Bogdan Buhuşanu (PNL): „Dacă eram preşedintele Consiliului Judeţean, nu mă ocupam de răfuieli politice!”

# INTERVIU CU BOGDAN BUHUȘANU – CONSILIER JUDEȚEAN PNL NEAMȚ 

-Ce înseamnă pentru un om tânăr, în plină putere, saltul de la politica locală la cea judeţeană? Şi în administraţia judeţeană, pentru că sunteţi în cel de al treilea an al mandatului de consilier judeţean?

Bogdan BUHUŞANU – Dacă îmi permiteți nu i-aș spune salt, ci un parcurs normal, sănătos. Am bifat pas cu pas toate etapele pentru a acumula experiența necesară pentru a fi consilier județean. Când m-am implicat în politică am făcut-o din dorința de a contribui la dezvoltarea comunității din care fac parte. Și da, mi-am propus să nu rămân la același nivel. Mi-am format experiența în administrație pe parcursul celor două mandate de consilier local în comuna Podoleni și mi-am propus să învăț mai multe și din calitatea de consilier județean. Pentru că, într-o anumită măsură, binele comunității locale depinde și de deciziile ce se iau la nivel județean și la nivel național.
Așa că în 2016 mi-am depus candidatura pentru consilier județean și am reușit, datorită colegilor și, în mod special, a domnului președinte Cozmanciuc să obțin acest mandat de consilier județean, postură din care activez deja de 3 ani de zile. Accederea la politica județeană înseamnă noi provocări și un alt statut în cadrul partidului, o comunicare cu mai mulți colegi din județ, cunoașterea realităților din altă perspectivă. Motivul care a stat la baza acestei decizii de a candida pentru un post de consilier județean a fost dorința de a învăța lucruri noi despre administrație și de a pune la dispoziția cetățeanului capacitatea mea de muncă și experiența acumulată pe plan profesional în cei peste 20 de ani de activitate în sectorul privat ca economist.

 

-Ca şi coordonator judeţean al echipei PNL de la Podoleni sunteţi unul din artizanii unei victorii care părea incredibile: aţi învins PSD într-o comună considerată fief roşu, cu primar PSD. Cum a fost, care e secretul?

Bogdan BUHUŞANU – În politică nu există multe secrete, dar când e vorba de victorii cred că asta o știu toți politicienii: implicarea la firul ierbii, dialogul constant cu cetățenii, pentru că ei sunt cei care îți acordă votul de încredere. Dar nu aș vrea să se creadă că a fost o victorie a unei singure persoane, rezultatul s-a dator muncii întregii echipe liberale din Podoleni, a echipei PNL Neamț și a echipei Partidului Național Liberal.
Oamenii au înțeles că europarlamentarii PNL și-au făcut treaba la Bruxelles, că le-au reprezentat interesele, iar nouă echipă de eurodeputați a venit cu un program bine pregătit, cu obiective clar definite, iar asta a contat. Atunci când vii cu soluții concrete alegătorii înțeleg și îți acordă votul de încredere. Totodată, soluțiile propuse de PNL au arătat și reversul medaliei, au arătat că ceea ce au făcut cei de la PSD nu a fost în interesul românilor, iar cetățenii i-au sancționat pentru asta.

-V-a sunat primarul Croitoru să vă felicite pentru victoria asta?

Bogdan BUHUŞANU – Nu m-a sunat și nici nu mă așteptăm să mă sune. Eu nu am nimic personal cu primarul Croitoru și nu mi-am propus ca victoria să fie o miză de genul ”să demonstrez că pot să îl bat pe Croitoru și echipa lui”.
Nu, eu și echipa liberală de la Podoleni ne-am îndreptat atenția către oameni, către nevoile lor. Pentru că politica este despre și pentru oameni!

 

-Dincolo de denumirea oficioasă a funcţiei din interiorul conducerii judeţene PNL, se ştie că sunteţi cel care răspundeţi de cheltuirea legală şi judicioasă a banilor de către organizaţie. Cum e? Şi, altă întrebare: vin la judeţ banii din cotizaţiile de la organizaţiile locale? Chiar şi de la Piatra Neamţ? 

Bogdan BUHUŞANU – În calitate de președinte al CJRC, printre alte obligații, am obligația și de a verifica modul de încasare și cheltuire a fondurilor partidului – a organizației PNL Neamț. Este o muncă ce necesită timp și atenție, dar echipa din compartimentul financiar contabil este compusă din profesioniști și nu au fost probleme, drept dovadă sunt și rezultatele controalelor efectuate de AEP, care au arătat că suntem o organizație cu toate actele la zi, fără să fie probleme. Referitor la gradul de încasare, cred că poate fi considerat predictibil răspunsul meu, dar întotdeauna este loc de mai bine.

 

-Probabil că aţi intrat în mandatul de consilier judeţean cu speranţe, cu gânduri mari? Care ar fi balanţa împliniri-dezamăgiri? Şi câteva exemple, dacă se poate… 

Bogdan BUHUŞANU – Nu știam la început de mandat la ce să mă aștept, dar cu timpul am reușit să înțeleg întru-totul ce presupune activitatea de consilier județean. Ținând cont de profesie am optat pentru comisia economică, buget – finanțe în cadrul căreia am avut o activitate meritorie cu numeroase interpelări și amendamente.
Ținând cont de actuala configurație politică din Consiliul Județean nu am reușit să ne impunem anumite proiecte, nici să împiedicăm unele cu care nu am fost de acord. Dar vă pot spune că de fiecare dată, atât eu, cât și colegii, ne-am ghidat în acțiunile noastre și în voturile acordate să reprezentăm, echilibrat, echidistant și cu profesionalism, interesele cetățenilor din județul Neamț. Cât despre balanță, aș putea spune și aici: este mereu loc de mai bine, totul este perfectibil!

 

-Ce aţi fi făcut dacă – să zicem – eraţi dumneavoastră preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ? 

Bogdan BUHUŞANU – Dacă eram președintele Consiliului Județean sigur respectam algoritmul politic rezultat în urma votului de la alegerile locale din 2016 în numirea reprezentanților CJ în Consiliile de Administrație și AGA.
Eram obiectiv în procedura de alocare a sumelor pentru UAT-URI, nu mă ocupam cu răfuieli politice (vezi cazul managerilor Complexului Muzeal și al Bibliotecii Județene, Dulamă, Dughir etc.), care s-au dovedit a fi fost decizii păguboase, care nu au fost în interesul cetățenilor.
În rest reabilitările și modernizarea drumurilor și podurilor din județ țin de normalitate și intră în atribuțiunile președintelui. Aș fi fost mult mai transparent când e vorba de luarea deciziilor, aș fi promovat intens dialogul cu toți primarii din județ pentru a vedea cum reușim să gestionăm bugetul, ca să putem vorbi de o dezvoltare unitară și satisfăcătoare.

 

-Ce vă propuneţi, în planul carierei politice personale, pentru anul 2020? 

Bogdan BUHUŞANU – Până în anul 2020 alături de echipa PNL Neamț ne vom concentra pe campania pentru alegerile prezidențiale, pe susținerea președintelui Klaus Iohannis. Sunt convins că atât echipa PNL de la Podoleni, dar și în restul județului, președintele Klaus Iohannis va obține o victorie peste așteptări. Pentru anul 2020 iau în calcul și o posibilă candidatura la Primăria Podoleni, dar aș dori să continui și activitatea în cadrul partidului la nivel județean.

 

– Faţă de alţi politicieni, care văd uliţa satului doar de pe geamul maşinii sau doar în campanii electorale, sunteţi unul dintre cei care chiar cunosc satul românesc, satul nemţean. Care credeţi că sunt nevoile imperioase ale nemţeanului care locuieşte la ţară? 

Bogdan BUHUŞANU – Pe lângă problemele legate de lipsa rețelelor de apă, canal, gaz, cetățeanul de la țară se confruntă și cu probleme legate de lipsa locurilor de muncă, a locurilor de muncă bine plătite, de aceea cred că obligația autorităților locale este și cea de a identifica potențiali investitori, de a le crea condiții pentru investiții. Nu trebuie să rămânem încremeniți într-o viziune ancestrală a satului românesc. Da, trebuie să ne conservăm tradițiile, care ne oferă o identitate, dar în același timp trebuie să oferim condițiile pentru dezvoltare, pentru creșterea comunității. Satele noastre trebuie să fie pline de oameni, care muncesc cu drag, de tineri care rămân alături de familiile lor pentru că au toate condițiile pentru a nu pleca de acolo, din județ, din țară. Spirit românesc, în condiții de viață moderne și europene.

 

– Cine va fi candidatul cu care PNL Neamţ va aborda Primăria Piatra Neamţ, în condiţiile în care Dragoş Chitic a anunţat că şi-a cam luat gândul de la un nou mandat?

Bogdan BUHUŞANU – În momentul de față nu există un candidat cert, care să fi fost desemnat oficial de conducerea PNL Neamț. Însă, așa cum a anunțat recent președintele PNL Neamț Mugur Cozmanciuc toți cei care își doresc să candideze la primăria Piatra Neamț să își depună candidatura, care să fie însoțită și de o viziune asupra dezvoltării municipiului.  În urma acestei competiții interne sper că va fi identificat candidatul care are profilul și calitățile ce satisfac dorințele alegătorilor, astfel încât sa câștigăm primăria Piatra Neamț, așa cum a fost și până acum.

 

– Prima bătălie care urmează este cea a alegerilor prezidenţiale. Cum vedeţi această nouă rundă, în condiţiile în care PNL are un contracandidat foarte puternic – USR – chiar pe dreapta?

Bogdan BUHUŞANU – Da, cei de la USR, PSD, ALDE și-au desemnat un candidat la alegerile prezidențiale, însă, cu toată modestia, Klaus Iohannis este cel mai bun candidat, care a dovedit că este un președinte foarte bun. Drept urmare candidatul PNL, Klaus Iohannis, va ieși victorios.

– Vă mulţumesc.

a consemnat Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns