Burduja, vicepreședinte la PNL-ul despre care spunea: „Partid putred, îmbâcsit, vechi, corupt, de doi bani!”

Înghițirea PACT de către PNL este o simplă formalitate după anunțul făcut ieri despre pașii fuziunii prin absorbție de către cei doi președinți, Sebastian Burduja și Ludovic Orban.

Nemțeanul Burduja, care a înființat PACT-ul pe care îl duce acum, oficial și pe bune, în brațele PNL de unde ar urma să primească funcția de vicepreședinte la nivel național, nu a fost însă în ultimii ani un mare iubitor al liberalilor. O dovedesc declarațiile sale din presă, mai ales din 2016, când Burduja junior (fiul lui marinel Burduja, primul primar de Piatra neamț de după Revoluție, apoi deputat FSN care a renunțat la mandat pentru un job de bancher) punea PNL la colț, considerându-l un partid al baronilor, putred, vechi, îmbâcsit, corupt, care nu face doi bani. Mai mult, același Burduja spunea că tinerii politicieni cum era și cazul lui nu prea încap pe la televiziuni din cauza patronilor „PSD-PNL” ai acestora.

Aceste fragmente de declarații au fost extrase la întâmplare din cele foarte multe în acest ton, care sunt pe internet.

Redăm mai jos două astfel de pasaje, din două interviuri apărute în publicații diferite.

România Curată: Taică-tu are destui bani să îți cumpere loc la PSD sau PNL. Ce cauți de unul singur prin circumscripții de provincie?

SB: Desigur, am încercat să cumpărăm un mare partid existent, dar sunt atât de putrede că nu fac doi bani. Glumesc cu prima parte. Alături de colegii mei din PACT cred într-un alt mod de a face politică: lângă cetățeni și împreună cu ei, așa cum ar trebui să fie într-o democrație. Nu mă simt provincial, nici providențial. Pur și simplu simt că aici, acasă, pot face o diferență reală în comunitate. Scopul meu nu este să fiu deputat, deși o bătrânică din Piatra mi-a spus la începutul campaniei că sunt doar „un tânăr care are și el nevoie de-un loc de muncă”. Politica ar trebui să fie o vocaţie, nu o marfă şi nici măcar o meserie. Dacă voiam să fiu pe listele celor două partide, aş fi putut fi de multe ori, de prin 2011 încoace, fără să-mi cumpere cineva locul de parlamentar. Dar aceste partide nereformate și îmbâcsite nu mă reprezintă. Un candidat independent este legitimat de oameni, nu de baronii unor partide vechi şi corupte. Vreau să fiu deputat pe bune pentru oameni, să mă tragă la răspundere fără să treacă prin structuri de partid și să votez ca reprezentant al lor în Parlament, nu după cum ridică unul sau altul mâna.

(sursa: romaniacurata.ro – Serie RC. Interviu cu Sebastian Burduja: ”Un candidat independent este legitimat de oameni, nu de baronii unor partide vechi şi corupte” 25 noiembrie 2016)

……………..

Reporter: – Televiziunile actuale contează în ecuația alegerilor sau se decredibilizează?

Burduja: – Contează din ce în ce mai puțin. Oamenii s-au prins că televiziunile urmează linia stabilită de patronii lor, PSD-PNL, în funcție de interesele fiecăruia.

(sursa: ziardebistrita.ro – INTERVIU cu Sebastian Burduja, un tânăr care a studiat la HARVARD și are un proiect de țară pentru România! Face parte din geniile națiunii, gata-gata să oprească HOȚIA, JAFUL și INCOMPETENȚA! Să fie SALVATORUL României? – 7 sept. 2016).

La nici doi ani și jumătate, cu promisiunea primirii unui post de vicepreședinte PNL după înghițirea PACT (și, spun unele surse, și cu un loc eligibil la alegerile parlamentare, în București sau în Neamț), Sebastian Burduja îi vede mult mai frecventabili pe liberalii pe care îi blama altădată.

“Avem datoria morală să fim uniți și să oferim o alternativă românilor, iar această alternativă este Partidul Național Liberal. O spun în calitate de Președinte PACT, o spun alături de colegii mei, suntem aici să facem echipă pentru România. Chemăm alături de noi pe toți tinerii, de toate vârstele, care cred că România merită mai mult și sunt dispuși să lupte pentru asta”, a spus Burduja într-un comunicat de presă remis ieri.
Vorbele proaspete și frumoase nu se opresc aici: „Pentru noi, Partidul Național Liberal este un partener de încredere. Cu o istorie și o tradiție de necontestat, cu rezultate demonstrate la nivelul administrațiilor liberale, membru al celui mai puternic partid european și cu un angajament nenegociabil și ferm față de viziunea României europene, PNL este partidul alături de care construim o altfel de Românie, România în care se vor putea întoarce milioanele de români alungați din țara lor”.

Mai jos, pentru o cât mai largă informare a cititorilor, întregul comunicat de ieri al PACT-ului condus de cel care vorbea de un PNL „corupt, îmbâcsit”, care „nu face doi bani:

PACT
București, 18 martie 2019: PACT pentru România și Partidul Național Liberal au pus astăzi bazele celei mai importante construcții politice din ultimii ani, ce are la bază înțelegerea și asumarea faptului că România trece prin cea mai gravă criză a ultimelor 3 decenii.

După negocierile purtate în ultimele luni, Biroul Executiv al PNL a decis astăzi demararea procesului de integrare a Partidului Acţiunea Civică a Tinerilor în PNL. Protocolul de fuziune va fi definitivat în perioada următoare și va fi supus aprobării forurilor de conducere ale celor două partide. La rândul său, Biroul Politic Național (BPN) PACT a votat în unanimitate pentru integrarea PACT în cadrul Partidului Național Liberal.

Această integrare are la baza valori comune ale celor două formațiuni politice și o complementaritate la nivel de eforturi și realizări. “Echipa PACT pentru România înseamnă trei lucruri importate: o echipă de profesioniști, cu rezultate demonstrate la cel mai înalt nivel, de la Sorbona la Stanford și Harvard, de la MIT la Oxford; o rețea globală construită în ultimii 10 ani, cu peste 15.000 de membri din peste 50 de țări; un demers politic curajos, care a obținut rezultate remarcabile în România profundă în bătălia cu PSD, începând cu alegerile din 2016. Pentru noi, Partidul Național Liberal este un partener de încredere. Cu o istorie și o tradiție de necontestat, cu rezultate demonstrate la nivelul administrațiilor liberale, membru al celui mai puternic partid european și cu un angajament nenegociabil și ferm față de viziunea României europene, PNL este partidul alături de care construim o altfel de Românie, România în care se vor putea întoarce milioanele de români alungați din țara lor”, a declarat Sebastian Burduja, președinte PACT pentru România.

Această construcție politică vine într-un moment crucial pentru România, în care nu e loc de orgolii, dezbinare sau de stat pe margine. În următorii cinci ani, piața muncii din România va avea un deficit de jumătate de milion de oameni. Fiecare român care pleacă nu este doar o cifră, nu este doar un pașaport. Românii care pleacă nu pleacă de bine. Ei lasă în urmă un oraș sau un sat mai gol, mai trist și mai îmbătrânit. Lasă în urmă copii — și sunt 250.000 de copii rămași singuri acasă, o întreagă generație pierdută. Lasă în urmă spitale, școli și companii românești fără cea mai importantă resursă: oamenii.

“Avem datoria morală să fim uniți și să oferim o alternativă românilor, iar această alternativă este Partidul Național Liberal. O spun în calitate de Președinte PACT, o spun alături de colegii mei, suntem aici să facem echipă pentru România. Chemăm alături de noi pe toți tinerii, de toate vârstele, care cred că România merită mai mult și sunt dispuși să lupte pentru asta”, a mai spus Burduja.

La rândul lui, președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat: „Am purtat discuțiile cu viitorii noștri parteneri și astăzi am prezentat în Biroul Executiv rezultatele negocierilor purtate și am luat decizia să demarăm procedurile de integrare a particului Acțiunea Civică a Tinerilor în PNL. Protocolul de fuziune va fi definitivat în zilele următoare, urmând să fie supus votului în forurile statutare ale celor două partide, astfel încât să finalizăm această procedură prin care tinerii extrem de bine pregătiți, care au dat semnale extrem de serioase că vor să se implice, să devină membri ai PNL.

Daniel VINCA

 

 

Lasă un răspuns