Cătălin Chiței: 80 de miliarde de motive / Vestitorii

României i-au fost alocate prin acordul de relansare economică a Uniunii Europene 80 de miliarde de euro. Bineînțeles, puterea actuală nu a pierdut momentul pentru a poza triumfalistun acord în care România nu pare să fi negociat mare lucru.

O remarcă retorică: utilizarea verbelor ”a adus”, ”a obținut”, ”a negociat” lângă numele unui politicianliberal arată preluarea retoricii perioadei Dragnea când valoarea politicilor publice a fost înlocuită de sume alocate în dreptul numelor. Ca într-un concurs de poker, politicienii au alocate acum jetoane cu ”banii aduși”. Campionul va primi dreptul să îi administreze.

Care va fi distribuția fondurilor?

46,4 mld. de euro sunt din Bugetul multianual 2021-2027. Ele au fost cunoscute în popor în ultimii 15 ani ca fonduri europene. Problema este că, din cele 31 mld. euro fonduri alocate perioadei 2014-2020, România a luat doar 11,6 mld. euro – o rată a absorbției de 38%. De ce? Orice primar sau antreprenor care s-a întrebuințat pentru acești bani o să vă spună că: birocrația, mecanismele stufoase și lipsa de capital. Tot aici am pierdut și banii pentru autostrăzi.

Ce a negociat România în acest sens? Nimic. Am fi putut discuta despre modernizarea modulului în care sunt cheltuite fondurile europene. Dar…

Pe lângă regulile deja existente, a fost adăugat un mecanism suplimentar de verificare. Acesta permite uneia sau mai multor state membre care consideră că nu sunt îndeplinite obiectivele fixate în cadrul programelor de reformă cerute în schimbul accesării acestor fonduri să solicite studierea dosarului la un summit european. Adăugați astfel timp, stat de drept, MCV, interese politice și o să descoperim că lucrurile tocmai s-au complicat.

33,5 mld. de euro sunt din Pachetul de relansare economică (puțin peste 50% sunt fonduri nerambursabile, granturi, și puțin sub 50% sunt împrumuturi). Despre aceștia știam deja de prin luna mai. Pentru ce vor fi utilizați? Cred că pentru asta trebuie să ne uităm în programul de relansare economică prezentat de guvern acum o lună. Și dacă închidem sumele descrise în plan cu cele anunțate ieri, parcă devine și mai clar faptul că la acest summit România nu a negociat nimic și că lucrurile erau cumva știute din luna mai.

P.S. După ce vom fi trecut peste euforia momentului vor trebui explicate reducerile substanțiale de fonduri pentru politica agricolă (subvențiile APIA) sau programul Erasmus. Două programe cu un impact important în România și care afectează direct două domenii mari: agricultura și educația.

Cătălin Chiței

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns