Blocaj în “Parlamentul” Poiana Teiului! Ipoteză de alegeri anticipate pentru Consiliul Local!

Un blocaj aparent total paralizează, de ceva vreme, activitatea Consiliului Local din Poiana Teiului. Există un risc destul de mare ca dacă nu se iese din această situaţie nemaiîntâlnită în administraţia publică locală din Neamţ, printre diversele ipoteze luate în calcul de actorii politici implicaţi să fie analizată şi chiar pusă în practică şi cea a… alegerilor anticipate pentru Consiliul Local.

Cum s-a ajuns aici? 6-6, nu poartă-n casă ci balotaj

CL Poiana Teiului are o componenţă de 13 membri stabiliţi de lege. Dar în acest moment sunt doar 12 membri valizi. Dincolo de unele fluctuaţii, în ultimul timp 6 au mers cu primăriţa Ana Ancuţa, 6 cu viceprimarul Paul Enache.

Unde este al 13-lea? Nu mai este pentru că a fost exclus de PSD din partid, măsură care a avut ca efect, conform legii, şi pierderea calităţii de ales local. Social-democraţii din tabăra primăriţei au venit (tot cum spune legea) cu supleantul de rigoare. Numai că – surpriză – opozanţii din tabăra viceprimarului au refuzat să voteze validarea. Şi asta se întâmplă de câteva luni…

Ce spune legea?

Legea 215 este foarte clară. Aşa cum prevede că votul la persoane este secret, pentru validarea consilierilor prevede, expres, că votul este la vedere. În accepţiunea legiuitorului, respectivul vot este o simplă formalitate, consilierii putând să nu voteze pentru validare doar în cazul, iarăşi prevăzut special de lege, cum ar fi o eventuală fraudă electorală (stabilită de Justiţie sau de AEP).

Caracterul public al acestui vot mai are o justificare. În caz de invalidare nemotivată juridic, candidatul respectiv ar putea face o plângere penală, pentru abuz, cerând şi daunele aferente, plângere în care să menţioneze nominal pe cei care i-au blocat accesul în forul respectiv.

De obicei astfel de plângeri se soluţionează în secunda doi prin vot… „reevaluat”, pentru că şi avocaţii respectivilor consilieri îi sfătuiesc să-şi îndrepte cât mai repede greşeala, ca să dispară obiectul plângerii. Din câte ştim noi, supleantul nevalidat de la Poiana Teiului nu a făcut încă o astfel de plângere. Încă…

De ce şi legea şi practica judiciară nu acceptă în interiorul jocului democratic o astfel de fracturare a validării mandatelor? Simplu, pentru că pe o astfel de logică precum cea aplicată în CL Poiana Teiului, dacă prin reducere la absurd s-ar generaliza respectiva practică, partidul sau alianţa care au majoritate într-un CL nu ar valida pe consilierii aflaţi în minoritate.

Mai pe româneşte, în Neamţ, în consiliile locale în care PSD (singur sau cu ALDE) are majoritate, nu ar fi picior de liberal, cum la fel, acolo unde primarii liberali au şi maşină de vot, cei de la PSD-ALDE ar participa la şedinţe doar ca simpli cetăţeni, fiind la rândul lor invalidaţi.

Prin extinderea acestei practici, în Parlamentul României ar fi fost validaţi doar cei din alianţa de guvernare, membrii Opoziţiei (PNL, PMP) fiind lăsaţi pe dinafară.

Divorţ PSD-ALDE la Poiana Teiului

Culmea este că la Poiana Teiului, vârfurile de lance ale celor două tabere sunt primarul PSD (Ana Ancuţa) şi viceprimarul ALDE (Paul Enache). Super-interesant e că şeful de la ALDE îi are alături pe cei de la… PNL, situaţie care practic dinamitează alianţa naţională şi judeţeană PSD-ALDE.

Evident că ambii lideri ai celor două tabere au propriile variante ale cauzelor care au dus la această ruptură. Vicele Enache invocă o anume lipsă de transparenţă a primăriţei în timp ce respectiva confirmă că e loc de mai bine în relaţia instituţională dintre ei, dar face apel la subiectul de neacceptat al invalidării consilierului supleant. Mai mult, organizaţia PSD Poiana Teiului a cerut organizaţiei judeţene excluderea din partid a altor doi consilieri social-democraţi, situaţie care probabil va fi validată de conducerea PSD Neamţ şi care va duce automat şi la excluderea respectivilor din CL. Caz în care PSD va veni cu alţi doi supleanţi care, cel puţin la cum se văd lucrurile în acest moment, ar avea aceeași soartă ca şi primul.

Aparent. balanţa s-ar înclina în CL în favoarea taberei ALDE-PNL şi defavoarea PSD (6-4) însă, dincolo de proiectele care trebuie votate cu 2/3, sunt si altele care nu trebuie votate cu majoritate simplă (jumătate plus 1 din numărul celor prezenţi) ci cu … majoritate calificată (jumătate plus 1 din numărul de consilieri pe care trebuie să-i aibă CL. Adică, raportat la numărul 13, ar fi vorba de 7, număr de voturi pe care, în actuala situaţie (sau în cea cu încă 2 plecaţi), nu-i are niciuna dintre tabere.

Judeţul… priveşte dar…

Evident că situaţia de la Poiana Teiului este cunoscută de conducerile celor două organizaţii judeţene, PSD şi ALDE, oficial aflate în alianţă. Surse neoficiale spun că au avut loc câteva încercări de moderare a diferendumului, la un mod diplomatic dar, deocamdată, fără rezultate.

Stând strâmb şi judecând drept este evident că nici lui Ionel Arsene (PSD), nici lui Ion Asaftei (ALDE) nu are cum să le convină situaţia respectivă. Şi că, chiar dacă acum, aparent, ar fi aplicată soluţia „să-şi spargă ei, capetele, acolo”, mai devreme sau mai târziu urmează a se lua o decizie frontală.

Iar cei „condamnaţi” la a tăia la un moment dat nodul gordian par a fi, apriori, PSD-istii. Au conducerea judeţului, au cam 2/3 din conducerile Primăriilor şi Consiliilor Locale, aşa că, indiferent de riscuri, se pot hotărî „să joace”, cum îi place lui Arsene să spună.

Ipoteza şoc: alegeri anticipate

Laboratoarele organizaţiilor judeţene (nu doar de la PSD şi ALDE, ci şi de la PNL, PMP, chiar USR şi mai nou, Pro România) analizează în acest moment diverse ipoteze de lucru. Una dintre ele este cea extremă: alegeri anticipate. La care se poate ajunge foarte simplu dacă cei 4 consilieri PSD rămaşi (dacă sunt excluşi ceilalţi 2) îşi dau demisia şi partidul nu mai nominalizează pe nimeni.

În secunda 2, cu doar 6 consilieri într-un CL care trebuie să aibă 13 aleşi, prefectul Judeţului ar fi obligat să dizolve CL şi să solicite Guvernului alegeri anticipate.

Cine pierde, cine câştigă?

Alegerile anticipate nu aduc, aparent, niciun câştig nimănui. Nici populaţia nu mai e ahtiată, ca altădată, după astfel de bătălii politice. Oamenii ştiu că şi-au votat nişte consăteni care să facă treabă pentru obşte, nu să se ciorovăiască. Dar exact ciorovăiala care tot zornăie de câteva luni a dus la situaţia actuală.

Pentru PSD-ul jucătorului Arsene, pierderea nu pare a fi una colosală: nu poţi spune că pierzi un CL pe care oricum nu-l ai. Şi – FOARTE IMPORTANT – se dizovă Consiliul Local dar primarul (PSD) rămâne pe funcţie, se pot face alegeri anticipate pentru CL, nu pentru primar (pe acest scenariu).

Ce poate pierde tabăra adversă? Mai întâi prezenţa într-un CL în care acum are o voce distinctă şi – deloc lipsit de importanţă! – şi funcţia de viceprimar (viceprimarul este emanaţia politică a CL, deci pleacă acasă odată cu un CL dizolvat).

Într-o asemenea situaţie, practic tabăra ALDE-PSD pleacă acasă pentru câteva luni de zile (cam între 4 şi 7-8 luni) şi lasă întreaga conducere administrativă a comunei în mâna primarului şi a echipei din primărie.

No, hai la popor!

Evident, ca să cităm un clasic în viaţă (un fost preşedinte al României), ar urma recursul la voinţa poporului. Fiecare tabăra – ca în orice campanie electorală (atenţie, la anticipate e de doar 2 săptămâni) – ar spune că e echipa sfinţilor şi că ăilalţi sunt de vină. Există şi aici un uşor avantaj al primăriţei: edilii la primul mandat nu sunt judecaţi prea aspru, de abia din partea finală a celui de-al 2-lea mandat intervine uzura de popularitate. Primul mandat spre al doilea e mereu pe creştere, ca regulă (evident există şi excepţiile de la regulă) dar marele avantaj pe care I l-ar furniza tabăra ALDE-PSD primăriţei ar fi faptul că aceasta va conduce singură, cam jumătate de an, comuna.

Ca să cităm din acelaşi fost preşedinte când a luat al doilea mandat de primar general, replica “Daţi-mi şi Consiliul Local!”, spusă de o primăriţă care ar avea, lângă ea, tot staff-ul PSD Neamţ ar putea înclina (sau nu) balanţa.

Dincolo de ipoteze…

Evident că tot scenariul de mai sus poate fi evitat. Prin dialog şi prin respectarea legii. Aici cam toate taberele mai au de învăţat, nimeni nu e Alba ca Zăpada. Pentru că într-un CL în care un proiect de hotărâre e revotat (după ce a picat initial la vot) arată că indiferent că sunt de la PSD, ALDE, PNL etc, toţi consilierii ar trebui să vorbească mai puţin înainte de a studia şi respecta legea. Plus bulina neagră pe care şi-o merită secretarul interimar al UAT. Numai şi pentru acel episod sinistru (din punct de vedere administrativ) al proiectului revotat, toţi – dar ABSOLUT TOŢI – cei din CL ar trebui să facă o şedinţă extraordinară în care să-şi facă autocritica şi să invite un preot să dea cu ceva agheazmă…

Şi poate preotul respectiv le-ar mai zice şi vreo două vorbe despre “interesul obştii”, “încrederea primită de la cetăţeni”, “conlucrare” etc. Şi poate nu ar strica nicio meditaţie cu privire la vremelnicia celor lumeşti, cu atât mai mult cu cât în Poiana Teiului este şi celebra Mănăstire Petru Vodă, ctitorită de Părintele Iustin, al cărui bust străjuieşte chiar aleea din faţa clădirii administrative din comună…

Aşa că, blocajul actual din CL Poiana Teiului este, în acest moment, la două capete: ori pogoară peste ambele tabere gândul cel bun, ori alegătorii vor fi chemaţi să tranşeze printr-un nou vot disputa care acum duce spre nicăieri.

Vom reveni.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Blocaj în “Parlamentul” Poiana Teiului! Ipoteză de alegeri anticipate pentru Consiliul Local!

  1. Doamna primar sunteti o femeie puternica si asa trebuie sa fiti in continuare. Noi oamenii de buna credinta din comuna care va stim si pe dumneavoastra dar si pe ceilalti suntem alaturi de dumneavoastra. Cu Dumnezeu inainte, doamna Ancuta!

  2. Avem si noi o mana de primar adevarat dupa atatia care au taiat frunze la caini prin Primarie si isi baga cineva coada sa nu o lase sa-si faca treaba pe fata asta. De ce? Pentru ca asa sunt dulaii, dau tarcoale macelariei!!! Doamna Ancuta, nu ceda, noi toti poienarii suntem de partea ta!

Lasă un răspuns