Campania de informare „Testează! Tratează! Învinge Hepatita C!”  a ajuns în județul Neamț

Dr. Daniela Burghelea, medic Boli Infecțioase: „Tratamentul actual împotriva Hepatitei C are o durată foarte scurtă și o rată de vindecare de peste 95%”

Campania de informare a populației asupra cauzelor, efectelor și tratării Hepatitei C a continuat cu emisiunea dedicată județului Neamț, găzduită în direct de postul de televiziune 1TV și intitulată „Testează! Tratează! Învinge Hepatita C!”. Invitații moderatorului Alina Ferenț au fost Dr. Daniela Burghelea, medic primar șef secție Boli Infecțioase la Spitalul Județean Neamț, precum și cântăreața de muzică populară Maria Cârneci, unul dintre ambasadorii campaniei de informare regională. Sportivul Cătălin Moroșanu, de asemenea ambasador al campaniei, a transmis și el un mesaj publicului.

Circuitul pacientului cu hepatita C începe la medicul de familie, dar medicii specialiști în boli infecțioase sau gastroenterologie sunt cei care practic recomandă și aplică tratamentul către pacient și care, de asemenea, țin pacientul sub o supraveghere strictă.

Dr. Daniela Burghelea, medic primar Boli Infecțioase: „Hepatita C este o boală de temut, prin felul în care evoluează, pentru că evoluează tăcut. Pacientul nu știe când s-a infectat, doar 5% din cazuri evoluează cu simptome. Acum este tratament pentru Hepatita C, și atunci riscul de a avea acea evoluție cronică de temut scade spre zero. Tratamentul actual cu agenți antivirali direcți, care a înlocuit tratamentul cu Interferon și Ribavirină, are de o durată foarte scurtă, până la 12 săptămîni și are o rată de vindecare de peste 95%, chiar spre 98 %, față de tratamentul anterior. Acesta avea un procent de vindecare mult mai scăzut și o tolerabilitate mai dificilă prin efectele secundare. Lucrurile s-au simplificat, avem pacienți care au răspuns foarte bine tratamentului.”

Campania de informare a populației este susținută și de persoane publice. Cântăreața Maria Cârneci, unul dintre ambasadorii campaniei „Testează! Tratează! Învinge Hepatita C!”, a fost în direct la 1TV Neamț:

„Sunt în această campanie din motive foarte simple. Fiind cântăreață de muzică populară, am primit foarte multe de la publicul meu, flori, aplauze, și vreau să întorc aceste bucurii cu o rugăminte și totodată cu un sfat. Hepatita C, neavând simptome, poți s-o ai, să o porți ani de zile fără să știi acest lucru. Statisticile spun că 85 la sută dintre cei infectați cu virusul C nu știu că sunt purtătorii acestei boli. Ca om, pentru că îmi pasă de semenii mei, le spun acestora foarte simplu: mergeți și faceți testul, iar în funcție de rezultat, să întrebe medicul de familie care sunt pașii de urmat. Testul este gratuit. Tratamentul este, de asemenea, gratuit.”

Campaniei regionale de informare i s-a alăturat și sportivul Cătălin Moroșanu, originar chiar din  Moldova. „Hepatita C poate să rămână în corp, nefiind detectabilă, timp de 20 de ani. Un lucru foarte grav este că netratată, Hepatita C poate să ducă la ciroză hepatică și la cancer. Partea bună este că acum Hepatita C se poate vindeca ușor. Tratamentul cu Interferon este istorie, au apărut noi metode, niște pastile de ultimă generație care au o rată mare de succes, iar tratamentul este gratuit. Mergi la medicul de familie și fă-ți controlul.”, a completat Moroșanu.

A.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns