Cătălin Chiței: Mai este ofertant satul nemțean pentru agroturism? / Vestitorii

Prințul Charles a ales să achiziționeze peste 10 proprietăți în sate din România pentru că…?

Cea mai cunoscută proprietate este casa din Viscri, pentru că Prinţul Charles a ajutat comunitatea din acestă localitate să se dezvolte în special pe zona agroturismului.

Astfel, Prin fundaţia sa s-a făcut publicitate satului, iar turişti din toată Europa au venit să vadă locul unde Charles şi-a cumpărat casă. Astfel, turiştii vin și se plimbă prin sat bătând din poartă în poartă pentru a întreba localnicii ce au gătit în ziua respectivă. Acolo unde le sună bine felul de mâncare, se tocmesc la preţ, apoi vin să mănânce împreună cu familia respectivă când este gata masa.

Ce găsesc aceștia atractiv în satul tradițional românesc? De ce vinde acest produs, ce îl face special?

Ca să răspundem la această întrebare cred că ar trebui să folosim corect toate datele: este vorba în principal despre Transilvania, Maramureș și Bucovina. Respectiv, de zonele în care arhitectura și distribuția spațială au fost conservate pe zone extinse. Oameni primitori, peisaje extraordinare, gastronomie similară avem și în Neamț. În schimb, am pierdut specificul.

Din păcate, satele montane nemțene au fost supuse în ultimele zeci de ani la un masacru urbanistic. Satul nemțean a rămas de basm doar în poveștile lui Creangă!

În Moldova, și în special în județul Neamț, pentru că asta ne doare până la urmă, satul tradițional cu repere de poveste gen Ion Creangă, Pădurea de Argint, Nicolae Grigorescu a fost lăsat să se „dezvolte” singur și haotic.

Altfel, urbanismul contemporan, lipsa regulilor și a bunului gust au epuizat resursele de dezvoltare ale satului prin autodetonarea potențialului turistic și a valorii tradiționale a construcțiilor autentice țărănești!

Am asaltat comunicarea publică cu povești despre infrastructură. Plecăm de la premisa că drumurile vor aduce automat turiști. Dar despre ce vor găsi turiștii aici nu discutăm. Regulile impuse nu sunt populare și atunci politicienii fug de subiect și de responsabilitate.

Am pus acoperiș albastru și termoizolație din polistiren satului tradițional nemțean. Și, odată cu ele, am sufocat și cea mare parte din resursa de dezvoltare a agroturismului în zonă. Dacă vrem să mai discutăm despre agroturism trebuie să identificăm și să conservăm ceea ce ne-a rămas.

Cătălin Chiței

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns