Buzdugan vesteşte Naşterea Domnului la Târgul de Crăciun de la Neamţ! A petrecut vacanţe la Stăniţa, îndeamnă oamenii să meargă la Biserică!

Majoritatea celor care îl vor vedea în această seară pe Daniel Buzdugan pe scena Târgului de Crăciun de la Neamţ (unde va fi prezentator, alături de Talida Cozma) îl ştiu ca „băiatul cu glume de la radio”. Dincolo de jobul care reprezintă, în esenţă, talentul preluat dintr-o familie de moldoveni adevăraţi, unde se glumea şi se făcea şi haz de necaz dar şi munca şi pregătirea de Sisif a acestuia, puţini ştiu că Daniel Buzdugan are o puternică legătură de suflet cu judeţul Neamţ.

Născut la Iaşi dintr-o familie de nemţeni, Buzdugan a petrecut – după cum spune chiar el în diverse interviuri – multe vacanţe de vară la Stăniţa, la bunica din partea mamei şi la un unchi. Ba chiar revine spre aceste locuri de fiecare dată când vrea să-şi reîncarce bateriile, după cum singur dezvăluia într-o postare pe internet:

“Cand bunicii imi apar tot mai des prin vise/ Ma ia asa un dor sa las totul balta/ Chiar asa pe nepermise…. Am dat o fuga pana la ţară in comuna Staniţa, judeţul NEAMŢ, locul unde-mi petreceam vacantele de vara, iarna si primavara. Am fost un norocos. Alti copii nu au avut bunici la tara si cred ca a fost o mare pierdere pt ei!” (postare din 2014).

Pentru unul din cei doi care au transformat Radio Zu în unul dintre cele mai puternice radiori din România (Buzdugan şi Morar…), satul nemţean cu oamenii săi adevăraţi, cu principii şi tradiţii bine definite este mai mult decât un simplu tablou. Ca simbolistică, poate, Buzdugan se afla în 2009 în curtea maestrului Necului Popa de la Târpeşti, care era sărbătorit la împlinirea vârstei de 90 de ani…

Mai jos, câteva pasaje din ceea ce crede omul Buzdugan despre familie, religie, educatie:

„Unora Dumnezeu le-a dat bani – unele zone ale țării fiind mai bogate, din punct de vedere material. Cred că nouă, moldovenilor, ne-a dat talent. Eu consider talentul un dar de la Dumnezeu. Iar ceea ce facem noi cu talentul acesta, cum avem grijă de el, este darul nostru pentru Dumnezeu, Cel care ne-a dat acest har. Noi, cei din zona Moldovei, suntem cu inima deschisă”.

„Părinții mei erau dintr-o comună din județul Neamț, comuna Stănița, de unde au plecat foarte mulți oameni importanţi, duhovnici ai neamului nostrum: Părintele Ioanichie Bălan, spre exemplu… Înaltpreasfințitul Ioachim, Maica Stareţă de la Mănăstirea Văratec”.

„Da, înainte de a pleca la școală, înainte de a mă adormi, mama îmi spunea „Tatăl nostru”, „Îngerașul”, „Crezul”. E foarte trist că ţinem tot felul de diete pentru trup, însă pentru suflet nu facem nimic, din păcate. Lumea și-a atrofiat rugăciunea, s-a îndepărtat de spiritualitate. Trăim într-o lume exclusiv materială!”

„Părinţii mei erau ca nişte personaje din cărţile lui Ion Creangă. Mama ar putea face stand up comedy fără probleme, dacă ar avea un pic de curaj… Dar nu îi place deloc să apară în public. La fel erau toţi cei alături de care am copilărit: copii, unchi, mătuşi. Erau foarte hazlii, întocmai ca personajele lui Creangă, din „Amintirile din copilărie”.
Vacanţele nu le petreceam aşa cum le petrec copiii din zilele noastre – în insula Tassos sau în Turcia, la condiţii all-inclusive, cu tableta în faţă. Nu, tableta mea era o carte şi petreceam la ţară. Mergeam cu vaca, mergeam la coasă, la adunat fânul, la făcut căpiţe!

„eram o familie foarte veselă şi se glumea foarte mult la noi în familie. Era un spirit bun, o atmosferă frumoasă. Îmi amintesc că am fost privilegiat, din acest punct de vedere. Acolo, în sat, sâmbătă seara era discotecă la Căminul Cultural, iar noi până sâmbătă nu aveam voie să ieșim din curte, fiindcă ar fi râs lumea, zicând: „Ia uite, nepoții lui Borcea (așa-l chema pe unchiul meu la care mergeam și pe bunica mea din partea mamei) n-au de lucru, stau ca bezmeticii pe hudiță (pe uliță)”. Ieșeam din curte doar la sfârşit de săptămână, când mergeam la discotecă. Duminica la prânz era bal, la care cântau lăutarii din Fanfara „Zece Prăjini”. Acum sunt celebri, cântă prin Australia, prin Canada, prin Statele Unite. Am auzit că acum sunt plecați, dar eu am copilărit cu ei”

„Eram la un hotel în Deva și m-am dus să fac duș. Și, înainte de a intra în cadă să fac duș, am alunecat, am căzut din picioare, m-am lovit cu capul de cadă și apoi de ciment. Mâna mi s-a smuls din umăr, în căzătura respectivă. Era ora unu noaptea, am sunat la SMURD , au venit, m-au dus la spital și, apoi, peste câteva zile, am fost operat. Operația a durat cinci ore și faptul că acum pot să mișc mâna, să scriu, să înot şi să merg cu bicicleta, cred că e o minune de la Dumnezeu, așa cum au spus şi doctorii de la spital. În perioada în care m-am simțit ca o mobilă, căci voiam să alerg, să fac sport, dar nu puteam, m-am apropiat foarte mult de Dumnezeu. În fiecare seară mergeam la biserică și nu am regretat în niciun moment faptul că am trecut prin suferința aceea. Suferința m-a întors spre mine însumi și mi-a dat o bucurie, am simţit că luasem o pauză, că scăpasem de toată agitația care mă înconjura”.

„Dar nu mă sfiesc și, de multe ori, în întâlniri din acestea, le spun oamenilor: „Mergeți la biserică, faceți ceva și pentru sufletul vostru, pentru că tot ceea ce nu este făcut din suflet nu are valoare”. Din păcate, suntem într-o perioadă în care românii au uitat să spună câteva cuvinte importante: „Mulțumesc!”, „Iartă-mă!”, „Te iubesc!” și „Îmi pare rău!”.
La un moment dat, celebritatea poate dispărea… şi banii pot dispărea. Și atunci, dacă eşti gol pe dinăuntru, căderea e dureroasă. Dar, în momentul când tu ai sufletul plin şi din când în când îţi mai aminteşti de Creator, mergi la biserică, faci o rugăciune, aprinzi o lumânare, te îndrepţi, aşa, către tine însuţi, şi cred că e mai uşor să treci prin viaţă”. (sursa: evelinepauna.ro)

Printre artiştii pe care Daniel Buzdugan îi va prezenta în această seară se numără şi Ovidiu Lipan Ţăndărică care va evolua alături de… Fanfara 10 Prăjini. Adică de trupa de care prezentatorul relata (în interviul din care am citat pasajele de mai sus) şi amintea de horele din sat cu cei de la 10 Prăjini.

Daniel Buzdugan va fi pe scena Târgului de Crăciun şi în seara de Ajun dar şi în seara primei zile de Crăciun.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns