Cacealmaua cu măreața luptă anti-coronavirus! „Carantină la domiciliu” ordonată verbal, chiar prin telefon…

Precizare: Da, ştim că termenul tehnic corect nu este „carantină la domiciliu” ci „autoizolare voluntară la domiciliu” dar atâta timp cât e vorba de nişte obligaţii care trebuie respectate şi care, în caz de încălcare, pot duce chiar la dosar penal (vezi cazul celor 3 chinezi de la Roznov), lingvistic este mai corect termenul popular de „carantină la domiciliu”.

În judeţul Neamţ s-ar afla în această situaţie numeroase persoane venite din China şi Italia, din zone unde virusul nu a făcut ravagii, asimtomatice. Cu toate astea, aceste persoane sunt, după cum spun oficialii, consemnate la domiciliu, timp de 14 zile, cu interdicţia de a ieşit din casă.

Totul este însă, de fapt şi de drept o cacealma sinistră, pentru că dincolo de posibile cifre şi raportări ale şefilor de instituţii, măsurile sunt luate în bătaie de joc, fără responsabilitate, fără coerenţă şi fără logică. Singurul efect concret este doar exacerbarea panicii generată deja de fel de fel de postaci (inclusiv din zone politice).

# Arest… pe vorbe

O astfel de carantină la domiciliu seamănă, în esenţă, cu arestul domiciliu. Mai mult, un arestat la domiciliu poate primi vizite (cu excepţia unor martori din dosar, menţionaţi expres de instanţă), în timp ce pacientului i se recomandă să nu se vadă mai cu nimeni…
Cu toate astea, această măsură nu este dispusă în scris. Sursele noastre spun că nici măcar chinezilor care acum au dosar penal nu le-a fost dispusă această măsură printr-un document oficial, asumat de conducerea DSP. Iar această informaţie a primit o confirmare de la prefectul George Lazăr care a precizat pentru Vestea.net că s-a interesat şi el şi că da, dispoziţia e doar verbală, „aşa e procedura celor de la DSP”.
Este foarte ciudată o astfel de procedură în condiţiile în care – revenim la cazul chinezilor – orice avocat îi va scoate basma curată din dosarul penal invocând tocmai faptul că aceştia nu au încălcat nicio dispoziţie scrisă opozabilă lor, că poate nici nu înţeleg bine limba română etc.
Mai mult, sursele Vestea spun că în unele cazuri, carantina la domiciliu a fost stabilită fără ca specialiştii DSP să fi stat faţă în faţă cu persoanele respective ci în urma unor discuţii prin telefon. Evident, iarăşi, că şi un student la Drept va scoate basma curată astfel de persoane care au încălcat o dipoziţie verbală comunicată telefonic, spunând doar „nici nu era semnal, nu se auzea bine”.

# Alte ciudăţenii: carantină după ce s-au pupat cu jumătate de sat…

Detaliile aberante nu se opresc aici şi nu vizează doar latura penală. Deşi, conform declaraţiilor oficiale, în acest moment nu mai este niciun test în lucru, la nivelul întregii ţări, faptul că autorităţile locale tot dictează pe bandă rulantă „carantinţă la domiciliu”, sugerează că, totuşi, sunt luate în calcul şi motive serioase.
Mai multe cazuri documentate de Vestea au scos însă la iveală detalii halucinante care arată că DSP Neamţ şi celelalte autorităţi doar mimează prevenţia pentru că , real, totul e un mare circ. Câteva detalii, mai jos:
-O familie de nemţeni a fost contactată de autorităţi la vreo 2 zile după ce au revenit în ţară din Italia. Cei doi soţi au venit dintr-o zonă neafectată dar li s-a cerut să nu părăsească casa timp de două săptămâni. Numai că între timp, respectivii, se văzuseră cu rude, şi-au pupat copii la momentul revederii. Au spus asta şi au întrebat ce să facă cu copiii. „Copiii pot merge la şcoală”, li s-a spus…
-Un bărbat a făcut o tură – ca orice nemţean serios care se întoarce acasă – şi până la mallul din Precista. A luat produse de pe raftul supermarketului din mall, a plătit la casă… Pe logica prevenţiei şi a unei carantine serioase, ar trebui închis supermarketul? Sau chiar tot mallul?

Concluzia – nu doar că DSP Neamţ lucrează pe proceduri ineficiente sau poate chiar în lipsa unor proceduri. Dar este evident că aceste măsuri sunt dictate la normă. Sunt bifate prin tabele, prinse prin raportări trimise la instituţiile centrale.
În esenţă, să consemnezi pe cineva în carantină la domiciliu fără un ordin scris şi după ce respectivul s-a pupat cu jumătate de sat ţine, în bunul spirit dâmboviţean, de „forme fără fond”.

D.V.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns