Brusturi: Tradiții și meșteșuguri la granița dintre Neamț și Suceava

Ultima zi a acestei săptămâni se anunță extrem de plăcută pentru locuitorii comunei Brusturi. Administrația publică locală, în parteneriat cu Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț organizează manifestarea cultural-artistică intitulată „Tradiții și meșteșuguri, mărturii ale identității sătești”. Așa cum explică și numele, evenimentul se dorește o prezentare a specificului rural de la granița județului Neamț cu Suceava.
Manifestarea va începe la ora 14.00, când pe stadionul din comună este programat un spectacol susținut de elevii școlilor cu clasele I-VIII din localitate. O oră mai târziu, cei mici vor face loc artiștilor de calibru, cei ce vor fi responsabili cu buna dispoziție a oamenilor până seara, târziu. Este vorba despre Călin Brăteanu și Ansamblul Folcloric „Dorna Dorului” din Vatra Dornei, precum și ansamblurile folclorice nemțene „Dor Vânătorean” – Vânători Neamț și „Floricică de la munte”. Nici iubitorii muzicii ușoare nu au fost uitați, pentru ei urmând să urce pe scenă Nadir, Los Anonimos și Irina Rimes.
Din decorul sărbătoresc nu vor lipsi meșterii populari, care își vor expune creațiile în cadrul unui târg organizat special pentru această ocazie. Distracția va culmina cu un minunat foc de artificii, care – spun organizatorii – va pune punct unei zile reușite din toate punctele de vedere.

Ne gândeam de mult să organizăm acest eveniment, pentru toți locuitorii din Brusturi și, de ce nu, și pentru cei din comunele învecinate. Ținutul Neamțului și zona noastră fac parte dintr-un areal care a fost binecuvântat de la natură cu de toate, dar mai mult decât atât cu oameni gospodari, care păstrează cu sfințenie tradițiile și datinile moștenite din străbuni. Aceasta este și ideea pe care am mers când am decis să facem și un Târg al meșterilor populari, pentru ca toată lumea să poată vedea ce minunății ies din mâinile acestor oameni. Și dacă la toate acestea mai adăugăm și muzica ce va acompania întregul eveniment pe tot parcursul zilei, n-are cum să nu iasă o manifestare deosebită. Ne rămâne să sperăm că și vremea va fi de partea noastră”, a declarat Daniel Lozonschi, primarul comunei Brusturi.

Alex SÎRBU

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns