Banii nemțenilor, pe mâna unei INFRACTOARE! Șefa Spitalului Lețcani, ȘPĂGARĂ condamnată definitiv!


<<Curtea de Apel Iaşi a decis, vineri, 20 noiembrie, să o condamne la 3 ani de închisoare cu suspendare pe doctoriţa Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
Sentinţa Curţii de Apel Iaşi este definitivă şi a fost pronunţată după mai multe amânări. Soţul doctoriţei Dorobăţ, Gheorghe, medic la rândul său, a fost şi el condamnat la 2 ani şi 3 luni de închisoare cu suspendare.
În prezent, Carmen Dorobăţ este manager al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi. Soţul ei, Gheorghe Dorobăţ, este medic la Spitalul de Neurochirurgie. Cei doi au fost acuzaţi că au pretins bani de la studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie pentru a le oferi note de trecere.  Potrivit sentinţei Curţii de Apel, Dorobăţ a primit interdicţia de a mai fi cadru didactic în sistemul public sau privat din România timp de cinci ani.  Judecătorii au menţinut sechestrul asiguratoriu pe suma de 12.200 de euro, ce se presupune că ar fi fost cerută mită de soţii Dorobăţ de la studenţi>> – asta anunța, pe 20 noiembrie presa centrală.
Mențiune: din poziția de manager al Spitalului de Boli Infecțioase Iași, Carmen Dorovăț este și șefa Spitalului Modular de la Lețcani, care funcționează ca Secție Externă a unității medicale ieșene.
Reamintim că Spitalul Modular Lețcani (achiziționat, în mod controversat și dubios cu banii CJ Iași și CJ Neamț de la o firmă turcă dubioasă, de către ONG-ul Euronest) a fost predat, înainte de condamnarea invocată mai sus către unitatea medicală unde Dorovăț este manager (încă!).

Dar la momentul în care a avut loc această predare (și cei doi președinți de atunci de la CJ Iași și Neamț erau foarte mândri și o invocau la un mod pozitiv pe Dorovăț), trecutul infracțional al acesteia era arhi-cunoscut (exista rechizitoriul prin care DNA a trimis-o în judecată și condamnarea similară de la prima instanță). Probabil că nu doar Dorovăț, ci și cei doi președinți de CJ au sperat într-o minune, într-o sentință care s-o albească pe femeia care (așa spune rechizitoriul DNA și cele 2 sentințe) lua șpăgi fără număr, de la stundenți, … în numele soțului.

<<Care au fost acuzaţiile procurorilor
Carmen Dorobăţ a fost arestată preventiv pentru 30 de zile pe 31 ianuarie 2015, după ce, cu o zi mai devreme, procurorii DNA au ridicat din biroul directoarei 20 de carnete studenţeşti printre filele cărora se găseau câte 100 de euro. Potrivit DNA, în schimbul celor 2.000 de euro, medicul îi ajuta pe studenţii de la UMF Iaşi să promoveze cu nota 9 examenul la disciplina Anestezie Generală, coordonată de soţul său, profesorul Gheorghe Dorobăţ. Potrivit motivării primei instanţe, Carmen Dorobăţ a fost găsită vinovată că a cerut, în perioada iunie – iulie 2014, 5.500 de euro de la 55 de studenţi ai Facultăţii de Medicină Dentară. Managerul de la Infecţioase a fost declarat vinovat şi pentru complicitate la luare de mită, faptă comisă de soţ, care ar fi primit în 2015 suma de 6.700 de euro de la 67 de studenţi. Judecătorul din primă instanţă care i-a condamnat pe soţii Dorobăţ susţine că probele de la dosar „confirmă fără dubiu” săvârşirea faptelor de către cei doi doctori. Magistratul pune accent pe faptul că doctoriţa Dorobăţ nu a comunicat rezultatele probelor practice susţinute de elevi dintr-un interes obscur, respectiv pentru a primi mită. „Practica nerespectării procedurii de evaluare şi comunicare a notelor de la această probă era cunoscută de studenţii de la colegii din anii superiori, fiind un aspect ce rezultă din probe, respectiv din documente UMF, şi declaraţiilor martorilor studenţi audiaţi în cauză, modalitatea aleasă de inculpată, de comunicare a fiecăruia în parte a rezultatului la proba practică, reprezentând un pretext pentru ca studentul să se prezinte la biroul acesteia pentru a-i înmâna suma de bani, fiind cunoscut de către aceştia că remiterea sumei de bani înainte de aflarea rezultatelor finale era o garanţie atât a promovării examenului respectiv, cât şi a obţinerii unor note mari, unora dintre studenţi fiindu-le necesară o notă mare pentru păstrarea locului bugetat”, se arată în motivare>>, scrie adevărul.ro.

Contribuția județului Neamț la Spitalul Modular Lețcani a fost de 16 milioane lei (circa 3,2 milioane de euro), din bugetul Consiliului Județean Neamț.

Condorm unor alte informații publicate de presa din Iași, Carmen Dorovăț ar fi vrut să candideze la alegerile parlamentare pe lista PSD Iași dar noile condiții impuse de Marcel Ciolacu (fără condamnați sau inculpați trimiși în judecată) i-au năruit acesteia visele de imunitate parlamentară. Și, între timp, a venit și sentința definitivă…

D.V.