Bannerul cu Mafia din MAI a activat sistemul care înfrățește interlopii cu oficialii…

Context: Un banal banner pe care scria „Jos Mafia din MAI! Jos Mafia din Poliția Română” a declanșat o furtună a zelului unor instituții, mai ceva decât o bombă pusă sub scaunul celor care plătesc mult lucrări proaste (ex, Podul de la Luțca).
Repere, în articole deja publicate de către concurență:

BANNERUL CU ”JOS MAFIA DIN MAI” A DISPĂRUT DIN FAȚA POLIȚIEI…
S-AU DESCOPERIT ”HOȚII”. PRIMĂRIA PIATRA NEAMȚ A FURAT BANNERUL SINDICALIȘTILOR DIN…

De aici încolo urmează noaptea și mai adâncă a minții și episoade absolut jenante care arată cum unele instituții (accent pe Poliția Locală Piatra Neamț) par să fie butonate de comisari de prin Poliție cărora le-a picat greu la stomac bannerul lui Ioan Cănărău, sindicalistul de la Europol.
Poticnindu-se în explicații și prevederi legale contorsionate pentru a putea raporta că și-au îndeplinit misia cu onor, polițiștii locali râd ei înșiși (vedeți clipurile video de la finalul articolului) când explică, cu o anumită doză de sinceritate, că „trebuie să amendăm”. Ba chiar recunosc că tot deranjul pleacă de la conținutul bannerului, de la punctarea faptului că – vai, ce noutate! – în Poliția Română este (și) Mafie.

Că unii din Poliția Română au apucături mafiote, ba chiar fraternizează cu interlopii, nu trebuie să o mai dovedească nici Cănărău, nici acest articol. Sunt fapte și informații de domeniul evidenței, inclusiv în dosare DNA sau în sentințe deja pronunțate. Amintim câteva:

– polițiști (în general cu funcții de conducere sau cu acces la informații fierbinți din dosare) care au pactizat cu infractorii, le-au dat date sensibile. I-au prevebit practic pe infractori și și-au bătut joc de munca colegilor lor (inclusiv de acțiuni riscante, sub acoperire).
– șefi din Poliție, anchetați sau chiar condamnați pentru licitații trucate pe bază de mită.
– polițiști cu afaceri dubioase (derulate direct sau prin rubedenii sau alți interpuși) în combinație cu reprezentanți ai lumii interlope.
– polițiști condamnați pentru șpăgile luate de la cei pe care îi anchetau.
– polițiști condamnați pentru implicarea în adevărate rețele mafiote de „permis contra șpagă”.
– chiar Ministrul de Interne declara în urmă cu câteva zile că în Poliție sunt angajați care sunt mână în mână cu mafioții. Etc etc etc…

Aaa, să amintim și de onor comisari și chestori cu doctorate luate prin plagiat. Devoalați de Emilia Șercan de au ajuns unii dintre ei să o amenințe cu moartea? Sau să scoată probe din dosarul iscat de o altă plângere a ei și să le sifoneze la postaci?

Ca să nu o lungim. În Poliția Română există oameni care ăși fac treaba dar și uscături. Cum există în toate deomeniile. Și în Sănătate, sau Educație, sau Administrație, sau – de ce nu? – presă…

Isteria asta creată de reacțiile unor instituții la un banner (să amintim că un panou similar a dus la presiuni făcute de IGP la adresa unor privați – IPJ Neamț și Altex, exces de zel în favoarea „Mafiei din Poliție”) arată că România nu a depășit reflexele statului autoritar în care anumite instituții se cred, prin șefii lor, pe piedestal.

Nu am zis nimic de Primăria Piatra Neamț care s-a lăsat antrenată (nu știm din ce motiv) în acest concurs tip Bulă cu epoleți.
Deci să zicem… Calm și fără patimă este evident că una din calitățile (care putea fi fructificate și în favoarea lui și a mandatului) de către primarul Andrei Carabelea era trecutul lui de ong-ist cu atitudine. Chiar ong-ist pe bune (nu precum cei care cer bani doar pentru competiții sportive sau culturale), cu implicare în sens social, eco și chiar civic. Ong-ist care și-a pus haștagul #rezist și a ieșit în stradă tocmai ca MAFIA din politică să nu calce totul în picioare.
Cu riscul de a supăra (din nou!), reiterăm ideea că primarul este tare prost sfătuit când e direcționat în implicarea sa (a Primăriei, tot aia e) în meciul pe care unii purtători de galoane vor să-l aibă cu atitudinea (civică!) a lui Cănărău.
Pe logica amendatorilor de profesie, nici protestele #rezist nu erau autorizate. Și atunci au călcat unii protestatari iarba (vai, atac la spațiile verzi!) sau aveau în mâini sau rezemate pe asfalt pancarte care nu fuseseră avizate ca publicitate stradală. Vocile #rezist au făcut atunci ca alde „Ciordache” și alții ca el să facă un pas în spate cu intenția lor de a transforma Justiția în cârpa politicienilor. Dacă le ieșea atunci celor care voiau să facă terci din Legile Justiției, Arsene nu mai era condamnat după interesantul proces cu + 40 de termene.
Dacă privește calm și rațional situația, Carabelea realizează că sindicalistul Cănărău este un #rezist care duce lupta mai departe, care știe că o bătălie (fie și cîștigată, pe moment) nu înseamnă întregul război.

Da, din actuala poziție de primar, Carabelea e obligat să fie apărătorul Statului de Drept. OK. Dar a statului de drept, nu a statului de drepți…

Video AICI și AICI.

Replica „Conținutul deranjează. Știți foarte bine treaba asta…” din clipul 2 spune totul…

Daniel Vinca

One thought on “Bannerul cu Mafia din MAI a activat sistemul care înfrățește interlopii cu oficialii…

  1. Nimic nou….oricine din orasul asta poate indica cu nume si prenume politisti care sunt slugile lui alde mararu sau alti „cetateni merituosi” ai acestui oras….eu am un dosar din 2017 care inca in cercetare. Unii sunt atat de incompetenti ca iti e mila de ei,efectiv….Cum sa mai aiba cetateanul incredere in nenea cu epoleti? cat despre Politia Locala…sa ma ierte Dumnezeu,oamenii aia nu au nici cea mai mica legatura cu profesia exercitata. Amatori completi!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.