Bătaie de joc! Proiectele autorităților și firmelor din Neamț ZAC pe holurile de la AFIR Iași

AFIR Iași, 27 noiembrie 2018 – sute și sute de dosare (aprobate sau cereri de finanțare în ele, teoretic) zac pe holurile instituției. Pe holuri pe care trec zilnic diverse persoane, de la proprii salariați la solicitanți sau candidați eligibili sau alți oameni care au treabă în instituția respectivă. Cel care a făcut fotografia pe care o vedeți alăturat putea lua lejer 2/3 dosare, să le pună într-o geantă mai mare și să plece cu ele.

Circa 1/6 din dosarele care ajung la AFIR Iași sunt din județul Neamț, depuse de autorități locale (primării de comune), fermieri, IMM care dezvoltă mici afaceri în mediul rural (industrie alimentară, turism, pescuit, exploatații agricole etc).

AFIR Iași înseamnă Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, este unul din cele 8 centre regionale. Centrul de la Iași coordonează zona Regiunii de Nord Est din care fac parte județele Boroșani, Suceava, Iași, Vaslui, Bacău și evident Neamț.

Ce se întâmplă dacă dispare un astfel de dosar? În primul rând nici angajații și cu atât mai puțin beneficiarul nu va ști imediat. La un moment dat va interveni un blocaj, beneficiarul va cere detalii și, probabil, cei de la Iași îl vor duce cu vorba pentru că nu găsesc dosarul.

Ar putea spune cineva că nu e vorba de dosare în lucru ci de arhivă. Grav, la fel de grav ca și dacă dosarele respective ar fi pentru aprobare sau în derulare. Pentru că e vorba de dosare referitoare la investiții făcute cu bani publici (europeni sau guvernamentali). Dacă o primărie din Neamț ar fi prinsă cu dosare în lucru sau de arhivă trântite așa, pe holuri, probabil că ar da năvală peste ea un stol de instituții ale statului, cu Prefectura în frunte. Situația de la AFIR Iași nu e așa de ieri de azi ci de peste un an de zile aveam semnale la Vestea despre acest lucru.

În dosarele respective, conexe la proiectul de bază sunt sute de documente, de la starea financiar-contabilă a entităților aplicante la informații referitoare la persoane (manageri proiect, administratori firme etc).

Daniel VINCA

Nota Bene – La telefonul fix de la AFIR Iași, la ora 15,52 nu a răspuns nimeni. Așteptăm cu interes și un eventual punct de vedere al șefilor acestei instituții. Pe adresa de mail a siteului.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns