Basorelieful de pe spital! Istorie, oameni de stat, onoarea cuvântului dat…

Acest spital s-a clădit în anul 1935 sub domnia MS Regelui Carol al II-lea, fiind prim-ministru Gh. Tătărescu, iar ministrul al sănătății I.E. Costinescu”, spune acest basorelief de pe fațada a ceea ce acum numim SpitalulVechi de la Piatra Neamț.

Un spital care stă de 97 de ani în picioare. Acum e etichetat ca având risc seismic și asta arată că nici comuniștii, nici urmașii lor capitaliști postdecembristi (de la Ministerul Sănătății și, apoi, de la CJ) nu au fost interesați real de o reparație capitală pe partea de structură de rezistență.

Istoricii spun că facerea acestui spital și-a avut și ea partea de festivitate. În 2 episoade, la începerea lucrărilor (în 1934) și la terminarea lor (peste un an). Deci nu laude, ode, cuvântări când le-a venit unora ideea, când au mai făcut niște schițe, apoi proiectul, când au ales constructorul.

Nu, în acele vremuri în care România și județul Neamț aveau în fruntea lor chiar bărbați de stat (nu papagali cărora nu te poți abține să le atașezi un nas de Pinochio), aceștia chiar livrau, cum am spune în termenii de azi. Acum, cei care defilează cu sloganuri care invocă fapte o fac într-un stil mincinos, lipsit de onoare, pe ideea „hai să îi mai prostim o dată, să le mai luăm niște voturi”.

Are rost să amintim de cele 4-5 variante de desene (benzi desenate) cu care, de vreo 4-5 ani, tot papagalicesc unii prin campanii electorale? Nu. Nu acum.
Are rost să îi amintim iar pe mincinoșii din politica nemțeană și pe ciracii și trompeții lor? Nu merită… Vorba unui coleg de breaslă, ne-am cam plictisit și noi, cei câțiva care mai scriem fără a avea stângul pe tobă.

Priviți la basorelief. E despre un spital făcut, nu povestit și tabloidizat și manelizat electoral ca o poveste fără sfârșit. Citiți acele nume. Sunt oameni (de stat) care au făcut real, nu s-au laudăt cu tencuieli de polistiren…

Daniel Vinca