Capcana din proiectul primarului cu Piaţa la Primărie! PSD şi ALDE fac amendament!

 

Piaţa Centrală din Piatra Neamţ ar trebui, de mâine, să treacă oficial în administrarea Primăriei, pas care ar trebui să fie urmat, în vreo 2 săptămâni de funcţionarea practică a acesteia. Voinţă politică este, la nivel declarativ şi PSD-ALDE dar şi PNL-PMP anunţând că agreează această situaţie, autorizaţiile ar putea fi obţinute rapid (doar nu o să fie ţinută Primăria pe la uşile Primăriei), chiriaşi amatori sunt, specialişti în Primărie care să se ocupe de detaliile tehnice, organizatorice, financiare – cu duiumul…

Primarul Dragoş Chitic a făcut deja publice şi ordinea de zi de mâine şi proiectul întocmit la cererea PSD-ALDE, vezi foto de mai jos:

 

Din start, apare o nedumerire şi ideea unei MEGA capcane.

NEDUMERIREA

Primul proiect de pe ordinea de zi este cel cu darea Pieţei în administrare directă către Urban. Este cel respins de fiecare dată de Opoziţia PSD-ALDE care a invocat diverse argumente, inclusiv proasta administare a Pieţei în trecut de acelaşi operator, faptul că în perioada aceea Piaţa a şi ars dar si „detaliul” că e vorba de o firmă aflată în insolvenţă.

Imadiat după ce PSD-ALDE au aruncat în spaţiul public extrem de tranşant propunerea „ori la Primărie, ori deloc”, primarul Chitic (deci şi majoritatea PNL-PMP) a plusat, a anunţaz nu doar acordul ci şi întocmirea unui proiect de HCL în acest sens. Atunci de ce mai vine primarul Chitic cu varianta „la prietenii de la Urban”? De morul artei? Ca monedă de schimb? Ar miza cineva pe neatenţia opozanţilor care ar putea vota proiectul 1 în loc de proiectul 2? Sau face parte din jocul psihologic al întinderii nervilor pentru ca aleşii să înghită hapul din proiectul 2, adică…

… CAPCANA!

Nu trebuie să fii nici mare jurist, nici mare om de afaceri, nici super-specialist în administraţie publică locală ca să-ţi dai seama că proiectul 2 de HCL, întocmit chipurile după dorinţa PSD-ALDE permite (în forma publicată mai sus) ca, de fapt, trecută teoretic în administrarea Primăriei, Piaţa să poată fi administrată practic tot de Urban.

Ecuaţia e foarte simplă: oricine ar administra Piaţa (că e vorba de Primărie, firmă a CL sau firmă privată) e obligat să cumpere, la rândul său, diverse servicii. Asta e economia pe orizontală, vinzi la unii, cumperi de la alţii. Administratorul Pieţei (în speţă Primăria, dacă se aprobă proiectul 2 trebuie să asigure paza, curăţenia şi alte servicii pe care nu le poate realiza cu actualii angajaţi din Primăria Piatra Neamţ. Că e vorba de Poliţia Locală sau de o firmă privată (pe partea de pază), de Salubritas, Brantner sau altă firmă (pe partea de curăţenie), e clar că e vorba de activităţi pe care nu le pot presta economiştii, inginerii sau juriştii din Primărie ci trebuie apelat la profesionişti în aceste domenii. La fel, Primăria va fi obligată/poate să apeleze şi la alte servicii.

Şi acum, în clar: în termenii proiectului de HCL de mai sus, cine poate opri Primăria să achiziţioneze şi nişte servicii (pe care le poate numi oricum) de… organizare şi încasare a banilor de la chiriaşii din Piaţă. Şi pe logica expusă până acum de n ori de primarul Dragoş Chitic, care firmă ar fi mai recomandată decât Urban?

În concluzie, pe un proiect făcut de primarul Chitic la sugestia celor din PSD-ALDE care au şi punctat că vor să scoată Urban din ecuaţia încredinţării directe, Urban are cale foarte liberă de a fi, după doar câteva zile de la votul de mâine, din nou tartor în Piaţa Centrală. Adică şefii de la Urban să stabilească cine vor fi chiriaşii, tot ei să încaseze banii, chiar direct în contul Urban!, şi apoi să dea mai departe Primăriei.

O mişcare inteligentă, această ipoteză, nu?

AMENDAMENT

Vestea anunţă, în premieră, că Opoziţia PSD-ALDE s-a prins de această aparentă scăpare. Drept pentru care mâine, după cum au informat surse din PSD, consilierii respectivi vor propune un amendament prin care să se stipuleze clar că Primăria nu poate achiziţiona servicii de „organizare-încasare chirii” (sau cum s-or fi numind ele) de la terţi şi că plata tuturor chiriilor (lunare sau zilnice) se va face în contul Primăriei Piatra Neamţ.

„Da, evident că acest proiect întocmit de domnul primar Dragoş Chitic este prea vag, lasă loc la multe interpretări şi posibile combinaţii. Ne-am consultat cu colegii de la PSD şi noi cei de la ALDE vom susţine un amendament care să clarifice acest detaliu foarte important. Cum să nu ne gândim la posibile combinaţii în care tot celebrii şefi de Piaţă sau încasatori de la Urban să taie şi să spânzure când situaţia este cea pe care o ştim cu toţii, când domnu Chitic a pledat de atâtea ori în favoarea acestei firme aflate în insolvenţă”, a declarat Cătălin Misăilă, consilier local şi co-preşedinte ALDE Piatra Neamţ.

CHITIC ŞI PNL – DOVADA BUNELOR INTENŢII

În aceste condiţii, nu este greu de estimat cam ce se poate întâmpla mâine la şedinţa care ar trebui să fie primul pas în urnirea bolovanului numit Piaţa Centrală. Dacă majoritatea PNL-PMP votează amendamentul PSD-ALDE arată că îşi doreşte cu adevărat deschiderea Pieţei şi Opoziţia este obligată, la rândul ei, să voteze proiectul cu amendamentul înglobat. Ceea ce ar însemna ca în 2 săptămâni (exagerat 3), Piaţa Centrală să-şi deschidă uşile pentru clienţi.

Dacă majoritatea PNL-PMP respinge amendamentul care ar clarifica proiectul de HCL, şi Opoziţia va vota împotriva proiectului necorectat, deci problema va rămâne tot blocată (fiind vorba de un vot pe patrimoniu, trebuie majoritatea de 2/3).

“Nici nu vrem să ne gândim la faptul că domnul primar Chitic şi consilierii de la PNL şi PMP ar refuza să voteze un amendament care e de bun simţ, care clarifică problema administrării de către Primărie şi care nu lasă loc la speculaţii sau combinaţii. Noi suntem consecvenţi, am spus de la început fără administrare prin încredinţare directă Urbanului şi ne-am ţinut de această idee pentru că noi credem că Urbanul nu poate administra profesionist, ci doar în folosul unei Mafii economico-politice, această piaţă. Amendamentul nostru este absolut rezonabil, fixează şi mai clar că administrarea cu organizarea şi încasarea banilor va fi făcută de Primărie, deci de instituţia subordonată primarului Chitic. Domnul primar şi consilierii din majoritatea pe care o controlează nu vor face decât să-şi dovedească bunele intenţii achiesând la propunerea noastră care, practic, nu lasă loc la subterfugii care să ducă la situaţia în care oamenii să badă aceiaşi şefi şi şefuleţi prin Piaţă, ca şi în perioada de tristă amintire”, a declarat un reprezentant al PSD.

Mai sunt doar vreo 15 ore până la şedinţa în care, mâine, proiectul 2 de pe ordinea de zi a şedinţei de CL va fi votat în vreun fel sau altul sau va pica şi el la vot. Clarificarea proiectului – indiferent cine propune şi câte amendamente – ar arăta că, măcar în al 13-lea ceas, politicienii locali chiar se gândesc, fie şi din când în când, la interesul cetăţeanului. Tic-tac…

D.VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns