Bătălia pentru şefia TSD Neamţ:  între “ginerică Spătaru” şi “EBU Rotaru”

 

coperta tsd

Titlul de mai sus reprezintă, evident o răutate (dacă e cazul, vestea.net se autodenunţă preventiv pentru comiterea infracţiunii de lezmajestate) şi ne-a fost sugerat de un cititor al publicaţiei noastre.

Aşa se prefigurează – cel puţin în acest moment – finala pentru funcţia de preşedinte TSD Neamţ, cei doi – Florin Spătaru, vicepreşedinte TSD Piatra Neamţ şi Alexandru Rotaru, preşedinte TSD Roman – fiind combatanţii despre care se ştie că vor candida şi par a fi finaliştii bătăliei ce se va da pentru ocuparea postului ce rămâne vacant la încheierea mandatului lui Adrian Bourceanu.

Să vedem ce e cu apelativele din titlu şi cât de motivate sunt ele:

GINERICĂ sau EBU?

“Ginerică Spătaru” – Florin Spătaru, activist cu state vechi în tineretul social-democrat, căsătorit, are un copil. Este ginerele fostului viceprimar şi preşedinte PSD Piatra Neamţ, Aurelia Simionică.
Are 30 de ani şi dacă până la vârsta asta nu a avut evoluţii politice fulminante din punct de vedere politic (vice la municipiu, vice la judeţ la TSD) înseamnă, totuşi, că soacrei trebuie să-i mulţumească mai ales pentru că a adus-o pe lume pe cea cu care a mers la altar. De profesie psiholog cu multiple specializari. Lucrează de ani de zile ca psiholog la Centrul Special de la Ştefan cel Mare, mai nou este şi salariat la un cabinet parlamentar, a fost implicat în derularea a numeroase proiecte ale unor ONG-uri, a lucrat şi în mediul privat pe linie de organizare şi monitorizare a resurselor umane.

“EBU Rotaru” – Alexandru Rotaru abia a împlinit 26 de ani şi este fiul cunoscutului Romică Rotaru (fost vicepreşedinte CJ Neamţ, patronul uneia din cele mai cunoscute firme de asfaltări din Neamţ). În 2012 termina o facultate tehnică iar în 2013 câştiga, la limită (46 de voturi la 44) o bătălie încrâncenată dată pentru funcţia de preşedinte TSD Roman. A fost susţinut atunci, pe faţă, de seniori de la PSD Roman (lideri, deputaţi), de la TSD Neamţ şi de conducerea de la centru TSD iar cârcotaşii spun că a fost la mijloc şi o renumărare interesantă a voturilor.
Profesional este implicat în managementul firmei tatălui său (cea cu asfaltările) dar, mai nou, tot o firmă a familiei a cumpărat şi Motelul Condor, la final de renovare acum, redeschiderea acestuia fiind anunţată pe contul de facebook al lui Alexandru.
Tot în 2013 a prins şi funcţia de vice la organizaţia judeţeană TSD şi – fulminant! – în 2014 a fost pe lista naţională de candidaţi pentrz alegerile europarlamentare, pe loc neeligibil ce e drept, susţinerea de la organizaţia PSD Neamţ fiind dublată de sprijinul liderului naţional TSD Mihai Sturzu, cu care se spune că are o relaţie… privilegiată.
Tocmai această evoluţie de intercity care trece fluierând prin hălţile prin care unii mai punctează cariera politică i-au adus apelativul EBU (aluzie la mai celebra EBA a lui Traian Băsescu), cu care-l identifică colegii care, tineri fiind, au atitudine şi spun lucrurilor pe nume.

Foto pe facebook

Un psiholog al vremurilor noastre (altul decât Spătaru) spune că profilul de facebook al unui individ prezintă imaginea pe care respectivul vrea să o arate sau să o “vândă” spre public.

Florin Spătaru:

Alexandru Rotaru:

Mai sus aţi văzut câte un album foto cu fiecare dintre ei. Niciunul dintre cei doi nu “ucide” prin postarea de fotografii cu rezonanţă politică. Dar sunt şi din acestea, postate fie de ei, fie de alţi amici (şi, prin etichetare, au ajuns şi în conturile lor).

Pe partea politică, la Rotaru sunt evidente afişările cu lideri politici de un anumit nivel (Ponta, Sturzu, Arsene etc). La Spătaru primează cele de la activităţi ale echipei, inclusiv acţiuni sociale derulate de tinerii social-democraţi.

Altfel spus, la “Ginerică Spătaru” se transmite idea de “coleg cu colegii”, iar la “EBU Rotaru” mesajul este de “coleg cu şefii”.

Pe partea profesională sau personală sunt şi aici diferenţe majore: Spătaru apare în fotografii de la diverse acţiuni (GAL Ceahlău, conferinţe de profil, acţiuni ONG-uri) în timp ce la Rotaru au pondere cele de la diverse petreceri (“cu băieţii”, nunţi etc).

Concluzia: votul este în mâinile delegaţilor care probabil vor fi la curent cu faptul că – nu e greu de anticipat – Rotaru se va bucura de susţinerea preşedintelui de la seniori, Ionel Arsene şi a liderului naţional Mihai Sturzu (ex- Hi Q), iar Spătaru va fi perceput drept unul de-ai lor, de-a celor ce nu pot afişa ostentativ portofelul.

Cert este că – pentru că actualul preşedinte Bourceanu a ajuns la vârsta la care trebuie să predea ştafeta la tineret – delegaţii vor vota, obligatoriu, pentru o schimbare de persoană. Rămâne de văzut ce tip de schimbare vor alege şi care vor fi motivele care le vor influenţa decizia.

Daniel VINCA

 

Lasă un răspuns