Cămin Cultural inaugurat cu baloane, Biblioteca Horror! „Șifoniere” în loc de rafturi, cărțile zac în saci și în cutii

Un Cămin Cultural (reabilitat)  inaugurat în Neamț fix cu o săptămână înainte de alegeri (cu politizarea de rigoare) generează deja printre membrii comunității dispute și critici aprinse, cu privire la faptul că Biblioteca (care face parte integrantă din respectivul așezământ) oferă câteva imagini horror.

În fotografia din stânga, de mai sus, este Căminul Cultural de la Borlești în ziua de sâmbătă (19 septembrie a.c.), iar în cea din dreapta Biblioteca, cu „șifoniere” (cum le-au zis oamenilor dulapurilor prevăzute cu uși) în loc de rafturi și cu cărțile zăcând, în continuare, în cutii de carton.

La inaugurarea (derulată pe parcursul a două zile, și sâmbătă și duminică) a fost punctată prezența președintelui CJ Neamț (care candidează pentru un nou mandat), a primarului în funcție (care nu mai poate candida, pe sentință defavorabilă în proces cu ANI care i-a stabilit interdicție de 3 ani pentru funcții publice, sancțiune confirmată și de fostul Prefect PSD) și a candidatului PSD (din partid cu primarul și președintele CJ) susținut pentru ideea de „continuăm împreună”.

Inaugurarea a fost ok (cu politizarea de rigoare), au fost două zile de spectacole ok (chiar și folk – bravo!) susținute în aer liber („paza bună păzește Covid-ul rău”). Dacă despre interior pot fi păreri diverse (cele pro au remarcat ideea de nou, cele contra au punctat imaginea de „hală” și dispariția de pe peretele scenei a unei picturi cu referire la tradiții…

… părerile despre halul în care arată Biblioteca (din Căminul Cultural inaugurat) au fost la unison, identice: bătaie de joc. Cu nuanța că fanii primarului și ai candidatului susținut de acesta au încercat să dea vina pe oricine altcineva numai pe cei din Primărie nu (cu mențiunea că, legal, Căminul Cultural ține de Primărie, beneficiarul lucrării fiind chiar Primăria).

Ca să nu fie vorba de partis-prix, postăm mai jos atât mesajul din facebook care arată cum e cu „șifonierele” în loc de rafturi și cărțile exilate tot în cutii dar și diverse comentarii, în diverse tonuri (politice):

<<Am stat mult pe gânduri dacă să mă implic în discuția asta sau nu.
Totul e bine și frumos până ajungi în sat la tine, stai mai mult și prinzi campania electorală pe care o urmărești tare îndeaproape pentru că zona din care vii e extrem de frumoasă, ai crescut acolo sănătos, părinții tăi locuiesc acolo.
O să creez un pic de context pentru cei care nu știu, dar sediul bibliotecii comunale de la Borlești se află în interiorul Căminului Cultural. Timp de două zile, Căminul Cultural a fost deschis pentru ca oamenii să vadă pe ce s-au dus cei aproape 500.000 euro. Nu intru în discuții despre bani că nu am toate datele, dar vă pun la dispoziție câteva fotografii din sediul bibliotecii, unde în loc de rafturi pentru cărți există șifoniere, iar cărțile stau în mormane de saci pe jos! Puteți oricând să mergeți să vedeți.
Acum, mă întreb așa: să fii primar nu ai nevoie de prea multă școală, dar nici măcar să dai un search pe Google să vezi cum arată o bibliotecă nu poți? Aceeași observație și pentru cel care a scris proiectul! Cum ar putea omul ăla care se ocupă de bibliotecă să lucreze în asemenea condiții?
Mi-am zis: heeei, Ioana, poate șifonierele alea sunt pentru altceva, dar dacă erau pentru altceva, sigur aveau grijă să le pozeze în context și să ne spună pentru ce sunt! La inaugurare am fost chemați cu mic cu mare, locul trebuia să fie pus la punct și gata a fi dat spre folosință.
Azi punem cărțile în șifoniere, închidem ușa și le uităm acolo, mâine legăm de mânerele ușilor de la șifonier un lacăt și poimâine poate le dăm și foc! Că la ce-s bune domnule cărțile?
Mi-aș dori mult să descopăr părerile/justificările primarului Vali Puica, profesorului de română Dan Olteanu care face parte din echipa dânsului și candidatului susținut de primar Bogdan George Mutu, care din ce am văzut nici nu știa că există o bibliotecă comunală și a prevăzut în planul său electoral înființarea uneia. Vă mulțumesc mult!>>, spune Ioana Sărăcilă.

Și comentariile curg fluviu, preluăm câteva, reprezentative:

Mocanu Ana-Maria Nici un susținător de al domnului primar nu îl felicită pentru biblioteca asta minunată?🤔 Cartea nu e de interes comunal sau național pentru ce sa își bată capu cu o bibliotecă

Petronela Cristi Blaga Nu pot sa cred ca asa arata o biblioteca în 2020!😱😠😡 Se vede ca nu prea au mers pe la biblioteci, cei care au avut „minunata” idee sa proiecteze în asemenea fel biblioteca.

Sorin Darie Petronela Cristi Blaga Buna ziua doamna, nu cred ca acum trebuie sa aseze primarul cărțile avem angajat care se ocupă dar ce tot asteptati sa le faca chiar toate primarul omul acesta Vali Puica are mult mai multe lucruri importante de rezolvat proiecte de facut nu cred ca e angajat sa aseze si bibliotecă…

Petronela Cristi Blaga Sorin Darie mai citiți o data comentariul meu. Gasisi în comentariu cuvântul „primar” sau „Vali Puica”? Nu săriți cu „prajina” înainte. Acea încăpere nu seamănă nici pe departe cu o biblioteca(bănuiesc ca a-ți întrat într-o biblioteca și știți ca, cărțile sunt așezate pe rafturi, la vedere) . Va rog eu, pe viitor fiți atent la ce citiți și scrieți! 😉 Zi cu spor!

Dorina Lazăr Sorin Darie eu chiar nu îmi place să mă implic unde nu cunosc problema, dar când văd ce se postează despre com Borlești chiar nu mă pot abține să nu comentez „adevărul” care eu personal am fost de atâtea ori în sediul primăriei și am cerut explicații în numele cetățenilor de pe strada Satul Nou Ruseni și de fiecare data nu a fost capabil să ne dea un răspuns. Eu te sfătuiesc să stai calm, mai ales că tu nici nu cunoști istoria Borlestiului, să mergem liniștiți la vot cu optimism și cu speranța că se vor rezolva problemele și în această frumoasă comună, că toți cetățenii vom avea aceleași condiții și drepturi

Sorin Darie Dorina Lazăr corect doamna Dorina dar nu vad ce rău a facut primarul Vali Puica haideți sa ne uitam ce este in przent va multumesc.

Dorina Lazăr  Sorin Darie numai faptul că el nu mai are dreptul să candideze….. E răspunsul la foarte multe întrebări

Dorina Lazăr  Sorin Darie Bogdan George Mutu ar fi putut foarte bine să își facă campanie electorala singur și era mult mai bine pentru el și mult mai apreciat de cetățeni

Purice Vasile Nimeni nimic 😅

Sorin Darie Purice Vasile tu esti cam obraznic si ipertinent .
Purice Vasile Sorin Darie nu va cred. Dar sa stiti ca suntem mai multi. EU doar am facut un curent sa zic asa. Imi puteti spune The influencer. Cu stima
Sebi Constantin Sorin tu in calitate de ce ataci lumea pe facebook?
Radu Alexandru Anastasoaei Sebi Constantin din calitatea de obraznic cu permis emis direct de la comandantul suprem!

Sorin Darie Sebi Constantin va deranjează adevarul…

Sebi Constantin Sorin iti mai repet o data ca poate n ai inteles ce am spus, cu ce drept l ai facut obraznic si impertinent pe Purice Vasile. Despre ce adevar vorbesti, eu am pus o simpla intrebare. Te deranjeaza ca lumea nu l sustine pe domnul primar actual, care de fapt nici nu mai poate candida?

Radu Alexandru Anastasoaei Sorin Darie Adevarul este ca cel impertinent esti tu, si ca tu nu vrei sa recunosti si sa accepti realitatea.
Apropo, nu este o intrebare rautociasa, dar stand de vorba cu Purice Vasile am stat si ne am intrebat, de unde ai iesit? Ca nu cred de am avut vreodata onoarea sa te cunosc!

Purice Vasile Carte multe nu sunt bine
Citat din Becali : ” EU nu citesc ma dor ochi intelegi”

Dorina Lazăr Eu spun de vreo 5 ani că în com Borlești nu se face nimic cu capul pe umeri sau un lucru bun gospodăresc

Anna Miron Asistații sociali nu stau în bibliotecă , stau la baruri .

Mitruț DumitruAnna Miron adica votanții psd-ului!

Gabriela MutuSigur nu e vestiar?

Ioana Sărăcilă M-am plimbat prin tot căminul. Mai există două camere goale unde nu ar încăpea atâtea dulapuri și despre care am intuit că sunt vestiarele. Pe un hol există alte dulapuri, din metal, care se încuie (mai degrabă acelea ar putea fi folosite în vestiar. Nu știu câte sunt la număr). Singurul dulap cu rafturi sus și uși ca se închid jos era în zona bucătăriei. Niciun alt raft nicăieri.
Acuma, șifonierele astea, 16 la număr, cred că sunt și ele destul de greu de transportat. Ce sens ar avea să le pună în spațiul unde a fost biblioteca și să nu le ducă direct în camerele pentru vestiare ?
Acuma, mai există posibilitatea ca oficialii să fi desființat biblioteca comunală și să fi făcut acolo vestiar. De asta i-am chemat la dialog. Să ne lămurim.

Ciprian BlagaIoana ai spus bucătărie? Aflu lucruri și scenarii noi…
Pai in cazul ăsta are logica, sunt dulapuri de veselă pentru nunți.
Măcar are un sens

Bogdan George MutuCum am precizat anterior intr-o postare, intentia mea este de a folosi aceste cladiri pentru a dezvolta si activitatile culturale, printre care si infiintarea si dezvoltarea unei biblioteci comunale, spatiul il avem ramane doar sa dezvoltam. Problema cu rafturile se rezolva, deja s-au luat masuri.
Acum vin si eu cu o intrebare, cine credeti ca trebuie sa umple acele rafturi? (si nu ma refer la asezatul cartilor). Oare nu noi cei care ne dorim acest lucru? Nu cei cu drag de carte sau cei implicati in activitatile culturale, chiar si cadrele didactice?
Eu stiu bine ca realizarea lucrurilor frumoase implica un efort comun, care la noi inca nu exista, in schimb suntem foarte priceputi in gasirea vinovatului. In momentul de fata trendul este „ANTI TOT”, nimic nu e bun, dar nu realizati ca nu e simplu sa faci ca totul sa mearga „ceas”, nu realizati ca in ultimii 4 ani au inceput sa se miste niste lucruri bune in comuna noastra, asa ca opriti-va din a transforma orice initiativa in scrum inca de la inceput, putem fi altfel daca vrem, si stiu ca putem!!!

Daniela MironBogdan George Mutu, cu tot respectul, acele rafturi, care nu există la momentul actual, trebuie „umplute”, cu, carti obtinute din achizitii facute de primarie, proiecte, donatii, sponsorizari,etc, nu este treaba cadrelor didactice sau a locuitorilor din comună.Iar noi locuitorii comunei, dacă stiam că se inaugurează caminul, dadeam o mână de ajutor in ce priveste biblioteca, clubul pensionarilor.Dar prea s au facut toate pe repede-nainte.Iar clubul pensionarilor, chiar este o idee bună care s-ar putea extinde și in celelalte sate.

Ioana Sărăcilă Domnule, Bogdan George Mutu, haideți că sunt câteva chestiuni pe care mă văd nevoită să le lămuresc pe înțelesul tuturor și voi fi dură.
1. v-ați permis să scoateți din context problema și să mă trageți de urechi cumva că am îndrăznit să o semnalez?
2. Hai să vă fac să înțelegeți. Ca de exemplu: Munciți onest pentru niște bani ca să vă renovați dormitorul și vă mai trebuie patul, da? Vă duceți la magazin și cumpărați o masă că ați găsit o combinație șmecheră și veniți și-o puneți unde ar trebui să fie patul. Acuma, se face noapte și intrați în dormitor. Vă dați seama că nu aveți pe ce să dormiți. Ce faceți?
Și îndrăzniți să veniți să spuneți că se iau măsuri? Din banii cui? Cei destinați campaniei electorale care se scurg din buzunarele partidelor? Îndrăznesc să întreb ai cui sunt acei bani? Cine decontează aceste greșeli stupide? ori există garanție și pentru așa ceva?!
3. Ați vrut și încă vreți să înființați biblioteca comunală. Știați cumva că ea există deja? Cunoașteți semnificația promisiunilor pe care le faceți oamenilor?
Aș crede că intențiile vă sunt nobile, dar felul în care ele ies în spațiul public arată incompentență.

Nechifor LipanOare cine a facut cutiile alea? Sunt aproape sigur ca le-a facut cumatrul Koko! Si urnele de vot arata mai bine!

Nicu PopaNu este de datoria primarului Vali Puica si nici a lui Bogdan George Mutu sa vina sa aseze carțile pe raft, exista o doamna bibliotecara care ar trebui sa isi organizeze locrurile!
Daca e sa vorbim de rusine, DA, este rusinos sa vedem cum arata,insa si mai rusinos este ca si cei care ar trebui sa se ocupe de asta nu o fac.
Ma intreb domnii directori ce fac, campanie pe drumuri?

Gabriela MutuNicu Popa care rafturi?

Nicoleta Patrunjel Nicu Popa Cum să pună doamna bibliotecar cărțile in sifonier?Tu ,acasa pui farfuriile în sertarul din dormitor?Esti penibil(a).În loc să recunoașteți eroarea de proporții dati in doamna bibliotecar, ea neavând nicio vină.Si apropo cunosc îndeaproape activitatea dumneaei, care e de toata lauda.Si pe directori lasă.i in pace că in timpul lor liber pot face ce vor ei.

Ioana Sărăcilă  Alo, conturile false nu au opinie!
dar dacă doriți și dvs. să vă faceți de rușine vă voi explica pe înțelesul dvs. și într-un fel pe care doar dvs. îl puteți înțelege.
NU A ZIS NIMENI SĂ AȘEZE RESPECTIVII CĂRȚILE PE RAFTURI. TOATĂ LUMEA ZICE CĂ LA BIBLIOTECĂ NU SE CUMPĂRĂ ȘIFONIERE, CI RAFTURI PENTRU CĂRȚI. OAMENII CARE AU CĂLCAT VREODATĂ ÎN VIAȚA LOR ÎNTR-O BIBLIOTECĂ SAU AU VĂZUT O FOTOGRAFIE CU UNA, ȘTIU!
DOMNU GEORGE MUTU, DACĂ CANDIDEAZĂ, TREBUIE SĂ ȘTIE CĂ BIBLIOTECA COMUNALĂ EXISTĂ DE DINAINTE SĂ VREA DÂNSUL SĂ O ÎNFIINȚEZE, IAR DOMNU PUICĂ CARE-ȘI LAUDĂ REALIZĂRILE, CĂ ACESTEA TREBUIE FĂCUTE CORESPUNZĂTOR.
ACUM AȚI ÎNȚELES?
Mulțumesc (de fel nu țip, dar sper că a prins aluzia)

Sebi Constantin Nicu am auzit fraza asta, ca nu domnul primar sau George ar trebui sa le aranjeze. Ai mare dreptate, dar caminul cultural nu este sub tutela primariei? adica o biblioteca comunala nu se conduce singura, are un bibliotecar numit de primarie cel mai probabil. Iar cand un primar vede ca, cartile sunt in saci, nu ar trebuie sa ia actiuni, sa o traga de maneca pe doamna/domnul bibliotecar? Si daca nu este momentul un astfel de post, ar trebui totusi sa numeasca pe cineva domnul primar, nu sa se astepta sa vina unu altu si sa i zica ” auzi domn’ primar, nu ai vrea sa ti asez eu cartile in sifonerele astea”?

Nicoleta Patrunjel Nicu Popa
Nu folosim orice mijloace ,aici a fost expus purul adevăr ce.i drept trist. În anul 2020 să nu știi că intr.o bibliotecă sunt necesare rafturi nu sifoniere.Achizitia a fost făcută, banii sunt dați. Se va remedia desigur dar cu alte fonduri?Deci despre ce vorbim?

Gianina Chiriac Ioana Sărăcilă ,șifonierele sunt ma scumpe decât rafturile și apoi trebuie sa -i credem ca nu știu de existența bibliotecii,nu e pt toată lumea!

Cristinel Purcariu Nicu Popa Înainte de a te întreba ce fac directorii școlilor, pune mâna și recitește postarea,poate intelegi ceva.Era vorba că în loc de rafturi pt cărți s-au pus dulapuri,intelegi? Nu bibliotecara si nu directorii de școli sunt responsabili pentru mobilierul contract de primărie pt a deservi biblioteca,dar unii au ținut cărțile în,,dulap” mereu

Mitruț Dumitru Nicu Popa actuala conducere se pune singură într-o „lumină proastă ” față de cetățenii comunei prin lucrarile făcute de mântuială,doar la număr!

Biblioteca Borlesti Biblioteca Este cea mai mare placere a mea sa lucrez cu cărțile. Le voi așeza cu mult drag atunci când vor fi montate rafturile. Acum lipsesc, însă nădăjduiesc ca vor veni într-un viitor apropiat. Sunt o fire optimistă și sper sa îmi reiau activitatea într-un spațiu conform și modern,iar cărțile să își primeasca locul cuvenit. Mă bucur că sunt oameni cărora le pasă de viitorul bibliotecii și a cărții.

Mariana Iliuta Un lăcaș de cultură înseamnă în primul rand o bibliotecă, nu câteva baloane puse la intrare și niște discursuri halucinante.

 

Pe contul de facebook al actualului primar există și un montaj video-foto care prezintă jumătatea plină a paharului (adică începe cu poza cu baloane roșii și nu are imagini cu bietele cărți de lângă noile șifoniere), așa că, pentru o imagine completă, merită văzut și acesta:

 

D.V.

One thought on “Cămin Cultural inaugurat cu baloane, Biblioteca Horror! „Șifoniere” în loc de rafturi, cărțile zac în saci și în cutii

  1. Multumim ca ati relatat acest eveniment. Ne-am saturat de articolele platite din bani publici scrise pentru a-l preaslavi pe Puica… Toate investitiile lui facute in comuna Borlesti sunt facute de mantuaiala (vedeti gradinita nr 3 Ruseni), dar bineinteles, realizate cu firma cumatrului…

Lasă un răspuns