Care societate civilă, care implicare în sortarea politicienilor? / plumbul zilei

Am obosit cu toţii să tot auzim cum, la tv, in conferinţe, la simpozioane şi alte întâlniri cu pauza de cafea, sintagma „noi, societate civilă” sau „ca reprezentant al societăţii civile…” reprezintă un fel de drum bătut…

Societate civilă se dau şi ONG-urile care monitorizează politică şi administraţie dar şi cele care au legătură exclusiv cu sportul, sau cu cultura, sau cu tinerele talente din canto, dansuri populare sau dans sportiv…

Dacă Manolescu îngloba în acest concept capacitatea şi a grupurilor de indivizi de a reacţiona solidar la deciziile bune-proaste ale statului, în timp ideea s-a diluat şi, precum în coşul care adună mere cu pere, în numele societăţii civile vorbesc mai mult profesorii de pian, antrenorii de fotbal sau băieţii deştepţi care tipăresc pliante despre fluturi cu bani de la stat sau de la bugete locale. Pe la Bucureşti există şi chiar funcţionează astfel de ONG-uri chitite pe monitorizarea şi tragerea de mânecă a politicienilor şi a demnitarilor pe la Neamţ, nu prea… Ceva-ceva acţiuni pe domeniul ăsta al interesului cetăţii (politico-administrativ) au mai avut cele două cluburi ProDemocraţia, ceva a mai mişcat (punctual) Sens Civic, promitea la relansare Bâtca Doamnei dar s-a reprofilat într-un fel de loc unde plâng ONG-iştii cerând mai mulţi bani de la autorităţi şi… cam atât…

M-aş fi aşteptat – şi Vestea ar fi promovat cu toată forţa un astfel de demers – ca un ONG din ăsta care se dă „reprezentant al societăţii civile” să vină şi la Neamţ, în prag de alegeri şi să aibă o iniţiativă de curăţare a clasei politice nemţene. Nu ştiu ce anume. Poate, pe modelul proiectului Coaliţia pentru un Parlament Curat de acum vreo 12 sau 8 ani, să publice liste cu aleşi nemţeni care ar trebui să mai ia o pauză pe listele pentru locale până îşi rezolvă dosarele penale sau deciziile de la A.N.I. care i-a declarat INCOMPATIBILI sau în conflict de interese. Da, Ar fi fost o idee, să apară o astfel de listă neagră, pe criterii clare, care să oblige organizaţiile nemţene de partid să nu mai pună pe liste sau să nu mai valideze drept candidaţi de primari tot felul de penali (în percepţia publică), tot felul de ştampilaţi de ANI.

Actualele criterii de integritate de pe la partide sunt apă de ploaie: vezi Doamne nu vor sprijini pe cei care sunt condamnaţi definitiv sau pe cei care au pierdut irevocabil procesele cu ANI… Cacealmaua de maximă: păi dacă e condamnat definitiv ori e pe la puşcărie, ori i se mai interzic nişte drepturi aşa că aceste criterii de integritate sunt aşa un fel de declaraţie de bune intenţii. La fel şi dacă pierde contestaţia împotriva ANI, vreo 3 ani trebuie să stea pe tuşă…
Practic, sita criteriilor de integritate a fost gândită cu ochiuri foarte mari, ca să se poată strecura prin ea toţi care au în diverse faze de anchetă sau de judecată ditamai dosare penale, de multe ori legate chiar de corupţie sau de abuzarea banului public sau care sunt arătaţi cu degetul de A.N.I.

Vorbă multă sărăcia omului: criteriile de integritate de pe la partide au fost făcute numai aşa, ca să fie aruncat praf în ochii alegătorilor, în rest orice borfaş din administraţie este lăsat să candideze şi este girat de partide în numele Sfântului Interes Electoral, pentru că voturile pentru primarul sau consilierul de pe uliţă magnetizează votul şi pentru Consiliul Judeţean unde e marea miză? „Şi ce dacă e pe lista ANI sau zice lumea că e penal că are trei dosare? Dacă îl iubeste poporul, dacă a ieşit bine în sondaje e fix ce ne trebuie. Controversaţi din ăştia sunt peste tot, nu numai la noi…” – cam acesta e refrenul susurat pe la partide. Mai pe româneşte, penalii şi incompatibilii sunt iubiţi de partide. Dacă au furat înseamnă că pot cumpăra voturi, că pot face campanie mai babană decât amărăştenii care nu-şi au numele prin pomelnicul ANI sau al Justiţiei.

Dacă vreun ONG din ăsta care se tot dă societate civilă va demara un proiect de demascare a „dalmaţienilor” de pe listele de la locale sau de promovare a unei liste negre cu cei care ar trebui să se mai odihnească (eventual să-şi consume timpul pe la avocaţi, instanţe etc), Vestea va sprijini un asemenea demers din toate puterile. Indiferent ce nume vor apărea în această morişcă, atâta timp cât se va merge pe criterii clare, egale pentru toţi.

Până atunci, site-ul Vestea va primi şi va publica cu tot dragul, de la oricine, chiar şi liste negre locale. Pe localităţi adică. Şi aici ne referim la aleşi locali sau candidaţi încondeiaţi de ANI şi care încă se judecă, deci nu şi-au spălat încă păcatele prin Justiţie. ne referim şi la primari sau consilieri locali sau potenţiali candidaţi (pentru comune sau pentru judeţ) cercetaţi de Poliţie, DIICOT, DNA etc pentru diverse fapte de corupţie sau de abuz care au legătură cu banul public sau cu activitatea publică sau sunt implicaţi în speţe similare ajunse în Justiţie şi nedefinitivate.

Cum la fel, cu tot dragul, pentru echilibru, dacă ni se va solicita vom mediatiza şi cazurile în care Justiţia a infirmat rechizitoriile sau deciziile ANI, definitiv sau măcar în prima etapă a judecăţii.

Localităţile judeţului Neamţ merită şi aleşi dar şi candidaţi ne-dalmaţieni. Cei care au probleme cu integritatea sau cu legea nu au decât „să stea o tură”, să-şi rezolve aceste probleme de imagine şi de credibilitate.
Alo, partidele din Neamţ, chiar sunteţi atât de disperate după voturi încât mergeţi de mână – pardon de expresie – cu curva satului şi ne-o prezentaţi drept virgină şi preacucernică?
Alo, societatea civilă şi toţi cei care vorbiţi în numele acestui concept, vă băgaţi? Sau banii pe care îi luaţi pe proiecte finanţate chiar de autorităţile locale care trebuie curăţate vă fac să nu vedeţi, să nu auziţi, să nu vorbiţi?

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns