Bogdan Gavrilescu: Covidul, gripa spaniolă și „Toma necredinciosul” / Vestitorii

Ce ne dorim?
Probabil libertate cu orice preț, fără să ne mai pese de riscuri, de frici sau de viruși. Ce mă sperie cel mai tare e gradul tot mai mare de egoism pe care-l afișăm față de semenii noștri aflați în diverse grupe de risc.
Și-au făcut apariția tot mai mulți<<Toma necredinciosul>>care consideră pandemia o conspirație la nivel mondial, o găselniță a lui Bill Gates, gata să controleze planeta prin tehnologia 5G, după o vaccinare în masă cu microcipuri implantate oamenilor pentru a fi urmăriți îndeaproape. Filmele proaste cu fantasmagorii ridicole pot continua, însă cu riscul de a nu fi pe placul tuturor, vă invit să tragem cu ochiul în trecut. Să ne oprim la 1918.
Pe tine, <<Toma necredinciosul >>,te-aș întreba dacă ai auzit de gripa spaniolă? Știi că această gripă a fost cea mai tragică catastrofă a secolului 20? Și asta nu o susţin eu, ci specialiști și cercetători din domeniul medicinei.
Cifrele arată că gripa spaniolă a ucis cel puţin 50 de milioane de oameni. Unele estimări vorbesc chiar de aproape 100 de milioane de persoane care au fost răpuse de acest virus. Știți ce înseamnă asta? Că au murit mult mai mulţi oameni decât în cele două războaie mondiale la un loc. Trist, nu-i așa? Ei bine, au fost infectaţi atunci aproape 500 de milioane de oameni, un sfert din populația globală de la acea vreme. Gripa spaniolă a traversat lumea în 3 valuri, și din păcate, cel de-al doilea val, din toamna lui 1918, a făcut ravagii.
Din nou vă întreb: știți că măsurile din 1918 au fost extrem de asemănătoare cu cele luate astăzi? S-au închis granițele, școlile, iar spațiile publice erau dezinfectate foarte des. Și atunci au fost aplicate amenzi pentru cei care nu respectau măsurile impuse. Și atunci au existat sceptici și au fost mulți << Toma necredinciosul>>. Aceștia numeau gripa spaniolă o,,simplă răceală”. Istoria însă, ne arată altceva, un virus necruțător care a decimat populația lumii.
În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate în România 460 de noi cazuri de Covid-19. Peste 25.000 de cazuri în țară noastră de la începutul pandemiei, iar pe întreg globul s-au îmbolnăvit aproape 9,5 milioane de oameni. Vi se pare o glumă?
Vrem repornirea economiei! Și eu îmi doresc acest lucru. Vrem libertate, sănătate și o viață normală. Și eu îmi doresc acest lucru!
Atenție însă, dacă menținem ritmul din ultima săptămână, mă tem că ne vom relaxa atât de mult, încât vom deveni zonă roșie pentru alte state ale lumii, și iar vom avea granițe închise. Iar vom avea nevoie de restricții și iar blocăm lucrurile.
Nu, nu-mi doresc acest lucru! De aceea, fac apel la prudență, la responsabilitate, și respectarea măsurilor impuse.
O„simplă răceală” ar putea să ne dea mari bătăi de cap intr-un val doi, dacă nu înțelegem pericolul.
Nu o spun eu, ci istorici recunoscuți: ,,principala lecţie pe care ne-o predă trecutul, este că orice măsură care a fost descrisă drept exagerată se va dovedi ulterior insuficientă”.

Bogdan Gavrilescu

 

Lasă un răspuns