Balul Gospodarilor de la Răucești întrerupt de… o nuntă!

Petrecerea de la Răucești numită pe afiș Balul Gospodarilor a fost întreruptă după vreo oră de la pornire de… o nuntă. Miri, socri, nași și invitați au apărut în fața Căminului Cultural cu tot dichisul. Oaspeții balului veniți din afara comunei sau uitat cu un pic de surprindere, întrebându-se ce tradiții or fi prin zonă, crezând că e vorba de vreo mireasă furată. Dar nu, nu era vorba de așa ceva ci de mire și mireasă care veniseră la Bal să-i cunune primarul.

Evident că aranjamentul era făcut dinainte și spre surprinderea plăcută a participanților la bal, programul a fost un pic întrerupt, a apărut o masă cu toate cele de trebuință iar primarul Dumitru Bălăjel i-a întrebat pe cei doi dacă își jură dragoste până ce moartea îi va despărți.

Irina Marilena (Burlean, până azi) și Constantin Lupu au spus un DA puternic, mirii s-au sărutat după tradiție, au ieșit pe sub arcada de flori și Balul Gospodarilor și-a urmat cursul.

Iar dacă tot a venit vorba de bal, să spunem că acesta a început cu o frumoasă paradă a participanților și a portului popular. Artiștii de la Carmen Saeculare, din Răucești sau din Tîrgu Neamț au străbătut traseul de la Primărie la Căminul Cultural cântând, jucând și chiuind. Și au încins apoi și o horă mare în fața Căminului Cultural, să se știe în tot satul dar și peste 7 munți și 7 văi că e mare petrecere în comuna Răucești.
Musafirii veniți din alte comune sau de la județ au fost primiți, după tradiție, cu pâine și sare. Ionel Arsene și Ion Asaftei (președinte, respectiv vicepreședinte la Consiliul Județean), subprefectul Doru Ungureanu, deputatul Dănuț Andrușcă, directoarea Carmen Năstasă (de la Carmen Saeculare) au rupt câte o bucată din colacul mare cât roata carului și le-au urat gazdelor ca acest prim bal să deschidă o tradiție care să continue în veci…

După alte câteva sârbe și hore jucate în căminul cultural în care s-au prins și oaspeții respectivi a urmat un scurt moment de deschidere, cu câteva cuvinte spuse la microfon de către primarul Dumitru Bălăjel, de președintele Ionel Arsene, de deputatul Dănuț Andrușcă și de directoarea Carmen Nastasă.

Și horele s-au încins mai cu foc, locuitorii din satele comunei Răucești arătând că pe cât sunt de gospodari pe atât de pricepuți sunt și la cântec și joc. Iar platourile și coșurile cu bunătăți dar și butelnicile cu lichide miraculoase completează de minune organizarea și logistica unei zile în care administrația din Răucești demonstrează că lada de zestre cu tradițiile zonei și județului merită o atenție de bun simț.

Mai jos și două momente surprinse în format livei live (parada și începutul balului). Din păcate, semnalul slab din zona (Alo, Orange, poate mai puneți și voi ceva antene prin județul ăsta) a afectat calitatea imaginii. Postăm clipurile doar pentru a întregi imaginea a ceea ce se întâmplă acum la Răucești…

….

 

 

Va urma.

D.V.

Lasă un răspuns