Câtă smerenie! Parlamentarii şi-au dat două săptămâni de vacanţă de Paşte  

chiul

Parlamentarii nemţeni vor avea – la fel ca toţi colegii lor din ţară – două săptămâni de vacanţă suplimentară cu ocazia sărbătorilor de Paşte. Asta în timp ce nemţenii obişnuiţi, fără imunitate în buzunar, vor merge la muncă şi a treia zi de Paşte, indiferent dacă sunt bugetari sau lucrează în privat. Ca să nu mai vorbim de cei care sunt angajaţi în joburi cu foc continuu (Salvare, Pompieri, Poliţie, Jandarmi, staţii de benzină, magazine sau baruri sau restanurante etc) care vor lucra chiar şi în noaptea de Înviere sau în zilele de Paşte, în funcţie de cum le-au revenit turele.

Ca să nu sară parlamentarii în sus, se impune precizarea că, vacanţa de două săptămâni nu are această titulatură în mod oficial. Ea este camuflată sub pretextul activităţii la birourile din teritoriu, dar, după cum dovedeşte practica, cu rare excepţii, deputaţii sau senatorii – inclusiv cei de Neamţ – folosesc din plin “dublul sejur” fie pentru aranjat afacerile proprii, fie pentru concedii cu familia pe alte plaiuri, fie pentru alte îndeletniciri care nu au nicio legătură cu statutul de ales. Culmea-culmilor este că, în această perioadă ei sunt plătiţi bine merci…

Practic, una din motivaţiile acestui concediu a fost legat de nevoia de a asigura accesul aleşilor şi la Paştele Ortodox şi la cel Catolic (care e cu o săptămână înainte).

De obicei, în astfel de momente, onor parlamentarii doar declară că “o astfel de sărbătoare creştină se petrece cu părinţii, cu familia…”. Despre “familia alegătorilor” nici nu vine vorba, iar majoritatea aleşilor ajung la miezul nopţii, să ia Lumină, pe la vreo Mănăstire cunoscută amplasată lângă un Hotel şi mai cunoscut din Bucovina, din Valea Moeciului, Predeal etc. Unii dintre ei îşi probează din plin multiculturalitatea şi sărbătoresc Paştele – fără ouă roşii – prin staţiuni exotice…

Dacă cu programul lor sunt foarte generoşi, nu la fel acţionează şi când vine vorba despre legile privind noi zile libere pentru oamenii de rand. Ei au respins în ultimele săptămâni mai multe propuneri legislative privind noi zilele libere, prin declararea unor sărbători naţionale nelucrătoare. Mai mult n-au aprobat ca nici a treia zi de paşte să fie libere.

De asemenea, deşi din 2010 au tot promis că vor reda bugetarilor primele de Paşte, onor parlamentarii nu au dus vorba până la capăt. Până ca bugetul să-şi permit aşa ceva, e mult mai important să li se acopere lor lefurile şi cheltuielile, inclusive pentru perioada luată liber de la Parlament, în care mimează că lucrează în teritoriu.

D. VINCA

 

Lasă un răspuns