BZI: „Bombă! Comisia de evaluare, ILEGALĂ, în licitația pentru Spitalul Modular”. CJ Neamț nu a avut reprezentant deși a dat 16 milioane lei…

„Bombă în cazul licitației pentru spitalul mobil de COVID-19, din localitatea ieșeană Lețcani. Comisia de evaluare este ilegală! Procedura de peste 13 milioane de euro poate fi anulată!” – anunță BZI, cea mai de impact publicație din Iași și din Moldova.

Conform jurnaștilor ieșeni, directoarea Alina Popa a încălcat flagrant legea care prevede că din comisia de licitație fac parte reprezentanți ai autorității contractante și, eventual, al beneficiarului final. Ori directoarea Popa și Maricel Popa (tovarășul de proiect al președitelui CJ Neamț Ionel Arsene care, la rândul lui este șeful CJ Iași și președintele Asociației Euronest) au numit în Comisia de Licitație repreyentanți ai unor spitale din Iași care nu au nicio treabă cu Spitalul Modular.

„Medici desemnați ilegal în comisie

Constituirea comisiei de evaluare a fost făcută fără respectarea legislației în vigoare. Este vorba de OUG 395/2016, privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziție publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice. Articolul 126 din OUG 395/2016 arată la alineatul 1 că autoritatea contractantă are obligația de a desemna persoane responsabile pentru evaluarea ofertelor și, după caz, a solicitărilor de participare, care se constituie într-o comisie de evaluare. La alineatul 2 se arată că din cadrul comisiei de evaluare pot face parte membri aparținând compartimentelor autorității contractante. În cazul în care beneficiarul final al contractului/acordului-cadru este o altă autoritate contractantă, se poate face parte din comisie.

Ori în cazul achiziției spitalului mobil nu a fost așa. Din comisia de evaluare fac parte Alina Popa, directorul ADI Euronest, președintele acestui așa-zis comitet, dr. Bogdan Costăchescu (Spitalul de Neurochirurgie), dr. Costică Mitrofan (director medical la Spitalul de Pneumoftiziologie), Lavinia Ionescu, dr. Bogdan Doroftei (director medical la Maternitatea „Cuza Vodă”). Din comisie au mai făcut parte și Cristian Andrieș (director financiar contabil Maternitatea „Elena Doamna”), dar și Cristian Paveliuc (Șeful Logisticii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași). Cel mult, medicii care provin de la spitalele ieșene aflate în administrarea Consiliului Județean Iași puteau fi parte dintr-o comisie de experți cu rol consultativ și nu de evaluare finală” – spune publicația ieșeană citând experți în achiziții publice.

„Membrii comisiei de evaluare au fost desemnați de reprezentanții legali ai instituțiilor de care aparțin. Era necesară cooptarea în comisia de evaluare a unor specialiști în domeniu, întrucât Euronest nu deține expertiză de specialitate pe parte medicală, tehnică, ci doar pe parte de procedură. S-a decis realizarea unei comisii cu reprezentanți de la cât mai multe instituții pentru a asigura atât transparența procedurii, cât și o evaluare obiectivă din punct de vedere tehnic”, a spus Alina Popa, directorul ADI Euronest, citată de BZI.

Însă, ceea ce nu a vrut să arate directorul Alina Popa este că acele alte instituții care au trimis reprezentanți în comisie nu au raport juridic cu Euronest. Acei membri de comisie nu au nicio responsabilitate față de Euronest. Toți aceștia puteau fi maxim experți externi cooptați pe lângă comisie, nu membri cu drept deplin, menționează publicația ieșeană.

Foarte interesant este că deși chiar el a propus și susținut și votat alocarea a 16 milioane de lei de către CJ Neamț, Ionel Arsene nu a avut nimic împotrivă ca niciun un reprezentant al instituției nemțene să facă parte din comisia de licitație: „În comisie puteau fi membri ai Euronest, ai Consiliului Județean Iași și Neamț și ai ISU, ca beneficiari. Ori în afara unui membru Euronest și unul ISU, au lipsit membri de la CJ Iași și CJ Neamț. Spitalele nu sunt beneficiari ai acestui proiect, așa că aceștia nu au ce căuta acolo”. 

Întregul articol din BZI, poate fi citit AICI

Vom reveni.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns