Când vor fi alegerile locale? PNL vrea pe 27 septembrie, PSD ar trage de timp…

Veste tristă pentru dinozaurii din vârfurile administrației publice locale din România: alegerile locale vor avea loc, până la urmă, în acest an.
Încă nu a fost stabilită, cu excatitate, data acestor alegeri însă marja în care ele pot fi programate este final de septembrie-început de octombrie.
După ce CCR a decis că Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care a fost mărită durata mandatelor de aleși locali (votată apoi în Parlament ca lege) a fost neconstituțională, Parlamentul trebie să vină acum cu o lege care să se plieze pe mențiunile judecătorilor constituționali. Luând în calcul diverse termene legale (inclusiv de anunțare ca ecart temporal), logica duce spre finalul lunii septembrie sau chiar mai târziu.
Liberalii au anunțat că ar prefera data de 27 septembrie (cu plan B pentru ziua de 4 octombrie), social-democrații cer consultări, nu au anunțat o dată ipotetică dar dau de înțeles că ar vrea din octombrie încolo, adică mai târziu decât ipotezele PNL.
De ce vor PSD-iștii să tragă de timp? Simplu: nu prea au primari prin multe orașe mari și municipii, nu au anunțat candidați înainte de pandemie (cum fac partidele mari și serioase cu minimum 6 luni înainte de alegeri) și nici răgazul câștigat de amânarea alegerilor nu le-a dat gândul cel bun. Drept e că la umbra unor baroni județeni PSD nici nu au cum crește, ca imagine, alți potențiali candidați viabili (așa se întâmplă când organizațiile județene sau locale sunt confiscate de șefi care nu știu să fie lideri) sau când astfel de șefi județeni se orientează doar spre potențiali candidați slabi electoral dar care au o singură calitate: obediența.
Probabil că aceeași situație e și în Neamț unde partidul care altădată se declara primul din România nu a reușit să anunțe nici măcar candidații pentru cele două municipii (Piatra Neamț și Roman). Tot marginalizând pe cei care nu erau suficient de obedienți față de el, Ionel Arsene a reușit să nu aibă candidați nici pentru cele două cele mai mari localități din județ. Varianta cu Daniela Soroceanu este atât de decupată dintr-un fel de stand-up comedy cu pereți negri ca în filmul Nașul sau cu covor roșu ca pentru Papă încât și nucleul Arsene a început să realizeze ridicolul situației și scorul penibil pe care l-ar putea obține (vom reveni).
Astfel de situații sunt și în alte organizații județene PSD din țară, puțini fiind potențialii candidați redutabili care ar accepta să-și pună la bătaie timpul, imaginea, banii și sănătatea pentru ca baronii PSD să repare, pentru ultima sută de metri dezastrul creat chiar de ei în ultimii ani.
Trendul de la ultimele două runde de alegeri (europarlamentare și prezidențiale) din Neamț a fost destul de clar, șefii PSD-iști de prin județe și-au văzut mai departe de alte priorități decât de repararea problemelor datorate în mare măsură chiar lor și acum, când vine o nouă scandență, aceștia nu știu pe unde să scoată căciula, să găsească „sinucigași” care să aducă voturi în căciula pentru CJ-uri și, ulterior, la alegerile parlamentare.
Asta e situația și acestea sunt motivele reale pentru care PSD ar tot amâna alegerile locale și nici măcar nu a ajuns să avanseze măcar o dată, fie și doar ca ipoteză.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns