Cătălin Chiței: Implicarea comunității în luarea deciziilor / Vestitorii

În ce măsură ne dorim, noi cetățenii, să participăm la luarea deciziilor? În ce măsură aleșii, cei trimiși prin votul nostru să ia decizii în locul nostru, au capacitatea și interesul de a performa? De fapt, cum performează un politician? Prin modul în care cheltuie banii publici, prin cantitatea și calitatea fotografiilor cu care își face promovare, prin suma deciziilor pe care le ia în toate zonele pe care le administrează? De fapt, este un mix. Iar din reclame am aflat cât de greu este să găsești un mix bun.

Teoria spune că participarea cetățenilor la luarea deciziilor este un proces democratic de bază. Sună competent, iar teoria insistă și ne spune că participarea societății civile consolidează sistemul democratic, întrucât componenta-cheie a unei democrații este participarea publică, ce asigură transparența procesului de luare a deciziilor și eficienta actului de guvernare. Intenționat am lăsat fraza lungă, cu multe virgule, tocmai pentru a demonstra că transpunerea în practică este și mai complicată. Dar cum putem participa la acest proces? Și nu doar reactiv, respectiv după ce decizia a fost luată.

Un exemplu la îndemână… până la ora la care scriu acest text, doar trei cetățeni au avut curiozitatea/interesul de a urmări on-line ședința Consiliului Județean Neamț din 26 iunie. Trei vizualizări în trei zile pentru o ședință cu peste 20 de puncte pe ordinea de zi.Nu vă invit neapărat să o faceți, deși pe alocuri sunt aspecte delicioase.

Da, se simte nevoia unei societăți civile puternice. Da, avem cu toții nevoie de ONG-uri cu mesaj articulat și acțiuni coerente. Pașiiconcreți pentru influențarea deciziilorpublice în rândul societății civile suntanevoioși și necesită efort consistent. Însă, numai în acest fel societatea poate deveni un actor principal în zona de decizie. Altfel, rămâne doar cu rolul secundar în ciclurile electorale unde va avea de ales dintre listele propuse de un mediu închis și nedispus la dialog real.

Cătălin Chiței

Comentarii Facebook

One thought on “Cătălin Chiței: Implicarea comunității în luarea deciziilor / Vestitorii

  1. Nu vad de ce s-ar urmari online un spectacol penibil de maini ridicate la comanda si de comentarii idioate…Daca ar vrea sa fie urmariti, domnii consilieri ar trebui sa puna in dezbatere publica proiectele importante inainte de sedinta CJ.Numai ca, nici ei nu stiu exact ce vor fi pusi sa voteze…Asta e realitatea, d-le Chitei!

Lasă un răspuns