Bobotează cu temperaturi de luna mai! „De când sunt eu, nu am prins aşa căldură în această zi!”, spun bătrânii

12 grade Celsius la Piatra Neamţ, 11 la Tărgu Neamţ, 9 la Bicaz şi Roznov, 8 grade la Roman – acestea sunt temperaturile, la această oră, raportate de site-urile meteo. Temperaturi absolut istorice pentru această perioadă a anului când, de obicei, de gerul Bobotezei, oamenii erau învăţaţi cu temperaturi negative chiar şi spre minus 20 sau minus 30 de grade.

În anii trecuţi s-au mai înregistrat temeraturi pozitive, dar la nivel de plus un grad sau două, în niciun caz la valori pozitive de 10 grade.

Bătrânii satelor spun că nu au prins aşa temperaturi de când sunt ei. „Am 84 de ani dar nu am stat în cămeşă la Bobotează, afară, de când sunt eu. În alţi ani era zăpada până la ştreşina casei şi un ger de căpau şi pietrele. Aduceam şi câinele în casă, de milă, aşa era de frig, iar pe găini le mutam din poiata lor într-un şopron unde făceam focul cu ciucălăi la un godin”, spune Gheorghe Ţepeş, dintr-un sat de pe Valea Bicazului.

Specialiştii de la ANM au precizat deja că acestea sunt – la nivel naţional – cele mai mari temperaturi de când se înregistrează, instituţional, valorice termice şi că, probabil sunt şi maxime istorice pentru această perioadă a anului…

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns