Candidații de subprefecți PSD, la încălzire!

Chinurile facerii guvernului PNL-PSD (sau PSD-PNL) la București este dublat, în județe, de calcule privind diverse alte funcții. Ba de șefi pe la instituții deconcentrate, ba de subprefecți, după caz…

La Neamț – după cum spun sursele Vestea – discuții interesante, nu neapărat oficiale ci așa, în faza „pe bisericuțe la un ceai” au și început. Azi ne referim la cele care vizează obținerea (și mai ales împărțirea!) de către PSD Neamț a unei funcții (poate chiar două) de subprefect.

Optimiștii care vizează ambele funcții dau exemplul USR-ului care a reușit treaba asta, până ca fostul Guvern să scârțâie și să cadă la moțiune și să plece Meraru și Zaharia acasă…

Că PSD va da 1 subprefect sau 2, rămâne de văzut. Mai ales că nici Ionel Arsene părcă nu mai e în mână ca altădată când, ca un fel de eminență cenușie din spatele lui Dragnea, punea nu doar miniștri ci chiar și premier…

Care sunt variantele de subprefecți despre care discută (mai ales în privat) PSD-iștii? Multe și mărunte, dar cei mai pomeniți sunt Florentina Moise, Adrian Niță, Mihai-Sebastian Soroceanu etc. Să-i luăm pe rând…

Florentina Moise

Și-a dorit (știm noi!) vicepreședinte la CJ sau măcar viceprimar. Nu a fost să fie. Guvernarea PNL-USR i-a adus și pierderea funcției de director al Casei Corpului Didactic așa că, temporar bănuim, acum e doar director adjunct la CJ Neamț. Și consilier local la Piatra Neamț.
Politic este președintele PSD Piatra Neamț, poziție din care este evident că scoate din buzunar, pentru acțiuni de partid, mai mult decât indemnizația de ales local. Pentru că da, PSD Piatra Neamț este o organizație locală care chiar și în pandemie tot a mai mișcat ceva în zona organizării unor acțiuni politice, sociale etc. Nu colosale dar existente, care să arate că organizația există nu doar la ședințe…
Studii necesare are (inclusiv o diplomă pe Apărare Națională, parcă…), dorință de bătălie politică arată, deci ar putea intra în categoria celor despre care partidul să spună „a binemeritat!”.
Funcția de subprefect i-ar da și o abordare județeană a realităților din Neamț, ar interacționa și cu instituții de interes judetean.
Ceea ce ar putea fi și bilă albă și bilă neagră, pentru că i-ar putea îndepărta atenția de pe zona politico-administrativă Piatra Neamț.
Într-o asemenea ipoteză rămâne de văzut și cum ar colabora cu actualul și viitorul prefect George Lazăr (sursele Vesta spun că acesta rămâne în funcție!). Istoria relațiilor politce dintre cei doi arată că se poate orice, dacă ne uităm la mesajele în care Florentina Moise îl biciuia pe George Lazăr dar și la cele în care îi mulțumea (că a acționat în contencios HCL de alegere a viceprimarilor).

Adrian Niță

Este PSD-istul aflat în grațiile șefului Arsene, fiind responsabil (la vedere sau nu) cu comunicarea, și la CJ și la partid. Privit în continuare, totuși, de mulți PSD-iști ca un intrus.
La categoria „viraj politic” este probabil un campion în PSD Neamț. Fost tânăr fruntaș PDL (care a binemeritat de la echipa Gheorghe Ștefan funcția de director la Direcția de Tineret, mai întâi, apoi la cea de Tineret și Sport), la destructurarea echipei portocalii a făcut un viraj micuț spre M10. Mai țineți minte?, partidul Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției care murea cu corupții de gât! Niță – un fel de Macovei mai mic, județean – participa la proteste locale împotriva corupției, ba mergea și la ședințe de CL cu tricou dedicat, care prevedea că avea să urmeze epoca #rezist…
Și, brusc, după ce M10 s-a dovedit în alegeri un partid de nota 2, Niță face un viraj la 180 de grade și ajunge în PSD. Cât o fi contat la acel moment influența Oanei Bulai asupra lui, nu știm noi să spunem acum, probabil vor stabili analiștii care vor scrie istoria PSD Neamț. În epoca majorității PSD-ALDE-PMP din CL (mandatul trecut), Niță este recompensat (se poate citi și „i s-a încredințat responsabilitatea) cu funcția de director la Publiserv. Un mandat discutabil dar – foarte important! – nu se vorbește doar de rău în târg despre acea perioadă. Și, oricum, când l-au dat jos liberalii din funcție, l-au numit în locul lui pe dezastrul Adrian Ciobanu, de parcă au vrut să-l facă regretat pe Niță…
Revenind la probabila funcție de subprefect și la leafa cel puțin dublă față de cât ia acum de la CJ, ar fi iar un detaliu binemeritat. Pentru că nu e nici ușor și mai cheltui și din buzunar când ești non-stop la dispoziția șefului de partid (care vrea modificări într-un comunicat pe la ora 11-12 noaptea), trebuie să mergi în teren după el, să te asiguri că pozicile sunt cool sau să răscolești, la proba de viteză, prin arhive… fără să încurci pozele/borcanele.
O eventuală numire de acest gen, subprefect, l-ar pune și pe Niță în poziția dilemei între doi șefi care nu se prea iubesc, Arsene și Lazăr. Dar Niță, care este un supraviețuitor (politic) ar fi unul dintre puținii politicieni nemțeni de rang 2 care ar ști nu doar să meargă pe sârmă ci să și danseze pe firul îngust.

Mihai Sebastian Soroceanu…

… sau „să dăm o șansă tinerilor”, cum ar spune porpaganda și trompeții de partid sau de interese de familie.
Cârcotașii îi spun „beizadeaua” sau „fiul lui mama”.
Dar sunt cârcotași și nu știu/nu vor să vadă calitățile. Tânărul are un lipici deosebit la funcții publice taxate drept sinecuri când provii din familie aleasă, cu antecedente în acest sens. Deputatul Șerban, Meleșcanu șef de Senat sau vicele de la CJ, Mădălina Ciubotaru sunt doar câțiva din demnitarii care au fost binecuvântați cu oportunitatea de al avea pe junele Soroceanu drept consilier la Cabinetele lor.
Noroc că premierii ultimelor Guverne (Orban, Cîțu) și președintele Iohannis au pedigree galben și nu roșu, că altfel cine știe prin ce palate ajungea harul de sfetnic competent al Junelui…
Dar chiar și în aceste condiții (naționale) dificile, Sebastian Soroceanu nu a ratat nimic de pe partea politică a PSD la Neamț.
Prezent în ședințe și plenare, chiar pe rândul 1, alături de grei ai partidului, căliți în multe bătălii electorale, pentru tânărul Soroceanu s-a așternut, rapid și favoabil, și covorul roșu al evoluției politice: este pe lista de suplenți PSD Neamț pentru CJ, este membru în Biroul județean TSD (de nu o fi și vicepreședinte) și este numărul 2 și în filiala județeană a ONG-ului european de tactică socialistă europeană, PES Activists.
Ca orice tânăr de vârsta lui, probabil că Junele Soroceanu chiar are și niște calități. Pe bune. Dar care par a fi foarte discret manifestate, din moment ce evoluțiile și pozele cu el sunt din zona politico-administrativă în care se manifestă plenar familia și mai ales un membru al familiei (trecut de la galben la roșu, dar ce mai contează?).

Nu doar cele 3 nume de mai sus sunt vehiculate în discuțiile/ceaiurile PSD-iștilor nemțeni. Sunt și alții, cu dosare (de cadre, de studii) mai subțiri sau mai groase.
Ar putea intra în calcule și Ana Monda (actual director Drupo, fost viceprimar de Piatra Neamț, fost candidat M10 pentru funcția de primar de Piatra Neamț), deși un subprefect poate fi și „responsabil cu ascuțitul creioanelor”, dacă vrea Prefectul, în timp ce un Director (chiar și de firmă semi-falimentară a CJ) e Director, nu?
Ar mai putea fi viabili pentru a fi numiți în conducerea Prefecturii și alți PSD-iști (pe bune!) dar unii nu ar avea sprijinul necesar iar alții nu vor vrea să se complice, să știe că pot deveni peste noapte un fel de turiști între focul încrucișat stârnit între cazematele PSD și PNL.
Plus că, la felul în care se fac și se desfac Guvernele în România, prefecții și subprefecții sun un fel de gravide ale politicii, care trebuie să fie mereu pegătiți cu sacoșa la ușă, în caz că trebuie să plece… acasă.

Evident că numele de mai sus, atât cele menționate cât și cele la care poate v-ați gândit, sunt ipoteze neoficiale, derivate din discuții private, poate din imaginația sau dorința sau aprecierea (sau lipsa aprecierii) unora.
Suntem convinși că, în virtutea transparenței datorată de partide propriilor membri dar și cetățenilor (atunci când e vorba de funcții publice), PSD Neamț va ieși public și va explica, atunci când crede de cuviință, care sunt candidații pregătiți pentru 1 sau 2 funcții de subprefect, calitățile acestora, soluțiile de rezervă etc.
Înainte de a fi trimise nominalizările la București (poate la votul din BEJ PSD Neamț!) sau după numiri, sau… deloc, așa cum se întâmplă în partidele conduse în mod autocratic.

D.V.
sursa foto, facebook.
Am folosit fotografiile de profil (la începutul articolului) de la conturile/paginile respective sau de copertă (în interiorul articolului).

 

2 thoughts on “Candidații de subprefecți PSD, la încălzire!

 1. 3, Doamne….si toti 3…
  Vorba unei batrane la biserica „uciga-i toaca”
  App…vor face precum premierii, in ture?
  12/24 sau 24/48

 2. Domnule Vinca, vă admir de ceva ani tupeul cu care spuneți lucrurile pe față despre unii. Bravo. Sper să aveți curajul să publicați și acest punct de vedere personal al meu. E cam lung, dar vine din partea unui PSD-ist cu funcție enervat:

  Nu am nimic cu Moise, nici cu Niță. S-au ținut departe de scandaluri, nu au facut fanfarada prin judet, au punctat elegant pe la diverse actiuni, dau bine la Tv, la poze, chiar si limbajul le este cum trebuie….stiu sa transmita mesajul catre oameni ! Până și Dan Constantin pare mielușel pe lângă ”buldogii” ăia de soroceanu.
  Bai….da chiar ne credeti niste tampiti pe toti ? Dintre toti, doar ”familionul” asta soroceanu de ”mopși” sunt fruntea competentei judetene și la banul public ? Din ce wc magic îi tot recrutați ?? Nevasta grobiană din scandal in scandal, barbat-su corupător de eleve minore, să nu uităm că e și fost pușcăriaș, cel mai eminent ”muziograf”, ”profisor” care nu își face orele și mănâncă 3 salarii bugetare cu prime și sporuri babane (muzeu și mai multe școli, oare când mai și doarme la câte ore ”se face că muncește”), acu mai vine și ”DOMNU GOE” sa completeze poza de familie! Numai calitati si pe asta…il plimbau pe elevul eminent la liceu cu masina Consiliului Judetean, ca atârna greu creierul, la ce calități moștenește. Da mai sunteti multe progenituri ….ca zici ca toata craca de ”hintelectualicur” la astia in ”familion” e rasturnata….sifonarilor. De Caragiale sunteti mai, LINGĂI DE CLANȚE….
  PSD, uite asa o sa pierdeti si voturile pe care le mai aveati pe aici…..AUR sa fie mah……ca ne-a ajuns de pupincuristii astia promovati pe pile. Ati avut cadre serioase și bine pregătite, ația avut un Rotaru, ati avut un Bobeanu, ati avut o Simionica, ati avut o Arcana, ba chiar si pe Munteanu….care au lăsat ceva în urmă și erau ȘI pentru Piatra Neamt, dar i-ati mazilit in partid cand au inceput sa se ridice cat de cat. Nu v-a placut concurenta interna, ati rupt picioarele imediat celor care va erau superiori….de aceea nu o sa luati niciodata municipiul Piatra Neamt, voi v-ati omorat liderii buni locali in interiorul partidului. Asa o sa faceti si cu Moise, poate si cu Nita….ii tineti acolo sub papuc, fereasca careva sa scoata capul vreunul din Piatra Neamt. Oamenii destepti intotdeauna vor fi un pericol pentru prosti. Normal ca promovati slugile astea, niște nulități care nu au făcut nimic toată viața lor, au servit la mese și care ling talpile stapanilor, triumviratul muiere-barbat-plod. Vivat liderul suprem care decide tot ce misca acolo. Faceți aceeași greșeală făcută de Dragnea, ați uitat de alegători.

  Semnează: un PSD-ist scuipat și înjurat la mitingurile pro-PSD și care s-a săturat de experimente și de analfabeți. Noi pentru lideri ca Soroceanu nu mai ieșim în stradă să fim luați la bătaie. Ieșiți voi care îi numiți, deștepților.

  https://vestea.net/poveste-de-succes-sotul-prefectei-doua-joburi-la-stat-director-la-complexul-muzeal-si-catedra-full-la-liceu-vvv/
  https://atacul.ro/2018/11/16/statul-paralel-din-cj-neamt-sau-cum-a-ajuns-sotul-prefectei-de-neamt-director-de-marketing-la-muzeu/
  https://ziare.com/daniela-soroceanu/stiri-daniela-soroceanu/sta-in-concediu-medical-de-un-an-si-3-luni-si-ia-un-salariu-lunar-de-3-800-de-lei-1022734
  https://vestea.net/premierul-dancila-stie-ce-a-semnat-noul-prefect-de-neamt-campion-national-la-concediu-medical-16-luni/
  și câte și mai câte….
  Mulțumesc pentru ocazia de a mă lăsa să îmi spun punctul de vedere, domnule Vinca. ””Încă”” nu ne-au luat dreptul de a gândi și de a vorbi. Dar urmează.

Lasă un răspuns