Cătălin Chiței: Declarație pe proprie răspundere / Vestitorii

Ne plac declarațiile pe proprie răspundere. Suntem puși în postura de a le semna la orice pas. Până la urmă,ele sunt o formă de asumare a neasumăriiîn fața instituțiilor. De câte ori ați auzit… ia scrie matale acolo că declari, sub sancțiunea unui articol din Codul Penal, că… se completează după caz.

În pandemie, am reușit să facem din declarațiile pe propria răspundere documentul de nelipsit de care aveam nevoie să ne putem aproviziona cu roșii, combustibil sau mult râvnita drojdie. Lipsa ei, a declarației, a dus la consumul multor topuri de procese verbale de amenzi. O dereglare.

Istoria ne arată că nueste greu să dereglezi o societate; e mai greu după ce ai dereglat-o să o așezi în tipare normale. Avem simptomele unei societățicu lipsuri în reglaje fine – și în plan economic, și în plan cultural, și în plan mental. Comunismul a contribuit din plin la prăfuirea potențiometrelor comportamentale. Și a așezat peste ideile politice ale stângii un stigmat nemeritat.

În fond, delimitarea între stânga și dreapta a apărut în timpul Revoluției Franceze după o decizie a Adunării Constituante din 1789, ca o măsură menită să ușureze numărătoarea voturilor. Astfel, cei care doreau conservarea puterii regale și a prerogativelor regale s-au așezat în partea dreaptă a președintelui Adunării, în vreme ce susținătorii schimbărilor și reformelor s-au așezat în stânga.

Definiție: Ca una dintre marile orientări politice și ideologice ale epocii contemporane, stânga are în centrul preocupărilor sale apărarea drepturilor omului simplu, justiția socială, egalitatea (nu numai de șanse, ci și in drepturi), nediscriminarea oamenilor după rasă, naționalitate sau sex.

Ne-ar trebui un plus de asumare a responsabilității, de participare, de simț civic, de disciplină și mai ales de organizare!

Subsemnatuldeclar astfel pe propria răspunderecă sunt progresist, cred în drepturile omului, în nediscriminare și în dreptul fiecărui dintre cetățeni la educație, sănătate, servicii publice moderne. Dar și în proprietate privată, în afacerile locale ca motor al economiei, în meritocrație și dreptul fiecăruia de a urca pe treapta socială. Îmi doresc să văd mai multe femei în politică și cred în tinerii care redescoperă valențele stângii moderne, după 30 de ani în care a fost la modă doar dreapta. Și lumea a purtat-o ca pe un bluză cu AC/DC care s-a tocit la coate.

Cătălin Chiței

Lasă un răspuns