Cărbunariu şterge pe jos cu Secretariatul Literar TT de după ’90! Textul a fost postat şi pe pagina oficială facebook a Teatrului!

Gianina Cărbunariu – noua directoare de la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ – atacă frontal prestaţia membrilor Secretariatului Literar din instituţie, de după anul 1990.

Într-un interviu dat unui site obscur şi dubios, ro.baricada.org (un fel de secţie română a unui site cu Centrala în Bulgaria, care promovează un socialism modern, de tip #REZIST), Cărbunariu face trimitere la epoca „bună” din anii 70-80, sugerează că apoi nu a mai fost „bine” şi oferă şi o explicaţie: calitatea profesională a celor din Secretariatul Literar. Mai mult, Cărbunariu spune că acum Secretariatul Literar se ocupă mai mult de PR şi nici activitatea asta nu e făcută cum trebuie.

<<Pentru că vorbind cu oamenii am ajuns la concluzia că a fost o perioadă extraordinară în istoria teatrului, anii 70, 80 chiar, în care toată lumea vorbea despre această legendă ”Teatrul Tineretului de la Piatra Neamț”. Și eu știam de această perioadă. Sunt din Piatra Neamț, am venit aici, dar pe mine mă interesează în special, de ce a fost bine atunci când a fost bine. Pentru că spunem ”e bine, e bine”, dar de ce anume, ce a stat în spate? Iar ceea ce a stat în spate e foarte important pentru mine și mă inspiră. Unul dintre lucrurile importante a fost existența unui secretariat literar impecabil. Erau oameni care citeau în limbi străine, citeau texte, alegeau piese, făceau repertoriul, se gândeau la trupă, de ce alegem textul acela și nu pe celălalt, etc. Alexandru Dabija povestește, de exemplu, că secretarii literari, o echipă formidabilă, Eduard Covali, Paul Findrihan și Mircea Zaharia au încercat ani de zile să pună în repertoriu Insula lui Gellu Naum și nu au fost lăsați. Pentru că acești oameni cu o deschidere foarte mare, cu un interes foarte mare, care munceau enorm de mult, duceau și o luptă cu cenzura. Adică ei propuneau un reprertoriu care se ducea la București și acolo trebuia aprobat, ștampilat, adică era de muncă. Aici mi se pare mie că după anii ‘90 s-a produs o schimbare deloc favorabilă teatrului. Secretariatele literare care erau ”creierul” unei instituții teatrale s-au transformat în niște departamente de PR și marketing care nici pe aceste principii ale vandabilității nu funcționează bine tot timpul, nu știu mereu să se adreseze și să își găsească publicul. Dar nu mai există secretariat literar în adevăratul sens al cuvântului, nu mai vezi secretari literari care să spună ”uite, am citit textul acesta, sau am aflat de regizorul cutare, sau am văzut programarea din Festivalul Avignon”. Adică oamenii aceia aveau o deschidere incredibilă și încercau să se informeze și cu privire la ce anume se întâmplă în afară, aveau relații directe cu dramaturgi, regizori, îi urmăreau. Știau care e ultima piesă scrisă de un dramaturg român”, spune Cărbunariu în interviul << Teatrul viu e teatrul conectat la public>>, semnat de Maria Cernat, în site-ul respectiv.

Mai mult: <<Mie mi se pare că lucrurile astea nu se mai petrec așa și nu vorbesc doar despre Piatra Neamț, vorbesc despre o chestiune generalizată și aici cred că trebuie făcut ceva>>, adică, foarte clar, e vorba şi de Piatra Neamţ (mai ales că de aici a plecat discuţia).

Dacă anii 70-80 au fost cei „de bine”, înseamnă că „de rău” au fost cei din 1990 încoace, când cele mai lungi mandate de directori le-au avut Corneliu Dan Borcia, Cornel Nicoară şi Liviu Timuş. Pentru cine nu ştie, în teatrele cu directori care provin din lumea teatrului, secretariatele literare sunt, în general, sub conducerea directă a managerului.

Autoarea respectivului interviu este „Maria Cernat, conferențiar universitar la departamentul de Comunicare și Relații Publice, Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir. Din anul 2011 este autoare de articole publicate pe site-uri de dezbateri politice (CriticAtac.ro, Cealaltă Agendă, România Curată)”.

Este foarte posibil că autoarea acestui interviu de tip revistă nord-coreeană care proslăveşte liderul actual să fi încasat un anume onorariu din banii daţi de Consiliul Judeţean (cazarea şi masa le-a avut cu siguranţă asigurate) pentru organizarea festivalului. Chiar Maria Cernat spune acest lucru în introducerea din textul ei, sugerând că a stat la Piatra Neamţ la invitaţia directoarei TT: “În plus, cu siguranță că există multe inerții organizaționale și cutume locale pe care Gianina Cărbunariu le-a pus sub semnul întrebării. Rezultatul a fost însă unul pe măsura îndrăznelii și eforului depus. Am putut constata acest lucru participând la festival în calitate de moderator al discuțiilor pe care actorii invitați să joace în spectacolele festivalului le-au avut după tragerea cortinei cu publicul care a dorit să le pună întrebări”.

Cât priveşte site-ul pe care a ajuns să fie promovată viziunea managerială a Gianinei Cărbunariu, din secţiunea DESPRE NOI aflăm că <<Baricada.org a făcut primul pas în Sofia, Bulgaria, în 2016. Site-ul este o platformă de stânga independentă care nu are nicio legătură cu vreun partid sau organizație fie din Bulgaria, fie din Balcani. A fost înființată de un grup de activiști de stânga, intelectuali și jurnaliști, câțiva dintre ei profesioniști cu multă experiență în profesia lor, cu realizări în presa tipărită, radio-ul și TV din Bulgaria și din alte țări din Europa de Est. Marea ambiție a editorilor este să creeze o adevărată platformă de stânga unde cititorii să poată avea acces la interpretări și analize alternative față de narrative-ului dominant de dreapta conservatoare și de dreapta liberală. Baricada.org vrea să prezinte o perspectivă diferită asupra politicii și o concepție diferită asupra societății, statului și economiei, bazându-se pe numeroase idei clasice ale stângii – socialismul științific>>. Mai pe româneşte, ar fi vorba de un tip de nou socialism modern promovat de oficine care au ca vârfuri de lance “activiști de stânga, intelectuali și jurnaliști”, foarte apropiat în fond cu autodefinirea Mişcării #REZIST din România.

Şi ca să nu fie dubii despre astfel de mesaje care sunt si vor fi propagate în continuare atunci când presa consacrată şi recunoscută din România nu ar îndeplini norma de osanale pro-Cărbunariu, articolul respectiv din site-ul bulgaro-poloneză-românesc (ne referim la semnături) a fost postat şi pe pagina oficială de facebook a TT. Iar mesajul e clar: Cărbunariu REZISTĂ şi atacă!

Daniel VINCA – sursa foto coperta: ro.baricada.org

One thought on “Cărbunariu şterge pe jos cu Secretariatul Literar TT de după ’90! Textul a fost postat şi pe pagina oficială facebook a Teatrului!

  1. Dl Pascu de la Bucuresti stie ca duduia e „profesionista”?!Dar ce o recomanda pentru o functie de conducere administrativa?Poate ne lamureste dl. Pascu…

Lasă un răspuns