BZI: Filă cu filă, despre DEZASTRUL de la LEȚCANI


E deranj mare în rândul artizanilor afacerii cel puțin dubioase legate de pseudo-spitalul din bălării, după ce BZI (publicație ieșeană) a pus mâna pe raportul întocmit de Corpul de Control al Ministrului Sănătății și a și început publicarea unor fragmente (Lista dezastrului de la spitalul mobil Lețcani. Filă cu filă, raportul care a scos la iveală cea mai mare combinație din pandemie în județul Iași – EXCLUSIV).

„Un adevărat haos a cuprins cel mai important proiect pe sănătate din perioada pandemiei COVID-19 în județul Iași. Ministerul Sănătății a scos la iveală zeci de nereguli la spitalul mobil de la Lețcani pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19. Consiliul Județean Iași și Consiliul Județean Neamț au pus la bătaie 13,4 milioane de euro pentru acest spital de la marginea orașului. Unitatea medicală este însă închisă de aproape două luni, iar deficiențele constatate nu au fost remediate nici acum.

Peste 250 de paturi de Terapie Intensivă sunt ocupate în unitățile medicale ieșene cu bolnavi infectați cu virusul SARS-CoV-2. Alte aproape 1.000 de persoane sunt carantinate la domiciliu, după ce s-au infectat cu virusul. În tot acest timp, în spitalele suport COVID-19 mai sunt libere circa 280 de paturi. Toate aceste date sunt pentru județul Iași, cel mai mare din țară și unde până în prezent au fost infectate peste 34.000 de persoane de la începutul pandemiei. Cea mai mare unitate medicală destinată tratării pacienților COVID-19 este închisă de circa două luni din cauza unor deficiențe constatate de Ministerul Sănătății și care încă nu au fost remediate.

Spitalul mobil de la Lecțani a fost supus unui control încă din toamna anului trecut, control care a scos la iveală 32 de neconformități. Cotidianul „BZI” vă prezintă în exclusivitate raportul complet al Corpului de Control al Ministrului Sănătății, raport care a scos la iveală cea mai mare combinație din bani publici făcută în județul Iași. Sub umbrela lui Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași, și a lui Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, spitalul de la Lețcani a devenit cea mai mare afacere pe timp de pandemie din județ.”, scriu cei de la BZI.

NECONFORMITĂȚI SEMNALATE DIN TOAMNA ANULUI 2020

Inspectorii de la Ministerul Sănătății au verificat documentele și echipamentele de la spitalul mobil încă din toamna anului trecut. Licitația a fost organizată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, banii venind de la CJ Iași și CJ Neamț.

Și autoritățile județene au arătat că prin acest raport se vede clar că deficiențele sunt extrem de grave, iar Asociația Euronest și firma turcă SDI Global trebuie să le remedieze .

MINCIUNI DESPRE NUMĂRUL DE PATURI

O primă minciună a artizanilor acestor afaceri demontată de inspectori a fost cea referitoare la numărul de paturi cumpărate și funcționale (măcar pe hârtie).


Practic, s-au plătit milioane de euro către turci pentru 250 de paturi, însă în realitate ar fi funcționale doar 118 paturi. Dar nici acestea nu sunt funcționale acum, real, pentru că pseudo-spitalul a fost închis din cauza multiplelor probleme tehnice. În cele din urmă, spitalul a costat 10,7 milioane de euro.

ECHIPAMENTE FĂRĂ DOCUMENTE OBLIGATORII. COMISIA DE RECEPȚIE A REFUZAT SEMNAREA PROCESULUI-VERBAL

Mai mult, nu toți cei din comisia de predare-primire din partea Spitalului de Boli Infecțioase au vrut să semneze documentul. În raport se arată și cum o parte a celor din comisia de recepție nu au vrut să semneze acele documente.


UN SINGUR ANGAJAT TURC (nu) ASIGURĂ MENTENANȚA

Deși prin caietul de sarcini și prin contract, firma turcă furnizoare trebuia să asigure o mentenanță reală a echipamentelor, inspectorii mai arată și faptul că turcii de la SDI Global au lăsat un singur angajat să se ocupe de această problemă și că acel angajat nu face față situației.

Și chiar și după primirea (discutabilă!) a autorizației de funcționare, deficiențele au bubuit odată cu începerea activității:


ECHIPAMENTE DIN … 2014, CU DESCRIERE ÎN LIMBA TURCĂ

În raport se mai arată și faptul că cel mai vechi echipament este din 2014, fiind vorba despre un analizator gaze în sânge. În plus, inspectorii arată și faptul că Euronest a refuzat să pună la dispoziție documentele de proveniență sau manualele de utilizare ale echipamentelor în perioada controlului (10.11.2020 – 12.11.2020).
La pagina 14 se specifică faptul că paturile de la secția ATI nu dispun de etichetă în conformitate cu normele legale și nu au marcajul european CE. Paturile nu au nici tipul, seria și nici producătorul. Iar unele echipamente au cărți tehnice… în limba turcă:

Acestea sunt doar câteva din „detaliile dezastru” prezentate în acest prim episod de jurnaliștii de la BZI. Dar aceste informații conturează și mai bine imaginea de ansamblu că achiziția acestui pseudo-spital nu a fost făcută pentru binele pacienților ci pentru a servi interese economice personale sau de grup, întreaga telenovelă (cu achiziția făcută parcă pe ochi frumoși, cu tolerarea întârzierilor uriașe ale furnizorului și cu acceptarea unor echipamente vechi, depășite, neconforme și nefuncționale) ducând cu gândul, mai curând, la filmele cu personaje mafiote din America de Sud sau din Asia.

Asociația Euronest neagă deficiențele din acest Raport. Într-un comunicat remis nu demult, Euronest-ul condus de Alina Popa (o pupilă a cercurilor de interese PSD) anunța că va contesta Raportul, fără a oferi opiniei publice și argumente.

Vom reveni.

Daniel Vinca
foto – citatele din Raportul Corpului de Control al Ministrului Sănătății sunt preluate de la BZI

2 thoughts on “BZI: Filă cu filă, despre DEZASTRUL de la LEȚCANI

 1. Toata aceasta ”afacere”PENTRU interesul cetatenilor…bineinteles,a fost o modalitate de a sifona banul public,simplu si repede pe fondul acestei pandemii…..

  Ca multe alte MEGA achizitii/hotii nici aceasta nu se putea face fara ”protectia” statului securisto mafiot CORUPT SI INCOMPETENT cu care suntem furati de 30 de ani.

  Achizitie din Turcia,bineinteles,tara non UE,raiul smenurilor si a spagilor pentru coruptii care fac achizitii din Romanica.

  Inutil sa mai spun ca nu se pot face anchete anti-coruptie in Turcia.

  La fel a fost si cu achizitia autobuzelor din Bucuresti, TOT din Turcia,dupa aceeasi reteta,de catre Firea.

  Tot o mega HOTIE.

  ps

  Faptul ca acest”spital”este ne-functional,nu intereseaza pe nimeni,pentru ca nu acesta a fost scopul.

 2. Toata lumea din Iasi si Neamt stie ca acolo s-au sifonat bani politici,de aia nici nu se ia vreo masura. Prostii de romani au platit,iar niste baieti conectati au primit.Putin capital electoral in plina nevroza pandemica,sa arate cum au ei grija de noi. Cum „au grija de banii nostri”,mai precis.Sper sa ii vad si pe Popa si pe Arsene la bulau pentru dementa asta.

Lasă un răspuns