Casă veche de 7000 de ani, descoperită în Şantierul Arheologic de la Topoliţa

De puțin timp au început săpăturile arheologice într-un sit care pare promițător, de pe teritoriul satului Topolița, din apropie de Târgu Neamț. Identificat cu ani în urmă, situl a intrat în atenția specialiștilor după ce, relativ recent, o echipă germană a efectuat o scanare geo-magnetică a acestuia și s-a constatat existența ruinelor mai multor locuințe vechi de aproape 7 milenii.

În acest context, Complexul Muzeal Județean Neamț a făcut demersurile necesare pentru ca în situl respectiv să poată fi făcute cercetări sistematice, care să confirme sau să infirme datele geo-fizice. Astfel, arheologul dr. Vasile Diaconu, de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț a fost desemnat să conducă lucrările, care oferă deja rezultate încurajatoare. Momentan au fost deschise două suprafețe, totalizând aproximativ 100 mp, iar în una dintre acestea au fost dezvelite resturile unei case incendiate acum aproape 7000 de ani.  Săpăturile au scos la lumină nu doar resturile unei case, ci și un bogat material arheologic, constând din ceramică, statuete umane, dar și numeroase unelte de piatră.

Situl ocupă o suprafața de aproape 3 hectare și include un număr de 23 de construcții din eneolitic, atribuite culturii Precucuteni, civilizație predecesoare a faimoasei lumi cucuteniene.

Deși bugetul pentru astfel de lucrări este întotdeauna limitat, iată că arheologul Vasile Diaconu a reușit, sprijinit de o mână de muncitori tineri, să descopere lucruri remarcabile.  Este știut faptul că la nivelul Complexului Muzeal Județean Neamț se desfășoară un program consistent de cercetări arheologice, iar situl de la Topolița ar putea deveni unul dintre șantierele arheologice reprezentative.

,,Ne-am îndreptat atenția asupra acestui sit pentru că am considerat că are potențial. Scanările geo-magnetice ne-au confirmat parțial acest lucru, iar prin săpăturile sistematice intenționăm să argumentăm acest fapt. Scopul nostru este acela de a obține cât mai multă informație științifică, dar și de a recupera un material arheologic bogat, necesar pentru a îmbogăți patrimoniul muzeal. Am găsit înțelegere la unul dintre proprietarii terenurilor pe care se află situl, dar sperăm că în anii următori ne vom putea extinde cercetările, astfel încât să putem investiga cât mai mult din urmele acestui sat preistoric. Până în prezent, vestigiile recuperate, cum ar fi ceramica, numeroase oase de animale, unelte de piatră, confirmă că aici a locuit o comunitate bogată”, a declarat dr. Vasile Diaconu, responsabilul șantierului arheologic.

Chiar dacă cercetările sunt încă în curs de desfășurare, rezultatele sunt dintre cele mai bune.
Complexitatea decorurilor de pe ceramică, expresivitatea și simbolistica reprezentărilor umane de lut, varietatea uneltelor cioplite din piatră, dovedesc un nivel cultural înalt.  Rămâne de văzut dacă în anii următori vor fi găsite resursele financiare necesare pentru continuarea acestor cercetări.

V.N.

One thought on “Casă veche de 7000 de ani, descoperită în Şantierul Arheologic de la Topoliţa

Lasă un răspuns