Iar noi, cetățenii, am rămas să cărăm hârtii între instituții cu masca pusă.

Cătălin Chiței

Comentarii Facebook

One thought on “Cătălin Chiței: #rezist administrativ / Vestitorii

  1. Administratia nu vrea informatizare, fiindca ar putea disparea zeci de mii de posturi caldute si bine platite!Ce sa se faca neamurile, nevestele si amantele potentatilor?Sa lucreze la privat?Doamne-fereste!

Lasă un răspuns