Carabelea, PACT: Am depus o plângere la Guvern pentru modificarea datei alegerilor parlamentare

Într-o conferință de presă susținută în această dimineață, Andrei Carabelea – candidat independent PACT pentru fotoliul de senator – a afirmat că un aspirant independent pentru o funcție de demnitar este mereu nedreptățit atunci când vine vorba de campaniile electorale. „Indiferent că vorbim de alegerile locale sau de cele parlamentare, un candidat independent nu va avea niciodată aceeași putere ca unul care candidează sub sigla unei formațiuni politice. Când spun asta, mă refer la numărul de semnături pe care un candidat independent este nevoit să le strângă pentru a putea intra în cursa electorală”.
Acest „neajuns” al candidaților independenți invocat de Carabelea a dus la depunerea de către PACT, la începutul acestei săptămâni, a unei plângeri în care se solicită modificarea datei alegerilor parlamentare. „Am depus la Guvern o plângere prin care solicităm modificarea datei alegerilor, dat fiind faptul că acum ar mai fi mai puțin de două luni până la ziua stabilită, 4 decembrie. În timpul care a mai rămas, noi trebuie să strângem suficiente voturi pentru a atinge pragul impus de legislația în vigoare”, a explicat Andrei Carabelea, care a adăugat și faptul că, în eventualitatea în care plângerea va fi respinsă, PACT va contesta prin invocarea principiului neconstituționalității.
Campania de strângere de semnături demarată de cei doi candidați independenți PACT pentru Senat și Camera Deputaților a adus, până în prezent, aproape 2500 de „voturi pro” pentru fiecare. Pe lângă metoda clasică de a strângere a semnăturilor – discuțiile cu fiecare om în parte și prezentarea proiectelor și programelor pe care le au în vedere, cei doi oferă și nemțenilor din Diaspora posibilitatea de a le da OK-ul. „Cei plecați peste hotare ne pot sprijini cu o semnătură în mediul virtual”.
Totodată, Carabelea a punctat și nevoia modificării legii alegerilor, explicând că metoda de redistribuire a voturilor dezavantajează, încă o dată, un candidat independent sau un partid mic. „Pragul electoral trebuie eliminat, pentru că au fost destule cazuri în care voturile obținute de independenți sau de cei care vin din partea formațiunilor politice mici au ajuns, prin redistribuire, tot la partidele mari”.
În timp ce colegul său a vorbit despre dezavantajele unui candidat independent, președintele PACT, Sebastian Burduja, a făcut referire la partea pozitivă a strângerii de semnături în stradă și la avantajele pe care această activitate le poate avea. „Campania de strângere a semnăturilor este ca un exercițiu de smerenie. Am vorbit în ultimele zile cu sute, chiar mii de oameni, pe care actualii parlamentari au reușit să îi transforme în zombie, care nu își mai doresc nimic de la nimeni. În asta au excelat în ultimii 27 de ani parlamentarii. Din 10 oameni, 7 îți spun că nu mai vor și că nu mai așteaptă absolut nimic”, a punctat Burduja. Chiar și așa stând lucrurile –  spune acesta –  „tot mai rămân 2-3 alegători care își doresc o schimbare și o spun răspicat. De aici trebuie să pornim, de la acești 2-3 oameni, și vom ajunge treptat acolo unde ne dorim: la o schimbare pe bune, la o Românie pe bune”, a cochis  liderul PACT.

Alex SÎRBU

 

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.