Banii vorbesc? Parlamentarii de Neamț, indiferenți la crima ecologică comisă de Heidelberg Cement!

Din 11 parlamentari de Neamț (8 deputați și 3 senatori), 10 nu au avut nicio reacție publică cu privire la catastrofa ecologică de pe râul Bicaz, deși de la respectiva nenorocire au trecut 5 zile.
Accidentul ecologic a avut loc luni seara (3 mai 2021) și până azi, sâmbătă (8 mai 2021), cu excepția de care ziceam, niciun alt senator sau deputat de Neamț nu a alocat nicio propoziție simplă acestui subiect extrem de grav, printre multele mesaje publice emise (de la sărbătoarea Paștilor la contre Putere-Opoziție etc).
Pe paginile de facebook ale senatorilor de Neamț (Răzvan Cuc – PSD, Eugen Țapu – PNL, Sorin Lavric – AUR) nu este niciun rânduleț (niciunul!) despre poluarea comisă de multinaționala Heidelberg Cement.
Aceeași tăcere și pe paginile facebook ale deputaților nemțeni (Ciprian Șerban – PSD, Remus Munteanu – PSD, Mugur Cozmanciuc – PNL, Laurențiu Leoreanu – PNL, Mara Calista – PNL, Iulian Bulai – USR, Dumitrina Mitrea – AUR).

Cititi si Râul Bicaz, poluat cu amoniac de către Moldocim! Au murit peștii din râu și din păstrăvării
Prefectul, acuzații dure la adresa șefului Gărzii de Mediu: „Lipsă de profesionalism și de implicare
Criminalii de Mediu, de la Heidelberg! Șeful Poliției confirmă „poluarea din interiorul Fabricii de Ciment”

Excepția de la această tăcere suspectă este deputata Oana Bulai care (abia) ieri a postat un text cu titlul „Dezastrul ecologic de pe râul Bicaz nu trebuie să fie băgat sub preș!” care poate fi citit AICI. „Mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă de vină pentru această poluare ar fi fost un întreprinzător local de la noi, din Neamț?” – spune deputata Bulai, printre altele, în postarea ei despre acest subiect.

Motivele tăcerii celorlalți 10 parlamentari de Neamț pot fi multiple, deși, subliniem, este vorba de cel mai gav episod de poluare a mediului, în ce privește apele, din Neamț, din ultimii 30 de ani.
Ipotetic vorbind, nu putem ignora faptul că poluatorul este un holding străin (Heidelberg Cement) și este de notorietate faptul că majoritatea politicienilor români sunt foarte toleranți sau prietenoși cu aceste firme străine puternice. La fel de notoriu e și faptul că aceste multinaționale știu să-și urmărească foarte bine interesele imediate satu a la long și, la rândul lor, sunt generoase cu candidații și cu partidele în campanii electorale (uneori finanțând simultan și pe stânga și pe dreapta, ca să fie „totul bine”) dar și în afara campaniilor (sponsorizarea cu bani sau bunuri a ONG-urilor controlate de politicieni sau de apropiații acestora).

Iar dacă în cazul celor 10 parlamentari de Neamț, absolut tăcuți când e vorba de poluarea gravă comisă de firma germană nu e vorba de vreo reținere dictată de un interes direct (al lor sau al echipei politice), atunci această abținere pe acest subiect devine și mai interesantă.
Ar însemna că subiectul (poluarea CRIMINALĂ a râului Bicaz, care a dus la moartea peștilor din cursul de apă dar și din păstrăvăriile aflate în aval) din județul unde și-au obținut voturile necesare pentru mandatele lor nu li s-a părut interesant pentru a avea o atitudine publică. Deși în campania electorală din noiembrie 2020, toți își rupeau cămașa de pe ei promițând maximă grijă pentru problemele din Neamț.
Mai există și detaliul (deci și ipoteza) că de asta au angajați fiecare câte 4-5 membri la Cabinetul Parlamentar, să le atragă atenția când sunt astfel de subiecte de maxim interes public. Mai ales în județul de baștină sau de unde și-au obținut voturile (cazurile Calista, Cuc și Lavric). Culmea e că subiectul de la Neamț a fost reflectat nu doar de presa locală ci și de cea centrală, adică ar fi trebuit să sesize importanța acestuia și angajații de la Cabinetele parlamentare care sunt din Neamț dar și cei de la București (că sunt demnitari nemțeni care și-au angajat și specialiști din Capitală la aceste cabinete). Aceeași „notă bună” o merită și consultanții (oficiali sau neoficiali) cu care onor parlamentarii de Neamț se sfătuiesc când e vorba de temele reale din agenda publică, imagine, PR, comunicare…

Cititi si Râul Bicaz, poluat cu amoniac de către Moldocim! Au murit peștii din râu și din păstrăvării
Prefectul, acuzații dure la adresa șefului Gărzii de Mediu: „Lipsă de profesionalism și de implicare
Criminalii de Mediu, de la Heidelberg! Șeful Poliției confirmă „poluarea din interiorul Fabricii de Ciment”

Rămâne ca fiecare cititor să tragă ce concluzie dorește în legătură cu OMERTA celor 10 parlamentari de Neamț pe acest subiect atât de grav: indiferență crasă sau interesul (teama) de a nu deranja o puternică firmă străină?

Daniel VINCA

3 thoughts on “Banii vorbesc? Parlamentarii de Neamț, indiferenți la crima ecologică comisă de Heidelberg Cement!

  1. Copil fiind,am văzut filmul”Ziua în care mor peștii”care l-am admirat atunci mai mult pentru aspectul personajelor.Mai târziu am înțeles ce grea e lupta contra poluării când autoritățile nu se implică,când intervine corupția pentru cei care nu țin cont de viețile celor afectați (oameni,animale,plante).La noi reacția la nivel local mi s-a părut timidă și ambiguă.De parlamentari sinceră să fiu,mai vad cate o urare de sărbătoare și restul e tăcere,cam atât.Concluzia: scapă cine poate,cum poate și când poate.Legile multe de nu le mai înțelegi,le respectă putini,le aplică putini.Oamenii mor,peștii mor, urșii mor……treziti-va și măcar îmbunătățiți legile,apărați zonele care v-au oferit votul .

  2. Cuc e din Giurgiu, Leoreanu din Roman, Țapu din Pașcani, Lavric din Drobeta-Turnu Severin, Cozmanciuc din Suceava, Calista din Teleorman, Bulai tot din Roman, Mitrea e născută în Borca, dar a fost mai mult plecată pe alte meleaguri, de la cine avem pretenții? Din cei 11, numai doi sunt din zona Piatra Neamț, dar cel mai probabil nu le pasă.

  3. II doare fix la basca,si in plus nu stim noi ce legaturi ascunse au si cum circula banii….sa fim seriosi,daca era o firma bastinasa,cred ca patronii erau deja la inchisoare si compania desfiintata….dar de astia nu te iei,ca dupa ce termini slujba la stat ( la stat degeaba),vrei o sinecura calduta la un smecher de asta pe care l-ai ajutat candva….se asterne usor usor uitarea si praful si peste cazul asta…..

Lasă un răspuns