Cade REŢEAUA INFRACŢIONALĂ de la ARDNE. Apostol – cu suspendare şi ADIO DIRECTORAT!

apostol ciubotaru

Ceea ce ştia toată lumea a fost confirmat ieri de sentinţa DEFINITIVĂ a Curţii de Apel Bacău în dosarul “FRAUDĂ INTER-PRINT – AGENŢIA NORD-EST”: fondurile europene direcţionate de ADRNE nu ţineau cont de realitatea din dosarele cu proiectele supuse aprobării ci – măcar în parte! – criteriile de distribuire erau în contradicţie cu legea. Adică pe ochi frumoşi, pe criterii subiective, pe pile sau pe alte interese…

Sentinţa definitivă a Curţii de Apel Bacău trimite după gratii pe patroana din Bacău (soţia unui deputat) care a beneficiat de fonduri europene pe criterii puse în operă de directorul Constantin Apostol şi restul reţelei de la Agenţia Nor-Est şi condamnă la închisoare cu suspendare şi interdicţia de a mai ocupa posturile din care au comis infracţiunile pe Apostol şi alţi 3 subordonaţi de la Agenţie.

Pe scurt: Beneficiara fondurilor europene şi-a trecut menajera drept administrator de firmă şi a semnat, ÎN FALS, diverse documente (unele false şi în conţinut). Această Ciubotaru nu ar fi fraudat Comunitatea Europeană dacă nu ar fi beneficiat de complicitatea funcţionarilor (adică Constantin Apostol, Harja Gheorghe, Sauciuc Ioan Romeo şi Popa Ionel, persoane cu funcţii de conducere în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord Est),  care, după cum spune rechizitoriul care a stat la baza sentinţei “şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi nu au semnalat neregularităţile pe care le-au constatat cu ocazia derulării procedurilor de accesare a fondurilor europene, astfel că au înlesnit obţinerea pe nedrept a sumei menţionate mai sus de către SC Inter Print SRL”.
Miza afacerii ilegale a fost de 689.581,47 lei (echivalentul a aproximativ 162.740 euro).

Sentinţa: ÎNCHISOARE, ÎNCHISOARE CU SUSPENDARE ŞI PIERDEREA FUNCŢIILOR

Constantin Apostol a fost condamnat la 2 ani și șase luni de închisoare cu suspendare, 60 de  zile de muncă în folosul comunității, la HIT Parc Hemeiuș sau AJOFM, și interzicerea dreptului de a mai deține funcția de director al Agenției de Dezvoltare Nord-Est.

Gheorghe Harja a primit 2 ani și șase luni de închisoare cu suspendare și interzicerea dreptului de a mai fi director al Direcţiei Organism Intermediar POR.

Ioan Romeo Sauciuc a fost condamnat la un și șase luni de închisoare cu suspendare, 60 de zile de muncă în folosul comunității și interzicerea dreptului de a mai fi şef birou asistenţă tehnică şi relaţia cu AM POR în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord – Est.

Ionel Popa a fost condamnat la un și șase luni de închisoare cu suspendare, 60 de zile de muncă în folosul comunității și interzicerea dreptului de a mai fi şef birou evaluare, selecţie şi contractare în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord – Est.

Gabriela Ciubotaru, soția deputatului Lucian Manuel Ciubotaru, a fost condamnată la 2 ani și zece luni de închisoare cu executare și interzicerea unor drepturi.

SCHEMA FRAUDĂRII BANILOR EUROPENI

Procurorii DNA au arătat în rechizitoriul întocmit că până în luna martie 2008, SC Inter Print SRL Bacău a avut-o ca unic asociat şi administrator pe „inculpata Ciubotaru Gabriela” care a cesionat părţile sociale unei persoane apropiate (menajera locuinţei), aceasta devenind şi administrator al respectivei firme, iar Ciubotaru a devenit director general.

La data de 16 iunie 2008, soția deputatului Lucian Manuel Ciubotaru a folosit la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord Est mai multe documente false, inexacte şi incomplete (declaraţiile semnate de inculpată în numele administratorului SC Inter Print SRL, CV-ul aceluiaşi administrator cuprinzând date nereale, propunerea ca manager de proiect în mod fictiv a aceluiaşi administrator), pe care le-a semnat în numele reprezentantului SC Inter Print SRL deşi nu avea legal acest drept.

În consecinţă, la data de 12 mai 2009, între SC Inter Print SRL şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord Est şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei s-a încheiat contractul de finanţare pentru punerea în practică a proiectului intitulat „Modernizarea activităţii de tipărire prin asimilarea de noi tehnologii” iar SC Inter Print SRL a dobândit pe nedrept suma de 689.581,47 lei (echivalentul a aproximativ 162.740 euro) provenită din Fondul European de Dezvoltare Regională, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului s-a constituit parte civilă.

La rândul lor, inculpaţii Constantin Apostol, Harja Gheorghe, Sauciuc Ioan Romeo şi Popa Ionel, persoane cu funcţii de conducere în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord Est, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi nu au semnalat neregularităţile pe care le-au constatat cu ocazia derulării procedurilor de accesare a fondurilor europene, astfel că au înlesnit obţinerea pe nedrept a sumei menţionate mai sus de către SC Inter Print SRL, după cum se arată în acelaşi rechizitoriu.

V.N.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns