Carmen Nastasă cere legislație europeană unitară de protejare a victimelor agresiunilor sexuale

Carmen Nastasă (lidera OFSD Neamț) cere o legislație europeană unitară de protejare a victimelor agresiunilor sexuale. Năstasă are această atitudine plecând de la faptul că deși există directive europene în acest sens, legile penale sunt atributul statelor membre, fapt din cauza căruia abordările și sancțiunile sunt diferite de la o țară la alta.

„Hărțuire, exploatare sexuală, viol, tortură, violență psihologică, agresiune din partea partenerilor, a membrilor familiei sau din partea superiorilor ierarhici, urmărire, feminicid, în diferite forme și intensități, în ultima perioadă, violența împotriva femeilor este tot mai prezentă în spațiul public și media.
Acest comportament nu este tocmai o noutate! De-a lungul anilor, puține victime au ieșit public pentru a spune că sunt victime și foarte puține cazuri de hărțuire sunt raportate autorităților competente.
De ce majoritatea femeilor nu raportează aceste fapte?
Banalizarea hărțuirii face ca multe femei să fie incapabile să identifice această faptă.
Declarațiile victimei pot fi singurele dovezi ale hărțuirii și din păcate cuvântul unei femei este încă privit cu suspiciune și asfel apare teama că nimeni nu va crede ce spune o mamă, fiică, soră, prietenă, colegă, într-un cuvânt o ființă care dă viață!
Această tristă situație apare din cauza fricii de represalii la locul de muncă sau în mediul în care trăiesc și de frica de expunere publică”, spune Carmen Nastasă referindu-se la formele diverse pe care le poate îmbrăca agresiunea sexuală, inclusiv formele manifestate la locul de muncă.
<Societatea și instituțiile ajung să dea vina pe victimă. Declarația victimei este analizată ca o posibilă plângere falsă, iar analiza comportamentului este mutată asupra victimei, nu asupra agresorului: „De ce porți fustă scurtă? De ce i-ai răspuns la mesaj? De ce ai intrat în mașină?”.
Agresiunea este tratată ca o problemă între bărbat și femeie, nu ca o problemă pentru societate. Astfel de infracțiuni sunt adesea ascunse sub preș, tratate ca și cum ar fi o problemă personală>, mai punctează șefa OFSD Neamț.
Abordarea unitară ueorpeană ar fi soluția, în opinia lui Carmen Nastasă care ar transforma Europa într-un loc mai sigur pentru femei.
„Există variații semnificative în ceea ce privește abordarea și sancțiunile pentru agresiunea sexuală în diferite țări.
Directivele europene încurajează statele membre să introducă norme legale mai clare și mai consistente în ceea ce privește definițiile și pedepsele pentru agresiunea sexuală, astfel încât să asigure o protecție mai bună victimelor și să faciliteze procesul de urmărire penală.
Dar legile penale sunt în principal de competența statelor membre, iar legislația și sancțiunile pot varia semnificativ. De aceea, o abordare complet unitară la nivel european este necesară, iar combaterea agresiunii sexuale necesită atât măsuri legislative eficiente, cât și o schimbare culturală pentru a promova egalitatea de gen și a combate stereotipurile care susțin aceste tipuri de violență. De asemenea, este important să se asigure că victimele primesc sprijin și asistență adecvată pentru a depăși traumele și pentru a-și recăpăta viețile de dinainte de a trece printr-o astfel de traumă extrem de greu de depășit!
Trebuie să înțelegem că toată lumea este responsabilă atunci când tace sau se face că nu vede un caz de hărțuire.
Societatea trebuie să creeze un mediu sigur pentru femei!”, concluzionează Carmen Nastasă.
V.N.