Casa amintirilor copilăriei unui arhiepiscop! “Uşa nu era încuiată niciodată!”

“Uşa de la această casă nu era niciodată. Pentru că eram o comunitate – şi asta e diferenţa faţă de spcietatea în care trăim azi – în care oamenii se ajutau, comunicau, se bucurau şi sufereau împreună, se ajutau în momentele critice” – rememberul de mai sus îi aparţine IPS Ioachim care azi a patronat un eveniment unic pentru locuitorii din comuna Stăniţa, inaugurarea Muzeului “Casa Vlădicăi”.

Muzeul a fost realizat după reabilitarea clădirii (donată comunei Stăniţa de către familia arhiepiscopului) de către administraţia locală cu fonduri asigurate de Consiliul Judeţean Neamţ.

“În acest ciubăr era făcută brânza, La acest gherghef mama făcea carpete mici, în timp ce la războiul de ţesut făcea covoarele cu care umplea casa”, a spus la finele inaugurării IPS Ioachim care a făcut un tur al casei în calitate de ghid pentru cei prezenţi.

Printre vizitatorii care au avut acest privilegiu s-au numărat prefectul Vasile Panaite, primarul Laurenţiu Bebi Todireanu, Andrei Bărbuleţ Tărăntuş (consilier Cabinet Preşedinte CJ Neamţ), deputatul Alexandru Rotaru, Carmen Nastasă (director Centrul de Cultură şi Arte Carmen Saeculare), Ciprian Necula (director Complexul Muzeal Neamţ), alţi demnitari locali sau judeţeni, oameni de cultură din Neamţ şi, evident, clericii care au făcut parte din suita care l-a însoţit pe prelatul care a reajuns în casa copilăriei.

“Este o onoare pentru mine, ca prefect dar şi ca simplu cetăţean, să fiu astăzi aici, în acest moment deosebit. Sunt convins că această casă-muzeu îşi va căpata locul meritat în circuitul turistic al judeţului Neamţ. Felicit pe toţi cei implicaţi, de la familia Înalt Preasfinţiei Voastre la Consiliul Judeţean şi autorităţile locale, la instituţiile de cultură din Neamţ, reprezentate astăzi aici!”, a punctat prefectul Panaite.

Deputatul Alexandru Rotaru a punctat exemplul de bune practici al arhiepiscopului care a donat casa copilariei: “Ce poate fi mai mai frumos decât gestul de a oferi comunităţii în care te-ai născut casa în care ai învăţat primele lecţii de viaţă? E un gest cu valoare de simbol care dovedeşte încă o dată că oamenii adevăraţi sunt generoşi, dăruind, în fiecare clipă, din sufletul lor pentru bucuria celor din jurul lor”.

Consilierul de la Cabinetul Preşedintelui CJ a transmis mesajul şi salutul demnitarului judeţean.

„Ca reprezentant al unei instituţii de cultură nu pot decât să apreciez acest eveniment la care astăzi am fost martori. Mari filosofi şi exegeţi spun că nu poţi construi viitorul dacă nu cunoşti şi nu respecţi trecutul. A da valoare trecutului este deja un pas în plus iar implicarea instituţiei noastre în întregul ansamblu de activităţi de astăzi, alături de organizatori şi de ceilalţi parteneri, arată că în judeţul Neamţ preţuim frumosul şi tradiţia autentică”, a punctat Carmen Nastasă, directorul Centrului pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare.

Directorul Complexului Muzeal Neamţ a realizat o interesantă paralelă între Casa lui Creangă de la Humuleşti şi noul aşezământ care va fi gestionat de instituţia sa, subliniind liniile din copilărie care ajung să contureze evoluţia şi caracterul unei persoane.

La jumătatea unei zile încărcate (Ziua Comunei a început cu activităţi organizate de dimineaţă şi continuă şi la această oră), primarul Laurenţiu Bebi Todireanu era mulţumit şi pentru ceea ce se întâmpla dar şi pentru că reacţia consătenilor era una de apreciere: “Eu, ca primar, sunt ca un barometru; sunt mulţumit atunci când oamenii sunt mulţumiţi. Iar astăzi am văzut că oamenii din Stăniţă apreciază toate aceste activităţi. Dar trebuie să fiu corect şi să mulţumesc celor care ne-au sprijinit şi mă refer la Consiliul Judeţean şi la domnul preşedinte Arsene, cu finanţarea pentru modernizarea casei din care a ieşit acest minunat muzeu, la doamna director Carmen Nastasă care, cu instutţia pe care o reprezintă ne-a dat o mână de ajutor în organizarea manifestărilor de azi, la celelalte instituţii pe care le simţim mereu aproape de noi în astfel de momente”.

Dimineaţă, după liturghia oficiată cu ocazia Sărbătorii Sfântului Ilie, preoţii şi enoriaşii şi-au dat întâlnire la intrarea în curtea Primăriei, lângă poarta străjuită de cele două monumente închinate eroilor locului care s-au jertfit pentru ţară. Au venit demnitari, a venit şi „Vlădica” IPS Ioachim şi, după o scurtă slujbă religioasă, au fost depuse coroane de flori întru memoria eroilor şi martirilor.

Iar după amiaza a fost rezervată petrecerii, pe scena special amenajată urcând artişti consacraţi sau din categoria „talente locale”, într-un spectacol marca Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare.

Casetă tehnică spectacol:
Organizatori: Primaria si Consiliul Local Stanita
Cu sprijinul: Consiliului Judetean Neamt
Scenariu, regie: Centrul pentru Cultura si Arte Carmen Saeculare
Preyentator: Talida Cozma
Sunet: Axis Music

D.V. / ADV

 

One thought on “Casa amintirilor copilăriei unui arhiepiscop! “Uşa nu era încuiată niciodată!”

  1. Totusi, sa-ti inaugurezi singur casa memoriala fiind inca in viata e prea mult

Comments are closed.