Cameră specială pentru audierea minorilor la Judecătorie! „Vinovați”: tinerii avocați și Clinica GSM

Judecătoria Piatra Neamț și Asociația Excelsior Neamț (fosta Asociație a Tinerilor Avocați Neamț) si-au unit forțele pentru prima oară în ceea ce privește amenajarea unei camere de audieri pentru copii, la standarde europene. Iar aceste forțe au fost completate, material, de sponsorul generos fără de care nu se poate în astfel de situații, Clinica GSM.

Inaugurarea camerei a avut loc luni, 21 septembrie, la sediul Judecătoriei Piatra Neamț, începând cu ora 11:00.

Această investiție este un caz emblematic despre buna colaborare, despre ceea ce unii numesc „parteneriat public-privat”, în sensul că o idee bună nu putea fi aplicată dacă nu exista și suportul asigurat de firma respectivă.

„Dincolo de taxele și impozitele pe care le plătim ca orice altă firmă, politica socială și civică a firmei Clinica GSM este să întoarcă ceva în plus comunității în care ne desfășurăm activitatea. Și ne bucurăm să vedem când banii cu care contribuim sunt cheltuiți cu folos – mai ales într-un caz în care e vorba de copii care trebuie sprijiniți – și că întregul concept, de la design la realizare, este unul care chiar a ieșit foarte ok”, a precizat Ștefana, manager la Clinica GSM.

Detaliile tehnice despre utilitatea deosebită a acestei camere speciale au fost oferite de avocatul Andrei Nica, Președinte Excelsior NEAMȚ: „Codul de procedură civilă prevede mai multe situații în care este necesară audierea minorilor într-o serie de procese, cum ar fi adopțiile, autoritatea părintească, stabilirea locuinței minorilor etc. În procesele de minori și familie, unde este necesar ca magistratul să poarte o discuție cu minorii, legea prevede că audierea acestora se face în camera de consiliu. De cele mai multe ori, această discuție are loc într-o sală de judecată sau în biroul judecătorului, care predispune la sobrietate. Cu siguranță, pentru copii, acest spațiu nu reprezintă un loc prietenos în care să-și dea frâu liber cuvintelor și emoțiilor.
O discuție cu un străin într-un moment mai greu din viața unui copil, poate fi o experiență tulburătoare și pentru asta este nevoie de o camera special amenajată, menită să destindă pe cât posibil copiii aflați în dificultate.
Astfel, Judecătoria Piatra Neamț și Asociația Tinerilor Avocați Neamț, au decis înființarea unui loc special amenajat pentru minori, pentru ca aceștia să poată fi audiați într-un mediu prietenos, care să creeze o atmosferă plăcută și relaxantă, unde copiii să se simtă în siguranță.
Deoarece în incinta Judecătoriei Piatra Neamț a fost amenajată o astfel de cameră, copiii care sunt implicați în probleme familiale nu vor mai trebui să treacă prin momente apăsătoare când sunt audiați de magistrați, ci într-o atmosferă cu totul diferită față de cum s-a desfășurat până acum. Acest proiect a fost realizat în parteneriat cu Tribunalul Neamț”.

Avocatul Nica a salutat și apreciat și el aportul sponsorului principal, Clinica GSM.

D.V.

Lasă un răspuns