Când termopanul acoperă minţi obosite / plumbul zilei  

termopan

Ce mi-e geam, ce mi-e fereastră, spune o vorba mai veche si plina de talc… Cam aşa si cu deontologii care predica despre păcatele altora, facand bârne uneori si dintr-o nevinovata de litera tastată gresit dar nu văd proprii baloţi de paie trântiţi cu sfidare şi peste limba română şi peste raţiune.

Cand însă confunzi termopanul (care e un geam) cu rama (care poate fi din pvc, aluminiu, lemn, placaj sau orice alt material), greseala nu mai e doar de limbă, ci de logica.

Mai concret, avem (corect) „ferestre cu geam termopan”, sau „ferestre din pvc” sau „tâmplărie pvc” dar in niciun caz „termopane albe” sau „ferestre termopan” sau „tâmplărie termopan”.

Probabil că, în timp, tehnica o sa evolueze şi vom vedea la tot pasul – peste ani şi ani… – chiar şi rame de fereastră ori tocuri de uşi din sticlă sau chiar din material textile. Până atunci însă, pe realităţile existente, a vorbi despre “tâmplărie din sticlă” arată nu doar o nepricepere tehnică ci, mai curând, o prăfuire mentală peste care nu mai pot fi altoiţi termeni noi, intraţi totuşi în uz de mai bine de 20 de ani. Sau, vorba unui hâtru: lasă, bre, că şi termopanul are două capete; depinde la care capăt stai!…

Daniel Vinca

Nota Bene:

TERMOPÁN, termopane, s. n. Geam termoizolant folosit pentru ferestre; ansamblu etanș format din două geamuri de sticlă, între care se introduce aer uscat sau anumite gaze rare (argon sau kripton). – Din engl. Thermopane (marcă înregistrată).
TERMOPÁN® s. n. Suprafață vitrată, rezistentă la vânt, foc și substanțe chimice, care asigură izolarea termică și fonică și care se montează la ferestre sau la uși. (sursa: dexonline.ro)

P.S. Poate vom crea un colţ, în acest site, în care periodic, să punem reflectorul pe greşeli frecvente care tind să „fractureze” limba şi cultura română. Fără patimă şi fără resentimente, vom vâna mai ales acele seriale de greşeli care vin din partea unora care fac parte din bresle altminteri cu pretenţii. Pentru că nimic nu e mai nociv decât formatorul-deformator, decât pretinsul apostol care, dând lecţii tuturor, aruncă într-una cu smoală în slovă.
Şi, de ce nu?, poate vom preda această rubrică specială unei persoane speciale…

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns