Bănicioiu de la Pro România, cercetat de DNA pentru LUARE DE MITĂ și TRAFIC DE INFLUENȚĂ!

Nicolae Bănicioiu – fost ministru în Guvernul Ponta, actualmente în stafful Pro România – este cercetat de DNA pentru luare de mită și trafic de influență, fapte comise din calitatea de ministru.
Nu este prima dată când numele acestuia este vehiculat în legătură cu un scandal de asemenea impact:
-Pe vremea când era șef TSD, numele lui Bănicioiu apărea într-un scandal sexual, legat de asigurarea unor „fetițe” la ședințe/reuniuni de partid…
-La momentul Colectiv – când au murit atâția tineri și din cauza incompetenței autorităților, Bănicioiu declara cu aceeași vervă ca și Raed Arafat că pacienții nu trebuie duși în străinătate, că sistemul pe care-l patrona el este super-bun, super-performant…

Mai jos, comunicatul DNA

<<Procurorii desfășoară o investigație care vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție în contextul comercializării de bunuri de uz medical către spitalele publice situate pe raza Municipiului București și a județului Ilfov și aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– luare de mită în formă continuată.

În perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, persoana respectivă, în calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ar fi primit direct, de la unul dintre aceștia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influență asupra ministrului Sănătății și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții și că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de:
– numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfășurau proceduri de achiziții publice,
– alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.
Ulterior, aceeași persoană ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri, prin intermediul unui complice, suspect în cauză, suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuțiilor de ministru, funcție deținută în perioada 05.03.2014-17.11.2015.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de 182 de volume în format electronic, dintre care 40 volume în format letric.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 1 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

DNA / BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE>>

Deși este un site de știri axat pe informații din Neamț (sau care au legătură cu județul), Vestea.net va publica de acum înainte și articole legate de actele de corupție, problemele judiciare sau scandalurile de interes public major în care sunt implicați politicieni de la nivel național.
Pentru că oamenii trebuie să știe!

Daniel VINCA

Lasă un răspuns