BIOGRAFIE MĂSLUITĂ! Candidat USR-PLUS la Iași, „a uitat” că a fost șef țărănist la Neamț: „Sunt nou în politică!”


Pe lista USR-PLUS Iași pentru Senat apare numele unui fost personaj politic important la Neamț care atât în prezentarea de pe propriul site cât și în articolele publicitare din campania electorală a trecut sub tăcere două amănunte:
1.faptul că este din Neamț (sau cel puțin a locuit aici într-o perioadă a vieții) și
2.faptul că nu este la prima experiență politică. Deși într-un articol publicitar din ziaruldeiasi.ro (dar apărut și în alte publicații) spune „sunt nou în politică”, nu este deloc așa.

Numele personajului care a cerut voturile ieșenilor mințind prin prezentarea unei biografii măsluite este Radu Marian Nichita.

Mai jos, articolul din ziaruldeiasi.ro:

În prima fotografie aveți P-ul din titlu (care arată că este un material comandat de client, deci apare ce și cum dorește clientul), în ultima fotografie este și mențiunea <<Comandat de PARTIDUL LIBERTATE, UNITATE SI SOLIDARITATE Iași, executat de SC Grupul de Presă Medianet SRL, site: www.ziaruldeiasi.ro, cod mandatar financiar 11200033>> iar în foto 2, fix începutul articolului este chiar așa: „Sunt nou în politică”.

Fals! Radu Nichita era în perioada anilor când PNȚ-CD a ajuns la Guvernare cu Convenția Democrată (CDR)… președintele organizației Neamț de tineret a PNȚ-CD. Și nu era o organizație fantomă ci chiar una bine dezvoltată de liderul de la seniori al țărăniștilor nemțeni, deputata (între timp a decedat) Gabiela Radu. Se întâmpla prin 1996 și în anii care au urmat iar la unele conferințe de presă susținute atunci de țărăniștii nemțeni, în sediul de pe strada Dimitrie Ernici (fix în spatele Primăriei Piatra Neamț), Nechita apărea la pupitru alături de deputata Gabriela Radu.

Și atunci ca și acum, liderii de la organizațiile speciale (de tineret, de femei, de pensionari) făceau parte din echipa județeană de conducere a partidului (BPJ-urile de azi).

Probabil că în arhivele ziarelor nemțene se mai găsesc știrile din aceste conferințe de presă când cei doi, Gabriela Radu și Radu Nichita vorbeau de forța organizației de tineret țărăniste care dădea numiri politice importante. Ba director la SC Durău (ulterior privatizat), ba la FPS (Salvadori Tofan), adică instituția care privatiza firmele de stat. Nu mai reținem acum prin ce CA și AGA a fost chiar Radu Nichita, cert este că el a preferat doar indemnizații de reprezentare, nu leafă pe funcție la stat. Era pe atunci broker și afacerea sezonului era cea cu acțiuni care… erau folosite la cumpărarea unor firme de stat (de la FPS, firește).

Memoria nemțenilor nu reține vreun scandal în care să fi fost implicat la acel moment Radu Nichita astfel că este cel puțin dubioasă obstinația cu care el „a uitat” de perioada politică (și nu numai) de la Neamț. Iar articolul publicitar de mai sus nu este o întâmplare. Chiar și în prezentarea de pe siteul lui – radunechita.ro – fostul țărănist nu suflă o vorbuliță despre perioada trăită la Neamț și, mai ales, despre pedigree-ul țărănist:

Deci rămâne întrebarea: de ce i-a mințit Nichita pe alegătorii ieșeni spunând „sunt nou în politică”?

Nu este primul caz de tânăr țărănist rebranduit politic care și-a șters cu buretele trecutul de activist. La fel au pățit USR-iștii de la Neamț chiar cu un fost tovarăș al lui Nichita, Salvadori Tofan (cel care a fost și director la FPS Neamț tot în perioada CDR). Tofan apărea mai acum un an ca vajnic USR-ist iar majoritatea colegilor lui au aflat din Vestea că acesta nu e vreun novice ci un vajnic traseist: după ucenicia la la PNȚ-CD, în 2012 ajunge consilier local în comuna nemțeană Horia de pe lista USL (ca membru PSD).
La acea perioadă, Tofan spera că va fi viitorul candidat PSD pentru Primărie (USL decedase) dar, în 2020 PSD îl transferă pe primarul liberal. Supărat, Tofan se mută la… Partidul Verde din partea căruia candidează pentru Primărie (eșec total, nu ajunge nici consilier).
După ce Vestea a făcut aceste dezvăluiri, USR l-a exclus pe traseistul Tofan dar acesta s-a înscris pe ultima sută de metri, înaintea alegerilor locale din septembrie, în PMP. A candidat iar la Primăria Horia și a obținut… 87 de voturi, adică 3,94%…

Nu mai accentuăm acum pe numele Tofan pentru că articolul este, în esență, despre Nichita. Al cărui caz ne-a fost semnalat de pietreni care au fost colegi de generație cu el și care au rămas mirați cum de acesta și-a putut măslui în asemenea măsură CV-ul. „A uitat și de perioada țărănistă, și de școala generală și de liceu. Stătea aproape de Școala 2, acolo ne făceam toți veacul…”, ne-a relatat unul dintre pietrenii care au adus cazul Nichita în atenția Vestea.

Rămâne de văzut cum va reacționa organizația USR-PLUS Iași când va afla că Nichita „sunt nou în politică” a mințit (pe colegi și alegători) în așa hal.
Și dacă tot a avut USR inițiativa lăudabilă „Fără penali în funcții publice”, poate, în aceeași in aceeași idee de fond a asanării societății românești va veni cu una nou, gen „Fără mincinoși în politică”. Sau, de ce nu, după ce rezolvă cu hoția din țară, următorul slogan al USR ar putea fi „O Românie fără minciună!”…

Vom reveni.

Daniel VINCA

 

One thought on “BIOGRAFIE MĂSLUITĂ! Candidat USR-PLUS la Iași, „a uitat” că a fost șef țărănist la Neamț: „Sunt nou în politică!”

  1. Pai, de ce nu accentuati si numele Tofan?!Doamna Tofan, sotia d-lui Salvatori este presedinta USR Piatra Neamt si a fost a doua pe lista de deputati.Ca sa vedem cine vrea sa ne salveze, sa mentionam ca domnia-sa este fiica fostului primar PCR al municipiului Piatra Neamt (tov. Dospinescu)…

Lasă un răspuns