Bicicliştii sunt tot nemulţumiţi: MILIŢIENII AU PĂCĂLIT POLITICIENII!

Bicicliştii nemţeni sunt tot nemulţumiţi de felul în care autorităţile au găsit rezolvare pentru autorizarea evenimentului Masa Critică, motivul iritării fiind excluderea fără drept de apel de la acţiune a copiilor mai mici de 14 ani.

Bicicliştii consideră că prin acest amendament „miliţienesc” (după cum l-au catalogat deja pe facebook) este lovită însăşi esenţa mesajului acţiunii, cea de educare a tinerei generaţii în a iubi bicicleta ca sport, mijloc de transport etc.

“Desi au raspuns in timp record la articolul initial pe care l-am publicat pe blog, autoritatile au decis ca e ok sa puna totusi bulina rosie pe Masa Critica. Urmeaza sa ne autorizeze sa pedalam doar dupa ce se impart pijamalele”, a scris pe net Radu Năstasă, cel care în această perioadă a acţionat ca un fel de purtător de cuvânt neoficial din partea organizatorilor (adică Năstasă publica şi contul Masa Critică dădea like şi spunea cuvinte de mulţumire).

Într-un text mai amplu (“Masa critică cu bulină roşie”), Năstasă îi explică prefectului Vasile Panaite de ce soluţia promovată în final de poliţişti (fără copii sub 14 ani!) nu este în regulă: <<Domnule Panaite, adica cum „varsta minima sa fie de 14 ani”? David si Ares unde sa se plimbe cu bicicleta? Pe munte? In parcuri nu au voie, pe carosabil nu au voie, pe trotuar nu au voie, in strand nu au voie. Unde sa se plimbe, sef, copiii nostri? Daca nu in Masa Critica, cu protectia politiei si a parintilor, atunci unde si cand sa pedaleze copiii nostri? De cand e Masa Critica film sa-i puneti voi bulina rosie? Ce sunteti voi, CNA? De ce naiba in tot mapamondul asta se poate sa participe copiii sub 14 ani numai la Piatra-Neamt nu? Pentru cine facem noi Masa Critica? Pentru pensionari? Nu cumva pentru generatia tanara, sa le aratam si alternativa? Nu cumva incercam cu totii sa ne luam baietii din fata monitoarelor si sa-i punem sa faca sport?>>.

Mesajul lui Năstasă pentru poliţişti e unul cât se poate de ferm: <<Domnilor politisti, cat tupeu aveti sa interziceti pustilor sa pedaleze? De ce nu rezolvati problemele cu hotii minori inainte sa va apucati sa-i interziceti pe cei care vor sa pedaleze impreuna cu parintii? In loc sa va cereti scuze public de la noi pentru comportamentul politistului care si-a batut joc de toti participantii de la ultima Masa Critica, va comportati de parca ne-ati face o favoare! Unde pedaleaza copiii in „statiunea turistica de interes national Piatra-Neamt”, domnilor in uniforma?>>.

Urmează apoi şi explicaţia tehnică şi concluzia marcată de mâhnire: <<Nu vorbim de conditii normale de trafic ca sa se aplice legislatia la care faceti referire! Este un miting si asa cum in cadrul unui miting autorizat se permite incalcarea regulilor de circulatie, sub supravegherea politiei, nu exista niciun motiv pentru care sa nu permiteti acum prezenta copiilor la Masa Critica! Lasa sa defileze manelistii prin oras, de parca nu ar fi interzis si mersul pe carosabil! Personal, consider praf in ochi aceasta rezolvare si decat sa pedalez fara baiatul meu langa mine la o Masa Critica autorizata din mila, prefer sa gasesc alta activitate unde inca nu s-au gasit purtatori de ochelari de cal sa impuna reguli aberante!>>.

Atât de grijulii în a găsi diverse motive prin care să pună beţe în roate unei mişcări de promovare a biciclismului, şefii IPJ Neamţ nu fac decât să se umple de ridicol, tot ei fiind cei care, în anii anteriori, când Gabriel Oprea era Ministru de Interne, blocau trasee întregi şi-I ofereau acestuia coloane oficiale pe care magistraţii le-au declarant ilegale. Şi-a dat demisia, până acum, vreun şef din IPJ Neamţ care, în fapt, prin atitudinea şi decizia oportunistă şi ilegală, a fost complice cu ex-ministrul criminal Gabriel Oprea?

Cât priveşte atitudinea sfidătoare pe subiectul Masa Critică, considerăm că o vină o poartă chiar organizatorii. În primul rând, din momentul în care au apărut beţele în roate puse de Poliţie (inclusive la ultima acţiune), aceştia ar fi trebuit să remită un punct de vedere clar pe subiect (inclusive cu un comunicat de presă, cum făceau altădată, când anunţau acţiuni), nu să se limiteze la postări eliptice, de 3 rânduri, pe facebook.
În al doilea rând, nimeni nu-I opreşte pe bicilişti să organizeze un miting de vreo 100 de oameni chiar sub birourile comisarului şef Tablan şi a plutonului de şefi din Poliţia Neamţ! Dar asta ar însemna asumarea responsabilităţii până la capăt, fără jumătăţi de măsură…

Daniel VINCA

Nota Bene – Felul în care nemţenii şi presa locală au sărit în sprijinul lor ar putea fi o lecţie şi pentru biciclişti în general şi pentru organizatorii Masa Critică în special. Solidaritatea civică presupune “două capete”. Iar în Neamţ nu am sesizat acţiuni, probleme ale altora la care fenomenul Masa critică să fi rezonat, adică să fi venit 100 de biciclişti să sprijine o idee, un protest, o acţiune onorabilă dar a altcuiva.
Dădeam exemplu pe facebook acţiunea de comemorare a poliţistului Gigină (ucis de atitudinea ilegală şi criminal a minsitrului Oprea) la care au fost prezente vreo 10 persoane, din care 3 poliţişti (printer care şi celebrul Ioan Cănărău). Ieri, unul dintre cei care distribuiau articolele referitoare la beţele în roate puse bicicliştilor de către “inteligenţii” din Primărie şi Poliţie era… Ioan Cănărău. Asta înseamnă solidaritate şi dăruire şi pentru cauza celorlalţi.

7 thoughts on “Bicicliştii sunt tot nemulţumiţi: MILIŢIENII AU PĂCĂLIT POLITICIENII!

 1. Copiii sub 14 ani nu au voie cu bicicletele pe strazi, e lege.Ce nu intelegeti?

 2. Bună ziua! Urmăresc cu mare interes această pseudodezbatere care se poartă în mediul online și nu numai, pe această temă. Care este de fapt fondul problemei….niște persoane cărora le place să circule cu bicicleta ar vrea să o facă fără respectarea regulilor de circulație, mai bine zis ilegal, și cineva ar trebui să-și asume responsabilitatea în cazul în care s-ar întâmpla ceva. Păi nu tocmai ei reclamă nerespectarea legii?? De ce ar trebui, noi ceilalți, ca, de fiecare dată când acesti bicicliști doresc să circule cum vor ei pe drumurile patriei, să ne supunem???Noi nu avem dreptul la a face ce vrem și cum vrem?? Mai mult…au sărit imediat mai marii conducători ai urbei și ai județului în apărarea nerespectării legii…De când are dreptul, domnule Pintilie, un prefect să le impună polițiștilor cum să aplice legea?? De când are dreptul, domnule Chitic, un primar sa convoace șefi din poliție și să le spună ce trebuie să facă sau …mai grav..să nu facă?? Domniile voastre nu au obligația, ca noi toți ceilalți sa respecte legea??? Sau mai mult..să o aplicați??? Despre cel care a amplificat și a schimbat sensul acestei dezbateri….mare formator de opinii pe Facebook…cred că cei care-l cunosc știu ce fel de persoană este și cata încredere putem avea în ceea ce spune…mai ales bună-credință!! Cred ca acești așa ziși organizatori ar trebui sa pună mâna pe lege…să vadă ce ar trebui să facă și să intre în legalitate…așa cum susțin ca vor să fie…Domnule prefect și domnule primar…nu uitați că cel care v-a fost mentor amândurora, domnul Gheorghe Ștefan, este acum în pușcărie…tot pentru că a avut un comportament asemănător dvs. și bineînțeles pentru că nu a respectat Legea! Nimeni nu este Dumnezeu pe pământ!

  Admin: Interesanta atitudine. Dar de ce nu semnezi cu numele tau real?

 3. A..era să uit..sunt un militant al produselor bio…le propun celor cărora le plac produsele bio să ne întâlnim în fiecare luni dimineață în fața Teatrului Tineretului la ora 07:30, fiecare cu tractorul sau combina lui și să facem un marș pe străzile din Piatra Neamț pentru a atrage atentia autorităților asupra faptului că acest tip de agricultura trebuie promovata….fac eu o cerere la poliție să ne facă antemergator….la primarie nu-i problemă că domnul primar susține astfel de acțiuni!! Ne vedem luni dimineață!!

 4. Nici pietonii nu au voie pe carosabil (nu ma refer la trecerile de pietoni). E lege. Cu toate astea, la parada, la miting si cu alte ocazii, pietonii au voie pe carosabil. Cand e „parada auto” se poate merge si pe contrasens, chiar daca e lege cum ca nu ai voie sa mergi pe contrasens. Savvy?
  Si domnule sofer, si noi, biciclistii, suntem parte din acest trafic. Respecta-ne asa cum va respectam si noi pe voi!

 5. Lăudabilă inițiativă celor care organizează și sprijină mișcarea fizică sub orice formă. Atâta timp cât activitatea este cu restricționarea circulației auto este o exagerare interzicerea participării celor mici la mișcare. Astea sunt lucrurile vizibile. Nu se spune nimic referitor la organizator. Dacă este MAIAOUTDOR care se ocupă printre altele și cu închirierea de echipamente sportive (inclusiv biciclete) parcă devine explicabilă vehementa unora. Un scandal similar a fost la București. Când unor organizatori li sa sugerat că nu sunt străini de ceva promovare, inclusiv comerciala au luat cu toții foc: autoritățile împiedică educația pentru mișcare. O fi si la noi așa?
  Totuși activitatea este pentru relaxare și mai puțină încrâncenare nu strică.

 6. Bravo, Andrei! Mi-ai luat vorba din gură, cum se spune! Probabil doamna Luncanu are prea multe echipamente pentru cei mici și nu prea sunt închiriate…sau vândute! Poate ar trebui să organizeze mai des manifestarea și să mai umble un pic la prețuri…se merită efortul!

Lasă un răspuns