Câinele de căutare şi salvatorul (fost agronom, fost ziarist) – FOTO

În cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman îşi desfăşoară activitatea unul dintre cele mai bune echipaje de căutare-salvare a persoanelor de sub dârămături din ţară. Este vorba de plutonierul adjuntant Dumitru IUŞTIUC şi cel mai bun prieten al său, câinele Kara. Activitatea în această formulă a început în luna martie a anului 2011, când cei doi au parcurs o perioadă de patru luni de pregătire la Sibiu, la sfârşitul căreia Kara a obţinut clasa I, cu media finală de 9,60.
Kara avea atunci vârsta de un an şi două luni.


Plutonierul adjuntant Dumitru IUŞTIUC a privit propunerea de a avea un asemenea partener ca fiind „mâna destinului”, având în vedere că este absolvent al Liceului Agricol Horia, al Colegiului Universitar Agricol, specializarea „Creşterea animalelor mici”, cu diplomă de subinginer, şi al Facultăţii de Zootehnie Iaşi, cu diplomă de inginer şi că, la sfârşitul studiilor, a satisfăcut stagiul militar obligatoriu, la Arma Cercetare. Până în anul 2007, plutonierul adjuntant Dumitru IUŞTIUC a fost, timp de doi ani, inginer tehnolog la o fabrică de lapte din judeţul Iaşi, apoi redactor la un ziar din judeţul nostru. În anul 2007 a fost încadrat ca subofiţer la Detaşamentul de Pompieri Roman.
La fiecare doi ani de zile, cei doi trebuie să susţină un examen. În anul 2013, echipajul a obţinut, în urma examenului, media zece. Examenul a constat în parcurgerea a două probe de căutare a unei persoane: una pe teren descoperit şi cealaltă pe un teren acoperit, la sediul unei ferme vechi. criteriile evaluării au fost reacţia la comenzi şi aptitudinile de căutare specifice unui câine de miros.
Din fericire, nu a fost necesară activitatea de căutare a persoanelor de sub dărâmături, ceea ce nu îi face, însă, pe ce doi prieteni să se oprească din antrenament. Chiar prezentările făcute de cei doi coechipieri, cu ocazia „Zilei porţilor deschise” şi a altor activităţi destinate publicului, sunt parte din antrenamentul echipei, şi arată că partenerul necuvântător nu este deranjat de prezenţa unui număr de oameni în jurul lui, demonstrând că, într-o situaţi reală, el va putea să-şi desfăşoare misiunea de căutare a oamenilor.

sursa: IJJ Neamt

 

One thought on “Câinele de căutare şi salvatorul (fost agronom, fost ziarist) – FOTO

  1. Cainii, frumoase fiinte ! Au caracter, sunt loiale, cuminti, ascultatoare. Calitati pe care nu prea le mai gasim la noi, fiintele „superioare”. In orice familie, devin imediat membri de necontestat.

Lasă un răspuns