Banii publici trecuţi… cu markerul pe panoul informativ al unei investiţii de la Rediu!

14088872_1753013291623859_1921247948_n (1)La Rediu, pe panoul informativ al unei investiţii realizate cu bani publici, suma cheltuită din bugetul local pentru realizarea unei construcţii a fost trecută… cu markerul. Nu, nu este o glumă de sezon ci crunta realitatea care arată că în România anilor 2015-2016 (perioada realizării investiţiei) transparenţa administraţiei publice faţă de contribuabili nu este înţeleasă în planul juridic legiferat ci e tratată ca un fel de cadou pe care stăpânirea (a se citi unii primari) îl face supuşilor.
Adică informaţiile clare şi concrete despre investiţii, despre banul public sunt oferite când şi cum vrea onor edilul.
Haideţi să mai vedem încă o dată minunăţia de upgrade adus panoului montat acum mai bine de un an:

14088872_1753013291623859_1921247948_n (1 vvv)

Panoul unei investitii realizate din bani publici, acum câteva zile…

Oricât s-a străduit mâna care a completat suma respectivă (335.908,87 lei), nu a reuşit să se apropie de forma literelor tipărite iniţial pe panoul. Firma de print a folosit un font clar, ceva ce aduce a ARIAL iar scrisul de mână (cu carioca sau cu markerul) este evident al cuiva care nu are abilităţi nici măcar de desen tehnic.

DSC_2201b

Acelasi panou, acum o lună…

În urmă cu vreo lună de zile, Vestea.net scria despre investiţia respectivă (o anexă lângă blocul specialistului, parter + etaj). În faţa refuzului ferm precum fontul ARIAL al primarului Vasile Motfolea de a ne da detalii despre câteva subiecte de interes public (inclusiv despre clădirea respectivă), consemnam la acel moment cifre anunţate de unii membri ai Consiliului Local care avansau un cost total de vreo 150.000 de euro. Acum, suma scrisă de câteva zile cu carioca, în lei, pe respectivul panou duce la vreo 75.000 de euro, adică la jumătate din ce spuneau consilierii. Aşa o fi, oricum rezultă un preţ de peste 530 euro/mp, adică firma care a realizat lucrarea nu a ieşit în pierdere. Reamintim că Ministerul Dezvoltării a stabilit un cost recomandat pentru clădiri de 400 euro/mp, aplicat şi în cadul blocurilor ANL (bani în care intră construcţia finalizată, inclusiv cu parcări, instalaţii de gaz – nu e cazul la Rediu – şi toate îndemânările necesare atunci când e vorba de unităţi locative).

Tot în perioada realizării acelui articol, în faţa refuzului primarului Motfolea de a oferi verbal informaţii despre cheltuirea banilor publici, subsemnatul a remis pe adresa de mail cu care Primăria Rediu este înregistrată oficial la Prefectură şi Consiliul Judeţean o solicitare scrisă prin care ceream detalii despre mai multe subiecte de interes public, inclusiv despre sumele cheltuite pe această clădire.

Nu am primit răspuns la adresa înaintată în atenţia primarului şi secretarului UAT-ului Rediu în schimb vedem cum e completat, cu mâna, panoul respectiv. Mergem pe prezumţia de bună-credinţă şi luăm de bună suma scrisă cu markerul. Nu vrem să ne gândim că ar fi vorba de o investiţie bucăţălită, adică printr-o procedură de achiziţie a fost realizată o parte de lucrare şi apoi au fost alocate alte fonduri (alte proceduri de achiziţie) pentru alte lucrări la aceeaşi clădire (de exemplu tâmplăria, sau acoperişul, cum se mai practică pe la unele Primării unde edilii vor astfel să fenteze licitaţiile).

Dar până lămurim complet şi aceste aspecte constatăm că pe panoul amplasat în urmă cu mai bine de un an, suma este trecută abia acum, cu carioca, ca preţul de pe lada de ceapă din piaţă. Dincolo de aspectul estetic (un autocolant era o soluţie mai fericită), ne întrebăm de ce abia după articolul din Vestea a binevoit Executivul de la Rediu să treacă acea sumă? Pentru corecta informare a opiniei publice sau cineva s-a simţit cu musca pe căciulă? Sau deja vorbeau prea apăsat oamenii din sat despre 150.000 de euro (bani cu care faci o pensiune de câteva ori mai mare decât acea construcţie) şi o sumă la jumătate ar fi mai liniştitoare?
Oricum, carioca respectivă (sau marker, sau ce-o fi) nu lămureşte dilema de ce – dacă tot nu e nimic de ascuns – nu a fost trecută de la bun început suma pe panou. Şi nici care e relaţia personală dintre patronul de la firma constructoare (DANOS MAR) şi primarul Vasile Motfolea.
Cert este că legislaţia europeană prevede obligativitatea trecerii sumelor cheltuite pe investiţii pe respectivele panouri informative. Iar România face parte din spaţiul european. O fi primarul Motfolea şef peste Republica Rediu unde or fi alte legi, dar în ce priveşte bunele practici din România, fotografiile de mai jos sunt elocvente:

Da, aţi remarcat bine, sumele alocate investiţiilor sunt menţionate pe panouri de la bun început, cu litere tipărite, nu scrise de mână cu carioca, tremurat, ca pe colţul mesei de la cârciumă. Adică, mai pe româneşte, chestie de seriozitate…

Şi apropo de seriozitate: ieri au trecut cele 30 de zile, adică termenul maxim în care primarul Motfolea ERA OBLIGAT să răspundă la întrebările remise de Vestea. Am spus termenul maxim, pentru că termenul rezonabil este de 10 zile şi – aşa spune legea din România, nu ştim ce prevăd cumetriile de pe la Rediu – în caz că termenul de 10 zile e considerat prea scurt, solicitantul este notificat de faptul că va primi răspunsul în maximum 30 de zile. Ei bine, de la Rediu nu am primit niciun răspuns nici în cele 10 zile, nici în 30, aspect care-i plasează pe primarul şi secretarul comunei (eventual şi pe responsabilul cu atribuţii pe Legea 544/2001) în afara legii. Altfel spus, prin încăpăţânarea şi orgoliul său, Motfolea atrage problemele care pot urma şi pe capetele altor salariaţi din Primărie. Pentru că dincolo de urmările pe Legea 544 (suntem îndrituiţi să chemăm în judecată pe cei care nu şi-au îndeplinit datoria de a răspunde întrebărilor), situaţia de faţă şi practica în materie nu exclud – ba dimpotrivă! – posibilitatea unei plângeri penale sub aspectul comiterii mai multor fapte penale, inclusiv a abuzului în serviciu.

Noi, cei de la Vestea nu suntem fanii idei de plângeri (în Justiţie şi la Parchet) dar dacă primarul Motfolea asta vrea, cu siguranţă dorinţa îi va fi îndeplinită. Pentru că atitudinea şi aroganţa sa din timpul documentării („Dar ce, nu mă controlează destul Curtea de Conturi şi alte instituţii? Acum vrea şi presa să mă controleze?”) merită pe deplin o… consultanţă juridică. În primul rând presa nu controlează precum Curtea de Conturi sau Poliţia economică. Presa documentează subiecte, plecând de la sesizările cetăţenilor. Care sesizări se confirmă sau nu, dar reprezentanţii administraţiilor locale trebuie să aibă şi bunăvoinţa şi bunul simţ de a oferi prompt informaţiile de interes public, inclusiv cele cu privire la cheltuirea banilor publici.
Iar „deranjul” afişat de primar cu privire la controalele instituţiilor abilitate sau a întrebărilor venite de la presă este chiar de neînţeles. Sau a crezut cumva primarul Motfolea că trebuie să dea seamă despre plăţile pe care le semnează nu instituţiilor şi cetăţenilor ci doar cumetrilor sau celor care scriu cu carioca?

Vom reveni.

Daniel VINCA

cop rediu panou

One thought on “Banii publici trecuţi… cu markerul pe panoul informativ al unei investiţii de la Rediu!

Lasă un răspuns