Candidatul independent Adrian Alui Gheorghe: Consilierul local are putere mai mare decât primarul!

Dialog cu scriitorul Adrian Alui Gheorghe, candidat independent la Consiliul local al municipiului Piatra Neamţ:
„Să facem împreună un exerciţiu de iubire pentru oraşul nostru” 

13318658_10209543380565198_1717240169_n

– Dragă Adrian Alui Gheorghe, eşti scriitor, eşti doctor în filologie, eşti director al Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”, eşti cetăţean de onoare al municipiului Piatra Neamţ, ai primit toate premiile naţionale posibile pentru opera ta … Ce te determină să candidezi şi pentru Consiliul Local al municipiului Piatra Neamţ?

– Da, gloria locului am primit-o cu mulţi ani în urmă, ca efect al prezenţei operei mele în spaţiul public românesc, vreau însă să contribui, cu experienţa şi numele meu, la promovarea imaginii municipiului nostru, la realizarea în plan local a unei intimităţi culturale, spirituale. Am experiență de viață dar și în spațiul public, iar implicarea în aceste condiții este, cred, obligatorie. Spunea un Părinte din Pateric: A putea face și a nu face, e un păcat la fel de mare cu altele pe care Dumnezeu nu le iartă.

– Ce poate face un consilier local pentru binele comunității?

– Un consilier local are putere mai mare chiar decît a primarului, la un moment dat, pentru că el face parte din legislativul local, el poate impune conduita și modul de acțiune al unui primar. Un consilier local nu face treaba în locul altuia, dar îl pune la treabă pe cel care trebuie să o facă din aparatul administrativ.

Carte postala

– De ce candidezi ca independent?

– Consider că statutul de consilier local ţine mai mult de civism, decît de înregimentarea într-un partid. Candidez independent pentru că nu vreau să mă ascund pe o listă, pentru că pot lua atitudine în legislativul local, fără să fiu tras de mînecă de interese de grup.

– Spune-mi cîteva lucruri pe care le ai prioritare între cele pe care vrei să ţi le asumi în Consiliul Local al municipiului Piatra Neamţ?

– Să cer transparenţă în actul de decizie al executivului, implicit al primarului. Transparenţă maximă în cheltuirea banului public. Să deschidem filiale noi ale bibliotecii judeţene în cartierele oraşului. Să facem cu adevărat din turismul cultural un brand al locului. Să cer reformularea serviciilor din Primărie, inerţiale şi neprofesioniste adesea. Anul viitor, în luna iunie, cînd se împlinesc 105 ani de la moartea lui I. L. Caragiale, cel care a fost trei ani revizor şcolar la Neamţ, promit să inaugurăm o statuie a marelui scriitor, care să se adauge bustului lui Mihai Eminescu, pe care l-am realizat în faţa bibliotecii şi care acum e loc de pelerinaj, de omagiere, de reculegere. Se pot face multe lucruri cu bani puţini, cu imaginaţie, cu dăruire. Şi eu am demonstrat că am această disponibilitate. De ce? Pentru că oraşul nostru are toate calităţile ca să fie iubit. Şi trebuie să facem un exerciţiu de iubire împreună.

A  consemnat Daniel Vinca

cop alui