Bea, fumează, se droghează, se vinde! Premiera CAPCANA!

Premiera filmului CAPCANA (realizat de Grupul TAGMA – Tinerii de Azi, Generaţia de Mîine) a arătat, de minune, încă un motiv pentru care Cinema Dacia Panoramic trebuie modernizat: dacă o ţin în acest ritm cei implicaţi în realizarea acestui documentar artistic, premierele (tot mai dese) trebuie să beneficieze de o sală la standardele strădaniei, pasiunii, muncii şi rezultatelor lor.

Întregul scenariu al acestui film este mulat pe destinul tragic al unei tinere (Alice) care gustă din toate viciile pe care generosul anturaj i le oferă…

La panoramic, ca la Oscar…

Seara de vineri a adus în Holul Cinema Dacia Panoramic parfumul industriei cinematografice. Chiar dacă echipa TAGMA şi regizorul  Cătălin Brahonschi, sunt, oficial, la categoria amatori, pentru toţi nemţenii prezenţi la premieră, ei au fost adevărate staruri.

Prieteni, rude, oameni de cultură, oameni de afaceri dar şi cunoscute personaje din lumea politică au fost la premieră şi au ţinut să împartă nu doar zâmbete şi flori cu vedetele serii. Fotografii, blitzuri, glum, felicitări, încurajări – acesta a fost scenariul instant din holul cinematografului.

Dintre remarcaţi, deputatul Liviu Harbuz, primarul Dragoş Chitic, viceprimarul Vasile Popescu, Cristi Zlăvoc (supranumit „Tata Kilometru”), Dan Misăilă („mogulul” de la ziarul Ceahlăul)… Regizorul Cătălin Brahonschi dar mai ales Denisa Popescu (rolul principal din film) au fost de-a dreptul sufocaţi de solicitările celor care doreau o fotografie cu ei…

Alcool, drog, sex – şi la final, o lumânare…

Reţeta filmului e ancorată în tentaţiile pe care tinerii le întâlnesc şi le vor întâlni la tot pasul. Un „Dangerous Minds” pietrean în care finalul este tragic. Fiecare noutate pe care Alice o testează – fumat, alcool, droguri, sex pentru droguri – reprezintă o dală spre aleea ce duce, la final, la cimitir. O dramă care – cinic, într-un fel – îi reuneşte pe părinţii altfel prinşi cu alte treburi (mama, la muncă în Italia, tata cu mâna pe doza de bere şi cu ochii la meciul de la televizor) până atunci.

Deciziile luate de Alice îi aparţin. Amintind de piesa „Între Înger şi drac” (Vacanţa Muzicală), Alice are lângă ea sfetnicii de serviciu: amica tocilară care o învaţă de bine şi racolatorul pervers care-i şopteşte mereu „De unde să ştii cum e dacă nu încerci?”. Şi încearcă mereu până nu mai poate scăpa din capcană. Are noroc, pentru moment, şi e salvată din ghearele traficanţilor de carne vie. Dar dependenţa e la cote maxime, fuge de acasă şi, bătându-şi joc de ea, ajunge la supradoza finală.

În urma acestor capcane cărora nu le-a rezistat, rămân o lumânare pe banca de liceu şi câteva coroane pe un mormânt proaspăt. Şi, înainte de a se aprinde lumina în sală, toate personajele din film sunt îngeri şi dau câte un sfat…

Aceasta e „Capcana” pe scurt. Un film care merită văzut. Care trebuie văzut, şi de tineri dar şi de părinţi. Pentru că aşa cum tentaţiile care pot frânge un destin sunt la tot pasul, Alice şi părinţii ei pot fi în fiecare casă unde este un adolescent.

Final cu blitzuri…

Finalul premierei a avut loc tot în hol. Aceeaşi reţetă, cu valuri de flori, îmbrăţişări, felicitări, fotografii…

Şi a mai existat un fel de final bis: conferinţa de presă unde actorii serii – Denisa şi Cătălin – au susţinut o conferinţă de presă alături de primarul Chitic şi Victor Purice – Gladiatorul.

Şi el personaj de film (jucat chiar de el), Purice a punctat valenţa educativă a filmului (şi a celui din seara respectivă dar şi în general), iar primarul Chitic a subliniat că finanţarea asigurată de Consiliul Local pentru acest proiect a meritat toţi banii. Cătălin Brahonschi şi-a ascuns tremurul mâinii amintind, al nesfârşit, de „tineri” şi „echipa noastră” iar Denisa Popescu a spus… mai multe.

Vom reveni.

Daniel VINCA

cop capcana

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns