Candidat la Primărie, salut nazist la acțiune electorală

În imaginea de mai sus, persoana cu brațul drept ridicat oblic este Gheorghe Apetrei, candidatul PNL pentru funcția de primar al orașului Târgu Neamț. Profesor (chiar director de liceu), i-am menționat și calitatea politică deoarece aceasta are strânsă legătură cu momentul din imagine întrucât e vorba despre o acțiune electorală, lansarea candidaților PNL din zona Târgu Neamț.

Orice om cu o minimă cultură istorică în fața imaginii de mai sus va spune „salutul nazist”. Pentru că ipostaza e de definiție: brațul drept ridicat, deasupra orizontalei, cu palma în continuarea brațului.

Imaginea de mai sus este un printscreen dintr-un video făcut public chiar de partidul respectiv (vezi AICI, la min 3.10). Video-ul respectiv confirmă ideea similarității cu salutul respectiv, brațul lui Apetrei stând circa 2 secunde în poziția respectivă.
Dacă cei aflați și ei pe scenă, care aplaudă, aflați în spatele candidatului pot invoca faptul că trupul lui Apetrei a mascat gestul pentru ei, surprinzătoare este atitudinea prezentatoare care, deși plasată într-un unghi foarte bun (lateral chiar de brațul ridicat) nu a avut nicio reacție spontană dar obligatorie pentru un MC în astfel de situații, de „a drege busuiocul”, cum se spune. E încă o dovadă că pe unii prezentatori de astfel de evenimente politice nu-i recomandă decât faptul că „m-a pus partidul acolo”.

Cum nu există informații care să-l lege pe profesorul Apetrei de afinități cu vreo astfel de doctrină de sorginte nazistă, ipoteza cea mai probabilă este că acel scurt moment de „poză” (cum spun cei din industria scenei) este, în esență, doar o neglijență. Datorată, probabil, emoțiilor, entuziasmului etc…

Și Gheorghe Apetrei a declarat (pentru Vestea.net) fix același lucru că, cel mult, poate fi vorba doar de un moment nefericit: „Nu am nicio legătură cu astfel de doctrine. Am salutat de mai multe ori cu mâna la inimă și apoi a fost și acel gest, de a mai saluta încă o dată publicul. Mai mult, ca detaliu care cred eu spune destule despre mine și familia mea, băiatul meu a obținut recent locul 3 la un concurs național dedicat cunoașterii fenomenului Holocaustului”.

Cu siguranță că, pentru unii cititori (mai ales pentru cei care judecă un astfel de moment cu inima și simpatia politică), un astfel de subiect poate părea neimportant. Sau, poate unii nu știu legile sau poate nu știu de situații similare. Sau poate nu înțeleg importanța unor gesturi aparent minore.

De aceea se impun câteva precizări suplimentare:
1.Poza respectivă a fost semnalată Redacției Vestea de un profesor de istorie din zonă. Care a ținut să puncteze că nu are nicio apartenență politică și nu are nimic de împărțit nici cu Gheorghe Apetrei. „Eu cred că e vorba de o nefericită neglijență. Dar detaliile din video ne obligă pe toți cei care vrem democrație să nu lăsăm o astfel de secvență să treacă de parcă nu s-ar fi întâmplat. Nu trebuie să vrem moartea păcătosului ci îndreptarea lui. Evreii au avut o importanță deosebită la dezvoltarea orașului Târgu Neamț în perioadele antebelic și interbelic. De exemplu, prin 2013, din cei circa 10.000 de locuitori, peste 2.700 erau evrei. Deci mai mult de un sfert”, a precizat respectivul. Același profesor de istorie a amintit și de faptul că un coleg de-al său de breaslă a scris o carte foarte valoroasă din punct de vedere științific, pe acest subiect („Evreii din Targu Neamt. Istoria unei comunitati”, Emanuel Balan).
2.Salutul nazist face obiectul a sute și sute de lucrări dedicate fenomenului. Detalii basic pot fi găsite AICI dar informații detaliate pot fi accesate, la liber, pe internet. La un click distanță.
3.Legislația românească este aliniată și ea normelor internaționale care combat și pedepsesc propagarea sau glorificarea unor simboluri naziste (cum este și salutul respectiv). Să amintim doar de Ordonanţa de urgenţă nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.  (aprobată prin Legea nr. 107 din 27 aprilie 2006).
Dar legea a adus și câteva completări la ordonanță, din care una e așa: <1. Literele b) şi c) ale articolului 2 vor avea următorul cuprins:„b) prin simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe se înţelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne, care promovează ideile, concepţiile sau doctrinele prevăzute la lit. a); 1. Literele b) şi c) ale articolului 2 vor avea următorul cuprins:„b) prin simboluri fasciste, rasiste sau xenofobe se înţelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne, care promovează ideile, concepţiile sau doctrinele prevăzute la lit. a)>.

4. De-a lungul anilor au mai fost cazuri de oameni politici care au gafat pe această linie. Cel mai cunoscut caz este cel al fostului primar de Constanța, Radu Mazăre, care a defilat la o paradă de modă într-o uniformă de ofițer SS (cercetat de Parchet, dosarf clasat pe motiv de prescripție).
Dar cel mai cunoscut caz recent și foarte asemănător cu al târgnemțeanului este cel al prefectului de Gorj, Iulian Popescu, care la finele lunii martie 2024 a comis-o aproape identic (cu mențiunea că gorjeanul – liberal și el – a rămas cu mâna în aer mai puțin de o secundă).
A urmat un întreg taifun public, „reprezentanții unor instituții și comunități evreiești au luat atitudine și s-au declarat ofensate de gestul reprobabil„.
Mai mult, „Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului (MCA) din România a sesizat procurorul general al României, în legătură cu acest aspect.
Forma de salut folosită de reprezentantul Guvernului în județul Gorj a fost criticată și de președintele Federației Comunităților Evreiești din România, Silviu Vexler”, a anunțat presafarastapani.ro.
La acel moment, reacția prefectului de Gorj a fost că ”Este doar o interpretare a unor oameni bolnavi, care se plictisesc și nu au altceva de făcut”.
El a fost schimbat din funcție la începutul lunii aprilie, nu ca o sancțiune guvernamentală pentru gestul discutabil ci pentru că urma să fie candidat.

Rămâne de văzut dacă, la declarația sa menționată mai sus, Gheorghe Apetrei va adăuga, în posibile ieșiri viitoare și referiri de tip diagnostic, precum colegul său de partid de la Gorj, sau va înțelege că un „banal” salut realizat pe o scenă obligă la multă atenție, inclusiv sub aspectul prevenirii unor astfel de momente de neglijență, care pot genera discuții sau chiar reacții mai importante.

Daniel VINCA