Basarabia şi România, unite-n slovă, la Hanul Răzeşilor!

Seară de literatură, de românism, de Patrie şi Popor – asta s-a întâmplat ieri la Hanul Răzeşilor din Tupilaţi unde s-a desfăşurat un eveniment aparte: cea de a 3-a ediţie a “Seară basarabeană – Dor de România”.

Societatea culturală Clepsidra (şi sprijinitorii săi) a adunat la aceeaşi masa scriitori de pe ambele maluri ale Prutului într.un nou episode din promovarea scriitorilor debutanţi.

Eroul serii a fost romanul “DOI” al prozatoarei Anişoara Hanganu din Basarabia (susţinută de conferenţiarul universitar Victoria Fonari) dar au fost prezentate, de asemenea, şi alte cărţi şi alţi autori atât din România cât şi din Republica Moldova (Dan Gabriel Arvătescu, Vasile Checheriţă, Petru Chirica, Mihai Hanganu, Alexa Mihaela, Alexandru Mihăilă, Teofana Patrichi, Viorel Patrichi, Milla Sandu-Afanasii, Lucian Strochi).

La capitolul “vinovaţi de literature şi românism”, cei de la Clepsidra i-au avut alături pe: Primăria Roman, Biblioteca Municipală George Radu-Melidon, Comunitatea Elenă şi Uniunea Armenilor (filiala Roman), Academia Teologică Petru Tocănel, Asociaţia Cultural Artistică GONG, Cercul de lectură Buchiniştii, Cenaclul literar „Magia Cuvântului” al Bibliotecii Maramureş din Chişinău, Editura Papirus Media.

„Este o onoare deosebită să fii amfitrionul unui asemenea eveniment în care, la aceeaşi masă, stau România şi Barasabia, ca spiritualitate. Sunt un naţionalist în sensul bun şi echilibrat al cuvântului şi sunt convins că pe ambele maluri ale Prutului, sufletul şi gândul sună la fel, trăirile oamenilor definesc un singur popor. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi în organizarea evenimentului că au venit aici, la Neamţ, într-un spaţiu al cărui nume aminteşte de răzeşi, de oamenii liberi în cuget şi faptă”, a precizat vicepreşedintele CJ Neamţ, Ion Asaftei, cel care a ridicat Hanul unde a avut loc acţiunea.

Redactorul şef Alexandru Mihăilă de la Papirus Media a punctat importanţa acestor întâlniri culturale dar şi a demersului de a promova scriitori aflaţi la începutul operei. Mihăilă a ţinut să sublinieze şi importanţa sporijinului pe care cultura îl primeşte de la oameni de suflet: “Proiectul de a edita cărţile scriitorilor debutanţi din Basarabia devine unul consecvent şi datorită sprijiului de care se bucură din partea unor oameni deosebiţi cum este Ion Asaftei de la Hanul Răzeşilor. Doar aşa am putut ajunge la această a treia ediţie, drept pentru care se cuvin mulţumiri tuturor acestor oameni deosebiţi. Şi chiar aş vrea să punctez că prin astfel de implicări remarcabile ale lui Ion Asaftei, Hanul Răzeşilor a ajuns şi un spaţiu al spiritualităţii, al întâlnirii valorilor literare de pe ambele maluri ale Prutului”.

D.V.

Comentarii Facebook

One thought on “Basarabia şi România, unite-n slovă, la Hanul Răzeşilor!

  1. unde stateau patrihotii – acesti hilari clepsidrici la limita ridicolului si gasca lor de trapadusi Asaftei e ca musca in lapte acolo pentru un pic de publicitate saracu – CINE NU CUNOASTE PERSONAJELE CHIAR AR CREDE CA A FOST UN MOMENT DE INALTARE PATRIOTICA – FALS PRIN INSASI FALSITATEA PERSONAJELOR – NISTE MEDIOCRI PROPULSATI DE TATUCUL RROMANULUI DLL – clepsidricii astia au reusit sa pangarasca prin teatralism si festivism ieftin chiar si idei nobile – mulți mulți da prosti

Lasă un răspuns